to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 07.09.2021

Κοινωνία

Ελένη Γιαμαρέλλου: Χρειάζεται εμβολιασμός άνω του 90% - Ίσως δεν ισχύει καν το τείχος ανοσίας

Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αμφισβητεί το βασικό αφήγημα για ανοσία αγέλης λίγες ημέρες μετά την οριστική αποτυχία να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.


Σε μία τοποθέτηση που μοιάζει να περιγράφει ως αδύνατη την επίτευξη τείχους ανοσίας με τον εμβολιασμό ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία covid-19, λίγες μόλις ημέρες μετά το τέλος του καλοκαιριού που ήταν το πολυδιαφημισμένο ορόσημο της κυβέρνησης για την επίτευξη τείχους ανοσίας με εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού, προχώρησε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου.

Το γεγονός ότι το φθινόπωρο ξεκίνησε με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων χωρίς να έχουν ακόμη ανοίξει τα σχολεία και δεν έχει επιστρέψει η ανθρώπινη δραστηριότητα σε κανονικούς ρυθμούς, «πρακτικά σημαίνει ότι δεν ξέρουμε ακριβώς πού βρίσκεται η επιδημία αυτή την στιγμή», παραδέχθηκε η κα Γιαμαρέλλου, γι' αυτό «πρέπει να εμβολιαστούμε όσο περισσότεροι γίνεται».

Και αμέσως μετά, προχώρησε σε μία προς τα πάνω αναθεώρηση του ποσοστού που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί τείχος ανοσίας: «Για να πεις "πετυχαίνω" πρέπει να καλύψεις πάνω από το 90% του πληθυσμού, δεν ισχύει γι' αυτό η ανοσία της αγέλης». Μάλιστα, δεν έμεινε εκεί, αλλά προχώρησε περαιτέρω, λέγοντας ότι «γι' αυτούς τους ιούς, ειδικά για αυτόν τον ιό, δεν ξέρουμε καν ισχύει το τείχος ανοσίας. Αυτό που θέλουμε είναι να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Τότε, δημιουργείται πραγματικά ένα τείχος και δεν γίνονται και μεταλλάξεις».

Όπως επεσήμαναν άμεσα και οι δημοσιογράφοι, την στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 3,5-4 εκατ. ανεμβολίαστοι πολίτες, μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου η δήλωση περί πλήρους εμβολιασμού του πληθυσμού. «Έτσι όπως το λέτε, δεν θα τελειώσουμε ποτέ», όπως σχολίασαν χαρακτηριστικά. Και η κα Γιαμαρέλλου επιβεβαίωσε, λέγοντας «ακριβώς». Και αμέσως μετά, επέστρεψε στο «επίσημο» αφήγημα, λέγοντας ότι «αν θέλουμε να μειώνεται ο κίνδυνος, πρέπει να αυξηθεί όσο γρηγορότερα και καλύτερα γίνεται ο εμβολιασμός».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)