to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:20 | 06.09.2021

Πολιτική

Τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του «Βοήθεια Στο Σπίτι»

Η απαράδεκτη εκκρεμότητα της μη ολοκλήρωσης του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ απειλεί το «Βοήθεια στο Σπίτι»


Τα πιεστικά και πολύμορφα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με αιχμή αυτό της μη ολοκλήρωσης του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, συζητήθηκαν στη τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του προγράμματος σε πανελλαδικό επίπεδο, στην οποία συμμετείχαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Πάνος Σκουρλέτης, η βουλεύτρια του κόμματος και Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου και ο βουλευτής και ο Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Η απαράδεκτη εκκρεμότητα της μη ολοκλήρωσης του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ απειλεί το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Οι εργαζόμενοι ιεράρχησαν τα ζητήματα που τους απασχολούν, ως εξής: Έκδοση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, καθώς η παράταση ενισχύει τις ανησυχίες τους για τυχόν ανατροπές. Αναθεώρηση του παρωχημένου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας. Ενίσχυση του προγράμματος με νέα οχήματα, ώστε να αντικατασταθεί ο γερασμένος στόλος και μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία έχουν αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω της πανδημίας. Για το θέμα του θεσμικού πλαισίου, επεσήμαναν ότι επιδιώκουν συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο εδώ κι ένα χρόνο. Τέθηκε ακόμη το ζήτημα της λειτουργίας τους εντός των δήμων, προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της λειτουργίας τους ως ξεχωριστής δομής. Εξέφρασαν επίσης την άποψή τους ότι ο χαρακτήρας του προγράμματος δεν πρέπει να τεθεί σε αμφισβήτηση και μέσω της ανάθεσης σε ιδιώτες των υπηρεσιών που προσφέρει.    

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε, αρχικά,  στο διαχρονικό ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στους δικαιούχους του, οι οποίες έλαβαν ακόμη πιο σημαντικές διαστάσεις κατά την περίοδο από την έναρξη της πανδημίας και έπειτα, καθώς εντάθηκαν οι ανάγκες του ευάλωτου πληθυσμού. Τόνισε ότι η μη ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού -στο πλαίσιο του οποίου έχουν ληφθεί υπόψη και τα δικαιώματα των εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνται επί πολλά χρόνια στο πρόγραμμα με συμβάσεις- συνιστά μια απαράδεκτη κατάσταση που υπονομεύει την λειτουργία του. Ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε σχετικά με τον κίνδυνο της εκχώρησης του έργου του προγράμματος σε ιδιώτες, ότι πρόκειται για μια τάση που τελευταία εκδηλώνεται όλο και περισσότερο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε σχέση με σημαντικές υπηρεσίες της που απευθύνονται στους δημότες. Ως κρίσιμο στοιχείο, στο οποίο πρέπει να συμβάλλουν  και οι εργαζόμενοι, ανέδειξε την ανάγκη διεύρυνσης του προγράμματος και ενίσχυσής του.

Στον ρόλο του «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσα σε έναν ευρύτερο, μεγάλο ψηφιακό βραχίονα για δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας που συνιστά την βασική κατεύθυνση την οποία επεξεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρθηκε η Θεανώ Φωτίου. Μιλώντας για μια νέα σύλληψη, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμβάλλουν με τον προβληματισμό τους στηδιαμόρφωση της πρότασης του κόμματος, η οποία στοχεύει και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και των δομών, αλλά και στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που διοχετεύονται προς αυτές, πάντα σε μία δημόσια, στέρεη βάση.

Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης τόνισε ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει καθολική αναγνώριση και ότι είναι το μόνο πρόγραμμα που μπαίνει στα σπίτι των ανθρώπων που στηρίζει, κάτι που δίνει τη δυνατότητα να πολλαπλασιαστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Αυτή η πραγματικότητα, πρόσθεσε, ενισχύει την αναγκαιότητα μιας ισχυρής δημόσιας τομής. Ταυτόχρονα, επεσήμανε τους κινδύνους από την πολιτική αντίληψη που θέλει να παραχωρούνται, όλο και περισσότεροι, τομείς δραστηριότητας του δημοσίου σε ιδιώτες.

Στο τέλος της συνάντησης συμφωνήθηκε ότι θα ενισχυθεί η τακτική επικοινωνία των δύο πλευρών και η παρακολούθηση όλων των εξελίξεων.  

 ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)