to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:20 | 18.09.2021

Κοινωνία

Παύλος Φύσσας: Ηχηρό αντιφασιστικό μήνυμα 8 χρόνια μετά (βίντεο - φωτογραφίες)

Με κεντρικά συνθήματα «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί» και «8 χρόνια. Μην τους φοβάσαι,στον φόβο σου ποντάρουν» η μεγάλη αντιφασιστική πορεία για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα - Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν πανό, στο οποίο είχαν ζωγραφιστεί τα ματωμένα πρόσωπα θυμάτων ρατσιστικής, φασιστικής, αστυνομικής και έμφυλης βίας. Το πανό κρατούσαν συγγενείς και φίλοι των θυμάτων


«Η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή είναι στη φυλακή, αλλά ο φασισμός κι οι ψηφοφόροι είναι εκεί έξω» δήλωσε η Μάγδα Φύσσα στην εκκίνηση της φετινής αντιφασιστικής συγκέντρωσης στον τόπο που ο γιός της Παύλος δολοφονήθηκε από τάγμα εφόδου της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Με κεντρικά συνθήματα «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί» και «8 χρόνια. Μην τους φοβάσαι,στον φόβο σου ποντάρουν» αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, το ΠΑΜΕ, εργατικά σωματεία, και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, συγκεντρώθηκαν αρχικά στο μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τη Νίκαια. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν πανό, στο οποίο είχαν ζωγραφιστεί τα ματωμένα πρόσωπα θυμάτων ρατσιστικής, φασιστικής, αστυνομικής και έμφυλης βίας. Τα ματωμένα πορτρέτα κρατούσαν ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, ο γιος του Νίκου Τεμπονέρα, ο δάσκαλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το πανό κρατούσαν συγγενείς και φίλοι των θυμάτων. Όταν η πορεία έφτασε στο μνημείο Μάντρας Μπλόκου της Κοκκινιάς η Μάγδα Φύσσα καθώς και άλλοι διαδηλωτές, άφησαν λουλούδια έξω από το μνημείο, φωνάζοντας «αθάνατοι», τιμώντας με αυτό τον τρόπο όσους θυσιάστηκαν στη μάχη ενάντια στο φασισμό και στον ναζισμό.

Οι συγγενείς των θυμάτων προπορεύτηκαν στην πορεία κρατώντας πανό με πορτραίτα των παιδιών τους, μεταφέροντας στον δρόμο το έργο του του Δημήτρη Αστερίου του ζωγράφου-εικαστικού που προχώρησε σε μια συγκλονιστική έκθεση-εγκατάσταση στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου, στο Κερατσίνι, όπου φιλοξενήθηκαν οι εκδηλώσεις του 8ου αντιφασιστικού Σεπτέμβρη. Στην έκθεση αυτή υπήρχαν τα πορτραίτα των δολοφονημένων κρεμασμένα στους τοίχους, αλλά και σε πανό τα οποία είχαν ξετυλιχθεί στο έδαφος, ενώ όρθια ανάμεσα στα πανό και τους τοίχους βρίσκονταν κατά δεκάδες στοιχισμένα μια σειρά από ματωμένα πουκάμισα.

Μάγδα Φύσσα: «Ο φασισμός είναι εκεί έξω, ένα κομμάτι του είναι στη φυλακή»

Με κεντρικό σύνθημα «8 χρόνια. Μην τους φοβάσαι, στον φόβο σου ποντάρουν» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στην οδό Παύλου Φύσσα, αφήνοντας λουλούδια στο μνημείο του Παύλου Φύσσα, στο σημείο δηλαδή όπου δολοφονήθηκε, και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Στην πορεία είναι και η Μάγδα Φύσσα, όπου νωρίτερα δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν τελειώσαμε με το φασισμό.Βάλαμε μια εγκληματική οργάνωση, τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή, αλλά ο φασισμός είναι εκεί έξω και οι ψηφοφόροι επίσης», ενώ προσέθεσε ότι «σήμερα είναι μία πολύ δύσκολη μέρα, όχι μόνο λόγω της επετείου από τη δολοφονία του παιδιού μας , αλλά γιατί κηδέψαμε τον δικό μας άνθρωπο, τον στυλοβάτη μας, τον Ανδρέα Τζέλλη, κορωνίδα των δικηγόρων που πολέμησαν τη Χρυσή Αυγή». «Ο φασισμός είναι εκεί έξω, ένα κομμάτι του είναι στη φυλακή», κατέληξε η κ. Φύσσα.

Φέτος είναι η πρώτη επέτειος, στην οποία τα στελέχη της Χρυσής Αυγής βρίσκονται στη φυλακή με το ναζιστικό μόρφωμα να έχει κριθεί από την ελληνική δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση.

Ήταν 7 Οκτωβρίου όταν η ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή “εγκληματική οργάνωση”. με χιλιάδες πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το Εφετείο να γιορτάζουν μια μεγάλη δημοκρατική, αντιφασιστική Νίκη.

Στην κεφαλή της αντιφασιστικής πορείας στο Κερατσίνι  γονείς που είδαν τα παιδιά τους να δολοφονούνται

Η σημερινή συγκέντρωση με το φακό του Άγγελου Καλοδούκα για το left.gr

Στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση από το iPeiraias

Ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του αδικοχαμένου Βασίλη, μίλησε στο avgi.gr

Μετά από ιδέα της Μάγδας Φύσσα η έκθεση που περιγράψαμε θα μεταφερθεί στον δρόμο με τους γονείς και τ’ αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων να κρατούν μπροστά από την πορεία τα πανό με τα πορτραίτα των ανθρώπων τους.

Τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην αντιφασιστική συγκέντρωση στο Κερατσίνι με αφορμή την μαύρη επέτειο της συμπλήρωσης 8 χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Φωτογραφίες από την Αυγή

Πορεία Φυσσα

Πορεία Φυσσα

Πορεια φυσσα νεολαια συριζα

Νίνα Κασιμάτη: Από τον Παύλο Φύσσα, το γένος Καραϊσκάκη, έως τους ήρωες του Μπλόκου της Κοκκινιάς αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας

Η βουλευτής Β Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Ν. Κασιμάτη με δήλωση της κάλεσε σε συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση. Έγραψε αναλυτικά:

 Από τον Παύλο Φύσσα, το γένος Καραϊσκάκη, έως τους ήρωες του Μπλόκου της Κοκκινιάς αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας - Ελάτε !

«Σήμερα 18/9 κορυφώνεται ο αντιφασιστικός Σεπτέμβρης 2021 στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, το γένος Καραϊσκάκη. Με συγκέντρωση και πορεία από την οδό Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι προς στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Μια κόκκινη κλωστή, πολύ γερή, διαπερνάει την Ιστορία και δένει με τον τόπο μας και τους ήρωές μας —που αυτός ο τόπος γεννά και αναθρέφει— τον πανανθρώπινο διαρκή αγώνα κατά του φασισμού, του ναζισμού και της βαρβαρότητας.

Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας!
Ελάτε!»

Διαβάστε ακόμη:

Κάλεσμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην αντιφασιστική πορεία του Σαββάτου 18/9 στο Κερατσίνι

Σε εξέλιξη οι εκδηλώσεις του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη, καθως συμπληρώνονται οχτώ χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα.  Την Παρασκευή 17/9, στις 7 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η Κεντρική συναυλία στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, ενώ το Σάββατο 18/9 ήταν ραντεβού για την αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία, στην οδό Παύλου Φύσσα 60, στο Κερατσίνι.

Μετά τις εκδηλώσεις (13-16 Σεπτέμβρη) στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου, σειρά έχει το Solidarity Film Festival Killah-P, στον Κινηματογράφο Μελίνα (οδός Σωκράτους 65, Δραπετσώνα), από τις 23 ως τις 26 Σεπτέμβρη, με προβολές και συζητήσεις.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

23-26 Σεπτέμβρη, Κινηματογράφος Μελίνα (οδός Σωκράτους 65, Δραπετσώνα)

Πέμπτη 23/9 19:30: In the Fade, του Φατίχ Ακίν

Παρασκευή 24/9 19:30: Προβολή και συζήτηση ταινιών μικρού μήκους από σχολεία και νέους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σάββατο 25/9 19:30: «Χ.Α. Υπόθεση όλων μας» (ντοκιμαντέρ), με παρουσία της σκηνοθέτιδας Α. Κουρούνη.

Κυριακή 26/9 19:30: «Το Σωσίβιο», με παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Παναγιωταράκου

Οι εκδηλώσεις του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη που προηγήθηκαν:

13-16 Σεπτέμβρη – Εργοστάσιο Καχραμάνογλου (Κωνσταντινουπόλεως 51, Κερατσίνι)
Έναρξη Εκδηλώσεων 19:00

Στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί τρεις εκθέσεις:

«Ματωμένα Πορτρέτα», έκθεση-εγκατάσταση του ζωγράφου -εικαστικού Δημήτρη Αστερίου.
«Εγώ σε πιστεύω», Σκίτσα ενάντια στην έμφυλη βία και την πατριαρχία. Από μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, αφιερωμένη στο γυναικείο ζήτημα.
«Μέρες του Οκτώβρη», Έκθεση Φωτογραφίας από ομάδα Φωτορεπόρτερ, αφιερωμένη στις μέρες του Οκτώβρη 2020 και τη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος ενάντια στην εγκληματική χ.α.
Εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου

Δευτέρα 13/9, 7.00 μ.μ.

Έναρξη Εκδηλώσεων – Εγκαίνια Εκθέσεων ζωγραφικής, σκίτσου, φωτογραφίας

«Όρθιος σε Δημόσια Θέα. Η Αγόρευση στη Δίκη της Χρυσής Αυγής.» Παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου της δικηγόρου της οικογένειας Φύσσα, Χρύσας Παπαδόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορος οικογένειας Φύσσα, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος συνδικαλιστών ΠΑΜΕ, Δημήτρης Ψαρράς, δημοσιογράφος – συγγραφέας και η συγγραφέας του βιβλίου. Συντονίζει η δημοσιογράφος Γιώτα Τέσση. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Τρίτη 14/9 20:00

Standup comedy με τους Χρύσα Κατσαρίνη, Κώστα Μαλιάτση-Σάλας, Πάρι Ρούπο, Γιάννη Ρούσσο, Άγγελο Σπηλιόπουλο.
Dj set by Damned13.
Τετάρτη 15/9 19.00

Συναυλία ερασιτεχνικών σχημάτων: Απρόσιτος, Θοδωρής Τσάτσος, Κόντρα στην Μπόρα, Κυκλώνας, Μυστήριος τύπος, Abismo, Iezekil999, Maze , Malcolm J. RAS, Rafu, Rhyme Riot, STM The Unknown, Monster, Zast One.
Πέμπτη 16/9 20.00

Θεατρική παράσταση Tunnel of Oppression. Το Τούνελ της Καταπίεσης, “γεννήθηκε” από την ανάγκη να ενημερώσει, να πληροφορήσει και σε ένα βαθμό να επιμορφώσει το κοινό πάνω σε θέματα καταπίεσης, βίας, ρατσισμού, σεξουαλικής και φυλετικής διάκρισης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)