to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:59 | 03.09.2021

Πολιτική

Νέα μετάλλαξη και ελλείψεις λόγω υποχρεωτικότητας στριμώχνουν την κυβέρνηση: «Plan b» με ιδιώτες και επιστροφή υγειονομικών

Συνεχίζεται, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από τους εκπροσώπους των υγειονομικών, η διαδικασία επίδοσης των πράξεων αναστολής καθηκόντων, ωστόσο έκδηλη είναι η κυβερνητική ανησυχία για τα νέα υγειονομικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του στελέχους Mu του κορωνοϊού, που αναγκάζει το υπουργείο σε επαναξιολόγηση κινήσεων, αλλά και συνέχιση της εισαγωγής ιδιωτών στο ΕΣΥ.


Ύστερα από τις χιλιάδες αναστολές σε μέχρι τώρα ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τα τεράστια τα κενά που δημιούργησαν στο σύστημα υγείας, αλλά και τον τρόπο που ο νέος υπουργός Υγεάς, Θάνος Πλεύρης, θα επιχειρήσει να καλύψει τις νέες αυτές ελλείψεις - κυρίως μέσω αναθέσεων των αναγκών σε ιδιώτες - εχθές το απόγευμα φάνηκαν τα πρώτα δείγματα υποχώρησης της κυβέρνησης.

Έτσι, ο υπ. Υγείας δήλωσε ότι οι υγειονομικοί που θα εμβολιάζονται, έστω και με την πρώτη δόση, θα έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν άμεσα στα καθήκοντά τους.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις επί του θέματος, με τελευταίο παράδειγμα τη δυναμική κινητοποιήση υγειονομικών έξω από το υπ. Υγείας, που έγινε χθες και η οποία κατέληξε με πορεία στο Σύνταγμα.

Εντωμεταξύ, πρόσκαιρη σταθεροποίηση παρατηρείται, κατά δήλωση του Γκ. Μαγιορκίνη, στα «σκληρά» νούμερα του κορονοϊού, η οποία «αγοράζει» στο κράτος χρόνο ενόψει των προκλήσεων των νέων μεταλλάξεων και της αργής προόδου στο μέτωπο των εμβολιασμών. Οπως ανέφερε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 9% λιγότερες διαγνώσεις και 2% λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, ενώ ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 8%, έναντι 16% την εβδομάδα που προηγήθηκε. Χθες ανακοινώθηκαν 2.840 νέα κρούσματα και 33 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 362 ασθενείς, εκ των οποίων οι 332 (91,7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Άμεση επιστροφή υγειονομικών με την α’ δόση

Την άμεση επιστροφή στην εργασία μετά την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19 για τους υγειονομικούς που έχουν τεθεί εκτός ΕΣΥ προωθεί με τροπολογία το υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι αυτό που ίσχυε αρχικώς ήταν ότι το ανεμβολίαστο προσωπικό του ΕΣΥ θα μπορούσε να αναλάβει ξανά καθήκοντα στην υπηρεσία του 14 ημέρες αφότου κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, «η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών όχι μόνο έχει εμβολιαστεί, αλλά έχει δώσει μάχη για τον εμβολιασμό των πολιτών. Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα υγείας. Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση. Οποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί». Και πρόσθεσε ότι «δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους, με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους».

Συναγερμός και «σχέδιο» με ιδιώτες για τις νέες ελλείψεις

Συνεχίζεται, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από τους εκπροσώπους των υγειονομικών, η διαδικασία επίδοσης των πράξεων αναστολής καθηκόντων στους ανεμβολίαστους εργαζομένους δημόσιων νοσοκομείων, μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας και του ΕΚΑΒ. Σε πρώτη φάση η διαδικασία αφορά περίπου 6.000 άτομα προσωπικό νοσοκομείων, αριθμό στον οποίο θα προστεθούν και οι ανεμβολίαστοι των κέντρων υγείας. Οσον αφορά το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, εκτιμάται ότι περίπου 500 άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί, αριθμός που αποτελεί το 10% του συνολικού προσωπικού του οργανισμού. Μάλιστα, στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕΔΗΝ, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είχαν παραταχθεί στον δρόμο έξω από το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα λείψουν πό το ήδη δραματικά υποστελεχωμένο ΕΣΥ περίπου 10.000 εργαζόμενοι (εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ), την ώρα που η πανδημία σαρώνει ξανά με την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού. Και όπως έκανε σαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για ακόμα μια φορά στο μυαλό της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών με αφορμή τις ελλείψεις που η ίδια μεθόδευσε.

Δείτε εδώ, αναλυτικά στοιχεία για το πόσοι είναι οι υγειονομικοί που «αφαιρούνται» από το σύστημα με βάση τα τελευταία στοιχεία.

Εντείνεται ο φόβος για τις νέες μεταλλάξεις - Αλλάζουν τα δεδομένα για το Φθινόπωρο

Η έλευση του φθινοπώρου δημιουργεί νέα δεδομένα με φόντο την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και την εμφάνιση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους Mu του κορωνοϊού.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, που έχει βαπτιστεί «Mu» και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο.

Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.

Παγώνη: «Θα συμβούν κι άλλα»

Η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, τόνισε ότι η εμφάνιση ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους ήταν κάτι που είχαν προβλέψει οι ειδικοί και δυστυχώς επιβεβαιώνονται. «Θα συμβούν κι άλλα», είπε μάλιστα.

«Πρέπει να προχωρήσουμε με τους εμβολιασμούς. Ήταν καλή κίνηση του Υπουργού να δώσει την ευκαιρία στους υγειονομικούς να κάνουν έστω μία δόση και να γυρίσουν στη δουλειά τους.», υπογράμμισε.

«Δεν έπρεπε να στοχοποιηθούν τόσο πολύ οι υγειονομικοί,  το 94,78% των υγειονομικών έχουν εμβολιαστεί. Κακώς οι υπόλοιποι που δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Να είμαστε προσεκτικοί γιατί αυτοί 18 μήνες ξελάσπωσαν την ιστορία του covid στην Ελλάδα», σημείωσε.

«Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν είναι αρνητές, είναι άνθρωποι που ζουν μέσα στα νοσοκομεία και φοβούνται.», σχολίασε και σημείωσε ότι «μιλάμε για καθολικότητα του εμβολιασμού κι όχι υποχρεωτικότητα».

«Η μετάλλαξη Δέλτα… έχουμε φοβηθεί οι πάντες, οι γιατροί. Η μετάλλαξη Mu είναι πολύ δύσκολη, ακόμα δεν την ξέρουμε. Δεν ξέρουμε αν 100% την πιάνει το εμβόλιο. Είναι επικίνδυνη από ότι φαίνεται. Είναι 6 τα περιστατικά που έχουμε στη χώρα, ας ευχηθούμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση. Δεν έχουμε τελειώσει με τη Δέλτα όμως», ανέφερε και τόνισε ότι σε κλειστό χώρο με πολύ κόσμο χρειάζεται η χρήση της.

Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Άντονι Φάουτσι για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου σε μικρά παιδιά. Οι ΗΠΑ έχουν αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά 5,6,7 ετών 50%.

«Για να είναι ασφαλή τα παιδιά μας μιλάμε για τον εμβολιασμό. Και τα παιδιά του δημοτικού να κάνουν το εμβόλιο. Να ενημερώνουν οι παιδίατροι τους γονείς», τόνισε. «Έχουμε μελέτες από το εξωτερικό για τον εμβολιασμό στα μικρά παιδιά. Είναι ασφαλή.», πρόσθεσε.

Κλείνοντας μίλησε για τους αρνητές γιατρούς και τους κάλεσε να μην παροτρύνουν τους ασθενείς τους να μην εμβολιαστούν, ενώ ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες για γιατρούς – αρνητές.

Γώγος για μετάλλαξη «Μu»: Μπορεί να διαδεχθεί τη «Δέλτα»

Για τη νέα μετάλλαξη «Μu» κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν και στη χώρα μας, αλλά και για τη νέα φάση στην οποία περνά η πανδημία μίλησε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως δήλωσε ο Χ. Γώγος τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μu» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δέλτα. «Η μετάλλαξη Μu ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Δέλτα», πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ο Χ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί» Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε παγκόσμια κλίμακα, ο Χ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%. Ωστόσο όπως είπε υπάρχουν 2 χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί: «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μu έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χωρές οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο Χ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για την Μu.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μu μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας , όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.

Ανδ. Ξανθός: Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση από τη ρύθμιση για υποχρεωτική αργία του ανεμβολίαστου προσωπικού

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «παρά τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την κίνηση πολιτικού αυταρχισμού, κοινωνικής αναλγησίας και υπονόμευσης της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ». Υποστηρίζει ότι το κίνητρό της «δεν είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά η αναζήτηση "εξιλαστήριων θυμάτων" για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας και την αποτυχία της "Επιχείρησης Ελευθερία", αλλά και η αξιοποίηση της ευκαιρίας για ανάθεση υπηρεσιών του ΕΣΥ σε ιδιώτες». Επ' αυτού σχολιάζει πως «είναι χαρακτηριστική η τροπολογία που κατατέθηκε για αγορά υπηρεσιών (εργαστηριακών εξετάσεων, διακομιδής ασθενών, διοικητικής υποστήριξης κλπ)από ιδιωτικές εταιρείες».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «περίπου 10.000 εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών έχουν απομακρυνθεί από τη δουλειά τους, το υπόλοιπο προσωπικό πιέζεται αφόρητα καλύπτοντας το κενό με περισσότερες εφημερίες, βάρδιες, νυχτερινά, αργίες και η αποδιοργάνωση πολλών τμημάτων σε όλη τη χώρα έχει αρχίσει να φαίνεται». Ειδικότερα για το ΕΚΑΒ ανέφερε ότι «έχουν αποχωρήσει 580 εργαζόμενοι (γιατροί-διασώστες-διοικητικοί υπάλληλοι) επί συνόλου 4.700 πανελλαδικά (ποσοστό 12%)», σημειώνοντας ότι «αυτό έχει άμεση επίπτωση στα διαθέσιμα ασθενοφόρα ανά βάρδια και στην έγκαιρη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στο επείγον περιστατικό». Ολόκληρη η δήλωση Ξανθού, εδώ



Πηγές: ΑΜΠΕ, Καθημερινή, Real

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)