to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:17 | 01.09.2021

Κοινωνία

Της είπαν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένη και τώρα πρέπει να κάνει τεστ για να διδάσκει στο σχολείο

Δύο μείζονα ζητήματα τα οποία ο ισχύων μηχανισμός για τους εμβολιασμούς φέρεται να αδυνατεί να καλύψει, ειδικά ως προς το σκέλος της υποχρεωτικότητας, φέρνει στην επιφάνεια καταγγελία προσώπου, εκπαιδευτικού στο επάγγελμα, που μίλησε στο left.gr


Δύο μείζονα ζητήματα τα οποία ο ισχύων μηχανισμός για τους εμβολιασμούς φέρεται να αδυνατεί να καλύψει, ειδικά ως προς το σκέλος της υποχρεωτικότητας, φέρνει στην επιφάνεια καταγγελία προσώπου, εκπαιδευτικού στο επάγγελμα, που μίλησε στο left.gr και το οποίο καταθέτει πως παρόλο που τήρησε όλες τις επίσημες οδηγίες, δεν συγκαταλέγεται σήμερα στους πλήρως εμβολιασμένους και αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εργασία της.

Πιο συγκεκριμένα, η Αμαλία Τ, εκπαιδευτικός, αναφανδόν, όπως δηλώνει, υπέρ του εμβολιασμού, καταγγέλλει πως ενώ έλαβε οδηγία από τους γιατρούς να μην κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, μιας και διέθετε προηγούμενο τεστ αντισωμάτων που επαλήθευε προηγούμενη νόσησή της, σε λίγες ημέρες θα καλείται να υποβάλλεται στη διαδικασία (και τα έξοδα) των self tests ώστε να μπορέσει να πάει στο σχολείο όπου εργάζεται.

Ακόμα, στην ιστορία αυτή θίγεται η απουσία οποιασδήποτε μέριμνας εκ μέρους του κυβερνητικού σχεδιασμού, να διαχωριστούν οι περιπτώσεις εκείνες που δεν μπόρεσαν, για παράδειγμα για λόγους υγείας, εγκυμοσύνης ή άλλων υποχρεώσεων, να εμβολιαστούν εγκαίρως πριν την εφαρμογή των αμφιλεγόμενων μέτρων που θα εφαρμοστούν τον Σεπτέμβριο.

Ολόκληρη η καταγγελία όπως δόθηκε στο left.gr:

«Προλαμβάνοντας προπετείς, προκατειλημμένους και λοιπούς κακοπροαίρετους, ξεκινώ δηλώνοντας ότι ούτε αρνήτρια του εμβολιασμού είμαι, ούτε «ψεκασμένη», ούτε οτιδήποτε παρόμοιο μπορεί να μου αποδοθεί. Ωστόσο, αισθάνομαι την ανάγκη τόσο ως άτομο όσο και ως πολίτης να καταθέσω την εμπειρία μου από τη διαδικασία του εμβολιασμού, όπως αυτή έχει σχεδιαστεί και επιβληθεί από την κυβέρνηση (την οποία, αν και προσωπικά δεν επέλεξα, σέβομαι και εμπιστεύομαι στο βαθμό που η κρίση και η αντίληψή μου μού επιτρέπουν) προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη ευαισθητοποίηση και οι αντίστοιχες, άκρως απαραίτητες, διορθωτικές κινήσεις.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Ο σύζυγός μου νόσησε με μέτρια συμπτώματα και θετικό τεστ με ημερομηνία 7-1-2021 . Ως εκ τούτου, άμεσα προχώρησα και η ίδια σε rapid test το οποίο βγήκε αρνητικό, ωστόσο μπήκα προληπτικά σε καραντίνα και ακολούθησα με ιδιαίτερη ευλάβεια όλα τα προτεινόμενα προστατευτικά μέτρα. Λίγο αργότερα εκδήλωσα και εγώ πολύ ήπια συμπτωματολογία και παρέτεινα την περίοδο της καραντίνας μου έως ότου τα συμπτώματα να εξαλειφθούν πλήρως. Δεν προχώρησα σε δήλωση του κρούσματος καθώς αυτό προϋπέθετε εκ νέου έλεγχο με μοριακό τεστ, το οποίο ως νέα μητέρα (ημερομηνία τοκετού 30-12-20), με ένα βρέφος με δύσκολη εκείνη την περίοδο υγεία αλλά και προσφάτως χειρουργημένη η ίδια, ένιωσα ότι με επιβάρυνε (παρεμπιπτόντως, ναι, ΚΑΙ οικονομικά, 80 ευρώ τότε το κόστος του μοριακού τεστ!) και ίσως με εξέθετε σε εκ νέου επαφή με τον ιό. Στην πορεία, ως θηλάζουσα μητέρα αλλά και ως προσφάτως νοσήσασα, η ιατρός μου μού πρότεινε να καθυστερήσω τον εμβολιασμό μου μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος του θηλασμού, ελλείψει (τότε τουλάχιστον) ικανών σχετικών μελετών που να εγγυώνται την ασφάλεια της διαδικασίας για το βρέφος.

Εμπιστευόμενη την κρίση της έτσι έπραξα.

Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου του 2021, έλαβα (ΠΡΟΘΥΜΩΣ) την 1η δόση του εμβολίου (Κέντρο Υγείας Πατησίων) προσκομίζοντας στην αρμόδια ιατρό θετικό τεστ αντισωμάτων, που αποδείκνυε την προηγούμενη νόσησή μου, εξ ου και η ιατρός με ενημέρωσε ότι δεν είναι απαραίτητο να λάβω τη δεύτερη δόση, εφόσον δεν το επιθυμώ. Ωστόσο, όπως διαπίστωσα, το τεστ αντισωμάτων, ό,τι κι αν αυτό λέει, δεν έχει την παραμικρή αξία για το κράτος μας, ενώ με μία δόση εμβολίου δεν μπορώ να λάβω πιστοποιητικό εμβολιασμού και να προσέλθω κανονικά στην εργασία μου.

Αποτέλεσμα: ένας πολίτης, υπεύθυνος και προσαρμοζόμενος στις οδηγίες και τα μέτρα της κυβέρνησης, εμβολιαζόμενος αμέσως όταν αυτό κατέστη δυνατό και τεκμηριωμένα υγιής, βρίσκεται στη θέση να πρέπει  να διαθέτει μη περισσευούμενο χρόνο και χρήμα για δύο rapid test εβδομαδιαίως προκειμένου να μπορέσει να εργαστεί και να βιοποριστεί.

Και εύλογα αναρωτιέμαι: δεν θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα/προσαρμογή των μέτρων για ομάδες πολιτών που αντιμετώπισαν ιδιαίτερες συνθήκες και δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους στο προβλεπόμενο διάστημα; Έπειτα, αυτό το διάστημα κρίνεται όντως επαρκές όταν είναι τόσο στενό και εξαγγέλλεται μάλιστα εν μέσω θέρους όπου όλα κινούνται, όπως γνωρίζουμε, με πιο αργούς ρυθμούς; Και αν η προϋπόθεση των δύο rapid tests την εβδομάδα δεν είναι εκβιαστική ή τιμωρητική, όπως δηλώνει η κυβέρνηση, τότε να υποθέσουμε ότι τα self tests με τα οποία κινηθήκαμε τόσο καιρό ήταν ένα ανεπαρκές μέτρο το οποίο λήφθηκε απλώς για το «φαίνεσθαι» και δεν μπορεί πλέον να μας καλύψει; Και για να το πάω παραπέρα, η διάγνωση που παρέχεται από ιατρικά κέντρα αναγνωρισμένα από το κράτος και νομίμως λειτουργούντα καθώς και η γνώμη ιατρών του δημοσίου -που άρα επίσης εγκρίνει το κράτος μας τυπικά και ουσιαστικά- (γνώμη ότι με υπάρχοντα αντισώματα δεν είναι απαραίτητη η 2η δόση), δεν είναι ειρωνεία να μην αναγνωρίζεται εις το ελάχιστο; Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το θέμα δεν είναι πως αντιτίθεμαι στη δεύτερη δόση (προτίθεμαι να την κάνω κανονικά την προγραμματισμένη ημερομηνία), αλλά το γιατί, εφόσον αυτή δεν είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της υγείας της δικής μου και των γύρω μου, να μην μπορώ εν τω μεταξύ να εργαστώ κανονικά χωρίς περαιτέρω περιπλοκές.

Παρακαλώ τους αρμόδιους να λάβουν υπόψη το παραπάνω περιστατικό, καθώς και πολλά ακόμη αντίστοιχα που σίγουρα υπάρχουν, να δώσουν σε εμάς τους πολίτες τις απαντήσεις που οφείλουν και που δικαιούμαστε και να προβούν άμεσα σε αποκατάσταση των αδικιών που προκύπτουν από τις πασίδηλες αδυναμίες του συστήματος. Εάν δηλαδή δεν μου διαφεύγει κάτι και έχουμε ακόμη δημοκρατία…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)