to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:12 | 01.09.2021

Πολιτική

Ξορκίζει το «ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό κύμα του 2015» ο Κυρ. Μητσοτάκης

O πρωθυπουργός, μιλώντας στο Bled Strategic Forum 2021, διαφώνησε «ευγενικά» με τον Νταβίντ Σασόλι και την επισήμανσή του σχετικά με τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο πρωθυπουργών για το Αφγανιστάν. «Αυτό που ξεκάθαρα είπαμε είναι ότι δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί το ανεξέλεγκτο και ακανόνιστο κύμα μεταναστευτικών ροών του 2015», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε ότι είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, κάτι που πρέπει να κάνουμε πειθαρχημένα, με σεβασμό στις αρχές μας και το διεθνές δίκαιο»


Σε παρέμβασή του στο πάνελ του Bled Strategic Forum 2021, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε συγκεκριμένα:

«Συμφωνώ με όσα είπε ο Νταβίντ Σασόλι για τη φιλόδοξη ατζέντα της μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά θα εξέφραζα ευγενικά τη διαφωνία μου για την επισήμανσή του που αφορά στη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο πρωθυπουργών για το Αφγανιστάν. Αυτό που ξεκάθαρα είπαμε είναι ότι δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί το ανεξέλεγκτο και ακανόνιστο κύμα μεταναστευτικών ροών του 2015. Και το στηρίζουμε αυτό, ως μία χώρα που υπήρξαμε θύμα μιας πολιτικής που κατέληξε να αναδεικνύει σημαντικές ελλείψεις των ευρωπαϊκών θεσμών γιατί ακόμη δεν είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε μια κοινή προσέγγιση για το μεταναστευτικό - προσφυγικό. Συμφωνήσαμε όμως στο ότι είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, κάτι που πρέπει να κάνουμε πειθαρχημένα, με σεβασμό στις αρχές μας και το διεθνές δίκαιο.

»Πρέπει επίσης ως Ευρώπη και ευρωπαϊκοί θεσμοί να μάθουμε από τα λάθη μας. Και πιστεύω πως ό,τι συνέβη το 2015 ήταν λάθος, το αναγνωρίσαμε ανοιχτά και αναγνωρίσαμε επίσης την ανάγκη να στηρίξουμε περισσότερο την κοινωνική διάσταση του προσφυγικού στην περίπτωση του Αφγανιστάν αλλά ταυτόχρονα στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους διακινητές και σε όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο ότι δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που συστηματικά κάνουν όλα αυτά τα χρόνια».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)