to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 31.08.2021

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ανασχηματισμός παραδοχής αποτυχίας

«Ο κ. Μητσοτάκης τιμά την οικογενειακή παράδοση της αποστασίας. Κάτω από την πίεση για την παταγώδη αποτυχία του στις πυρκαγιές και αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με τη πρόφαση της δήθεν συναίνεσης»


Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του ομολόγησε κυνικά την παταγώδη αποτυχία του. Πανηγύριζε για την «επιτυχή» διαχείριση της πανδημίας και έδιωξε τον κ. Κικίλια για να βάλει έναν ακροδεξιό. Πανηγύριζε γιατί «ο σχεδιασμός στις πυρκαγιές πέτυχε» και έδιωξε τους αρμόδιους υπουργούς.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τιμά την οικογενειακή παράδοση της αποστασίας. Κάτω από την πίεση για την παταγώδη αποτυχία του στις πυρκαγιές και αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων (σ.σ.: υπουργοποίηση του Αποστολάκη), με τη πρόφαση της δήθεν συναίνεσης.

Όποια πρόσωπα όμως και να αλλάξει η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Και οι πολίτες αντιμετωπίζουν την παταγώδη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη στην καθημερινότητά τους.

«Η υπουργοποίηση Αποστολάκη δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία»

Σε σχέση με την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος συμμετείχε και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζουν αναλυτικότερα:

   «Ο κ. Αποστολάκης τηn περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαρδαλιά. Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία», σημειώνουν οι εν λόγω πηγές, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δε πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς».

   «Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στη πορεία άλλαξε γνώμη», προσθέτουν και καταλήγουν, διαμηνύοντας: «Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο, καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».

Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων

Κίνημα Αλλαγής: Αντί για επανεκκίνηση όπισθεν ολοταχώς ο ανασχηματισμός

Ως οπισθοδρόμηση, στροφή προς τα δεξιά και παραδοχή αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και των πυρκαγιών, σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής τον ανασχηματισμό. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, ο σημερινός ανασχηματισμός αποτελεί ομολογία πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης στα μεγάλα θέματα της πανδημίας και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει με εμφανή τρόπο τη στροφή προς τα δεξιά. Η παρουσία των κ.κ. Βορίδη-Γεωργιάδη-Πλεύρη σε σημαντικές θέσεις Υπουργών, καταρρίπτει τον «μύθο» περί κεντρώας πολιτικής», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής ενώ επισημαίνει ότι «το μόνο άνοιγμα που έγινε είναι προς την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς εν όψει των ερχόμενων εκλογών». Καταλήγει με την υπογράμμιση: «Αντί για επανεκκίνηση όπισθεν ολοταχώς».

ΚΚΕ: Επιτάχυνση του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου

Επιτάχυνση του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου συνιστά ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ που σχολιάζει ότι με την υπουργοποίηση Αποστολάκη έγινε δεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για «υπουργούς κοινής αποδοχής». Προσθέτει ακόμα ότι για να κρυφτούν οι πολιτικές ευθύνες για τις πρόσφατες καταστροφές «θυσιάστηκαν» κάποιοι υπουργοί.

Αναλυτικά:

«Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δε συνιστά κάποιου είδους “επανεκκίνηση”, αλλά “επιτάχυνση” του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου, με τη “θυσία” κάποιων υπουργών που συνδέθηκαν με τις πρόσφατες καταστροφές και με σκοπό να κρυφτούν οι συνολικές πολιτικές ευθύνες.

Την ίδια στιγμή είτε παραμένουν ακλόνητοι είτε εντάσσονται στο κυβερνητικό σχήμα υπουργοί (εργασία, παιδεία, υγεία κλπ) που με συνέπεια και πάθος υπηρετούν όλες τις αντιλαϊκές επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική πολιτική δεν είναι κυρίως θέμα “δομών” ή “προσώπων”, είναι θέμα στρατηγικής κι αυτή είναι σταθερά προσανατολισμένη στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Πάντως, σ’ αυτόν τον ανασχηματισμό έγινε δεκτό και ένα πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για “υπουργούς κοινής αποδοχής”, με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του κ. Αποστολάκη, πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει τη δική του πολιτική σημασία, αφού αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η κοινή στρατηγική επιτρέπει άνετα τη μετακίνηση προσώπων κι υπουργών από τον έναν στον άλλον.»

ΜέΡΑ25: «Αναδιάταξη στις πολυθρόνες του Τιτανικού»

«Ο ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν, και δε θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από μια απλή αναδιάταξη στις πολυθρόνες του «Τιτανικού», είναι το σχόλιο του ΜέΡΑ25 για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)