to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:40 | 17.08.2013

Οικονομία

«Όχι» σε νέο ελληνικό κούρεμα λένε Μέρκελ και Σόιμπλε

Επιφυλακτικός δηλώνει ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Στάινμπρουκ


«Δεν βλέπω "κούρεμα" χρέους για την Ελλάδα», δηλώνει η κ. Μέρκελ στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» του Σαββάτου, ενώ ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην «Badische Νeueste Nachrichten», αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  «αυτό δεν θα υπάρξει» και αναγνωρίζοντας ότι «στην οικονομική εξέλιξη η Ελλάδα είναι καλύτερα από το αναμενόμενο».

Η καγκελάριος εκφράζει από την πλευρά της την έκπληξή της από το «με πόση απερισκεψία» γίνεται η σχετική συζήτηση, ενώ προειδοποιεί ότι «ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να προκαλέσει ανασφάλεια σε άλλα μέρη της Ευρώπης». Αναφέρεται ακόμη στη συμφωνία να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση της Ελλάδας στο τέλος του 2014 ή στην αρχή του 2015 και σημειώνει: «Θα έπρεπε να ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα αντί να κάνουμε ήδη τώρα πάλι καθημερινά εικασίες. Εγώ πάντως δεν συμμετέχω σε αυτό».

Η κ.Μέρκελ δηλώνει πάντως δικαιωμένη από την πολιτική που ακολούθησε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. «Βλέπουμε σήμερα πόσο σωστή ήταν και είναι η προσέγγισή μας, σε ό,τι αφορά την ευθύνη του καθενός και την αλληλεγγύη. Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα», δηλώνει και τονίζει ότι μέρος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αποτελεί και η προσπάθεια του ίδιου, του καθενός ο οποίος δέχεται βοήθεια. «Απλώς να διαθέτεις χρήματα χωρίς να υπάρχει η προθυμία για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, το θεωρώ λάθος από την αρχή της κρίσης. Για αυτό είμαι ευτυχής που καταφέραμε να επιβάλουμε έναν άλλο δρόμο. Έτσι, έπρεπε η Ελλάδα και οι άλλες χώρες να κάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, για μένα ήταν πάντα σημαντικό ότι τις συμφωνίες τις κλείνει η τρόικα- και αυτό έπρεπε να γίνει πρώτα αποδεκτό. Και αποδείχθηκε σωστό», επισημαίνει η Άγγελα Μέρκελ.

Ερωτώμενη σχετικώς με το γεγονός ότι κρίση δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα αλλά και μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία, η κ. Μέρκελ εκφράζει την πεποίθηση ότι «η Ευρώπη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη» και επαναλαμβάνει ότι «το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα- είναι σύμβολο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και ένα πρότζεκτ του μέλλοντος σε εποχή παγκοσμιοποίησης», τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι, «ειδικά μια χώρα εξαγωγών όπως η Γερμανία, το χρειάζεται».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική διατήρησης του ίδιου κυβερνητικού σχήματος, με συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών και Φιλελευθέρων, η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αμφίρροπο και, παρά το γεγονός ότι εκτιμά ως «καλύτερο για τους Γερμανούς» το σημερινό σχήμα, διευκρινίζει ότι δεν θα ήταν αξιόπιστη εάν απέκλειε την εκδοχή του «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς, όπως λέει, έχει ηγηθεί τέτοιας κυβέρνησης και κατά το παρελθόν.

Επιφυλάξεις Στάινμπρουκ για το ενδεχόμενο "κουρέματος" του ελληνικού χρέους

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την προοπτική νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εξηγώντας ότι και πάλι θα έχαναν ιδιώτες πιστωτές της Αθήνας ένα μέρος των χρημάτων τους.

«Η συνέπεια θα ήταν μια πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα για επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου- Βρανδεμβούργου rbb-info και πρόσθεσε ότι «αυτήν τη φορά θα έπρεπε και δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή τα άλλα κράτη του ευρώ και η ΕΚΤ, να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους. «Αυτό σημαίνει ότι θα μιλούσαμε για μια έμμεση αλλά ταχεία επιβάρυνση των φορολογούμενων στη Γερμανία αλλά και αλλού. Γι αυτό συνιστώ προσοχή στο διάκενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάινμπρουκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ via euro2day.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)