to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δηλητηριώδης αχινός «εισέβαλε» στις ελληνικές θάλασσες

Ο δηλητηριώδης αχινός Diadema Setosum που μετανάστευσε από τον Ινδικό ωκεανό στις ελληνικές θάλασσες, μπορεί ακόμα και να απειλήσει με εξαφάνιση τον ενδημικό αχινό.


Την εμφάνισή του στις ελληνικές θάλασσες έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ο αχινός Diadema Setosum, που φέρει ελαφρύ δηλητήριο.

Ο δηλητηριώδης αχινός με τα ασυνήθιστα μακριά αγκάθια, που μπορούν να ξεπεράσουν και τα 30 εκατοστά, εντοπίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια στις θαλάσσιες βραχώδεις ακτές κυρίως των Κυκλάδων.

Ο Diadema Setosum είναι ένας αχινός “μετανάστης” από τον Ινδικό Ωκεανό, ο οποίος εθεάθη να κολυμπάει τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο Πέλαγος, στις ελληνικές θάλασσες. Η διαφορά του όμως με τον “ντόπιο” αχινό είναι ότι φέρει δηλητήριο στα μακριά αγκάθια του, κι έτσι στο άγγιγμα τους έχουν ένα ήπιο δηλητήριο.

Η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση της Μεσογείου αποτελούν βασικούς παράγοντες για τους οποίους ξενικά είδη έχουν επεκταθεί στις θάλασσες της Μεσογείου.

Ο Δημήτρης Καμπανός, υπεύθυνος της οικολογικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης DIVE IN ACTION ανέφερε στο grtimes.gr, ότι "το είδος αυτό, στα χρόνια που βρίσκεται στις θάλασσές μας έχει δείξει, ότι όπως όλα τα ξενικά είδη, μπορεί πολύ εύκολα να κατακλύσει τις περιοχές που καλύπτει. Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση του είναι, η υπερβολικά μεγάλη αύξηση του στους βυθούς των Κυκλάδων, αποδεικνύοντας ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και στο χρόνο και στον χώρο. Οι κοινότητες του αυξάνονται δραματικά και οι παρατηρήσεις που γίνονται, τον φέρνουν σε ένα από τα πρώτα είδη ταχείας αύξησης, ενώ όταν αισθάνεται κίνδυνο κινείται με ένα εντυπωσιακό στυλ κυλιόμενα πολύ γρήγορα".

Αν κάτι τέτοιο αποδειχθεί και συνεχιστεί, κάτι τέτοιο ίσως να σημάνει την εξαφάνιση του ενδημικού αχινού.

Η κλιματική αλλαγή έχει "δώσει έδαφος" σε αρκετά ξενικά είδη να επεκταθούν στις θάλασσες της Μεσογείου. Η επιστημονική ομάδα του Dive In Action έχει καταγράψει μέσω των θερμοκρασιόμετρων αύξηση στην θερμοκρασία της θάλασσας κατά 2 βαθμούς, που από ότι φαίνεται είναι αρκετή για να θεωρήσουν φιλόξενα τα ελληνικά ύδατα οι "επισκέπτες" οργανισμοί.

Γι’ αυτό το λόγο παράδειγμα οι αχινοί εισέρχονται από την Διώρυγα του Σουέζ στα παράλια του Ισραήλ, την Κύπρο και την νότια Τουρκία, περιοχές που ομολογουμένως εμφανίζονται καλές αλατότητες στην θάλασσα και οι υψηλότερες θερμοκρασίες διαρκούν.

Ο κ. Καμπανός τόνισε επίσης την ευθύνη του ανθρώπινου παράγοντα. "Ευθύνεται όμως πέρα από την κλιματική αλλαγή που είναι αδιαμφησβήτητα βασικός παράγοντας, περισσότερο ο άνθρωπος. Το υπουργείο δεν προστατεύει με την εγκύκλιο που εκδίδει από την υπεραλίευση. Δεν είναι αρκετοί οι κρατικοί μας κανόνες για να προστατεύσουν την υποθαλάσσια αλυσίδα." σημειώνει.

Οι πρώτες καταγραφές στις ελληνικές θάλασσες έγιναν το 2016 όταν ο αχινός πέρασε από το Σουέζ. Η διάνοιξη του Σουέζ έφερε γενικότερα αρκετά ξενικά είδη στη Μεσόγειο. Ο δηλητηριώδης αχινός έχει κατακλύσει τις θάλασσες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα έχει εντοπιστεί και καταγραφεί σε 12 νησιά της Ελλάδος: Κάλυμνο, Φολέγανδρο, Κίμωλο, Σέριφο, Σίκινο, Σαντορίνη, Ηρακλειά, Σχοινούσσα, Δονουσα, Κουφονήσι, Νάξο και Αμοργό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)