to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:50 | 27.08.2021

Πολιτική

Πανδημία: Πολλή επικοινωνία και υποχρεωτικός εμβολιασμός όπου τη βολεύει, η φθινοπωρινή «φαρέτρα» της κυβέρνησης

Οι πρώτες αντιδράσεις είναι ηχηρές και δεν έρχονται από το μέτωπο των αντιεμβολιαστών, αλλά από τους ίδιους τους άμεσα ενδιαφερόμενους κλάδους. Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Ούτε λόγος για μέτρα στους χώρους λατρείας, την ώρα που το «τείχος ανοσίας» δεν βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε.


Η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολίων είναι στο τραπέζι. Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επέκταση του μέτρου υποχρεωτικότητας.

Ήδη το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό σε όλους τους υγειονομικούς, ενώ πρόσφατα στις ανακοινώσεις που έγιναν από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια για τους ανεμβολίαστους, υποχρεωτικά θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού οι ιδιώτες γιατροί, οι φαρμακοποιοί και οι οδοντίατροι.

Χωρίς συναίνεση  η υποχρεωτικότητα

Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις είναι ηχηρές και δεν έρχονται από το μέτωπο των αντιεμβολιαστών, αλλά από τους ίδιους τους άμεσα ενδιαφερόμενους κλάδους. Οι ενστάσεις αφορούν κυρίως τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, καθώς το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα αλλά και στις ειδικές κατηγορίες, βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες, χωρίς την ευθύνη των εργαζομένων.

Ήδη χθες στάση εργασίας και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αντιδρώντας στο μέτρο της αναστολής εργασίας συναδέλφων τους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) εκφράζει έντονες ανησυχίες πως η λειτουργία του ΕΣΥ θα είναι εξαιρετικά δυσχερής εάν λείπει -λόγω αναστολής- σημαντικό μέρος του προσωπικού. Την ίδια στιγμή, όλο το βάρος πέφτει στους εμβολιασμένους υγειονομικούς

Οι φόβοι των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για μαζικές αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων συναδέλφων τους και κάλυψη αυτών των κενών εκ των ενόντων, με ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση, ενισχύθηκαν την Τετάρτη με την απόφαση του υπουργείου Υγείας για ανάκληση όλων των αδειών σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ από 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επέλεξε να επιτεθεί κατά των υγειονομικών λέγοντας ότι αυτοί που αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα είναι η μειοψηφία των συνδικαλιστών ενώ υποστήριξε ότι το σύστημα υγείας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο, μη αναφέροντας ότι προχώρησαν στην ανάκληση όλων των αδειών γιατρών, νοσηλευτών καθώς και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Σκληρά τα μέτρα και για τους ανεμβολίαστους καθηγητές, χωρίς να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του εμβολιασμού. Οι κυβερνητικοί τσαμπουκάδες σε δασκάλους και καθηγητές ενόψει νέας σχολικής χρονιάς, λαμβάνουν χώρα την ώρα που το 25% δεν έχει προλάβει να εμβολιαστεί.

«Είκοσι με 25% των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστο», παραδέχθηκε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή. Ωστόσο, διεμήνυσε ότι «όσοι εκπαιδευτικοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ δε θα προσέρχονται και δε θα παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), με έγγραφό της προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ζητά να μεσολαβήσει, ώστε «να τροποποιηθούν τα διαλαμβανόμενα στη σχετική υπουργική απόφαση περί του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Παρότι στην ΠΟΕΣ δηλώνουν «υπέρμαχοι του εθελοντικού εμβολιασμού» ζητούν εξαίρεση «αφενός γιατί μέχρι τώρα οτιδήποτε αφορούσε σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διαχειριζόταν από τον ίδιο τον οργανισμό (ΕΔ) και αφετέρου, δίδοντας τη δυνατότητα σε όσες/όσους στρατιωτικούς δεν επιθυμούν -για τους δικούς τους λόγους- να εμβολιαστούν κατά το τρέχον διάστημα κατά της COVD-19, να εξαιρεθούν του διαφαινόμενου μέτρου της αργίας/διαθεσιμότητας, αφού ο όρος απόλυση δεν υπάρχει για τα εν ενεργεία στελέχη».

Ούτε λόγος για μέτρα στους χώρους λατρείας

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που επέλεξε να αποκλείσει τους ανεμβολίαστους πολίτες από όλους τους κλειστούς χώρους πλην εκκλησιών- και σε μια κίνηση αναλγησίας ακόμα και από τα δωρεάν rapid test στις δομές του δημοσίου-, προχωρά μπροστά στις αντιδράσεις σε μια ακόμα κίνηση επικοινωνιακού σόου.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας από την Κυριακή 29 Αυγούστου, κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς και σε πλατείες.

Το «τείχος ανοσίας» δεν βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε

Στο ερώτημα ποιος είναι ο ποσοτικός στόχος για το τείχος ανοσίας είπε ότι «δεν είμαστε εκεί που θέλαμε να βρισκόμαστε αλλά σκοπός μας είναι να πείσουμε να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι το δώρο που μας έκανε η επιστήμη και δεν είναι άλλο από το εμβόλιο».

Ερωτηθείς ποιο είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων, είπε ότι είμαστε σε ένα ποσοστό στις ευπαθείς ομάδες στο 65% που πέφτει στο 55-56% στον ενεργό πληθυσμό.

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για την επέκταση της υποχρεωτικότητας

Οι πληροφορίες του φιλικού προς την κυβέρνηση Τύπου, αναφέρουν ότι η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θα αφορά στο δημόσιο τομέα και το στρατό, με τις ακριβείς ομάδες για τις οποίες θα γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο να είναι ακόμη σε επεξεργασία από τους ειδικούς.

Οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η απόφαση του αμερικανικού FDA που έδωσε οριστική έγκριση του Pfizer είναι εκείνη που «δείχνει το δρόμο προς την υποχρεωτικότητα».

Σημειώνεται ότι ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός προ ημερών και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Πάντως χθες, όσον αφορά το δημόσιο τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σύντομα και οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής του δημοσίου να πρέπει να εμβολιαστούν. «Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk», σημείωσε με έμφαση.

«Και στο δημόσιο πρέπει και θέλουμε να γυρίσουμε σε κανονικότητα λειτουργιάς αξιοποιώντας την τηλεργασία οπού χρειάζεται, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία η παροχή υπηρεσίας να επανέλθει σε επίπεδα κανονικής λειτουργίας.  Είναι κάτι που προφανώς θα αξιολογηθεί» εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον ιδιωτικό τομέα, μίλησε για κλάδους με πολύ μεγάλη επαφή με ανθρώπους, άρα μεγάλο συγχρωτισμό, όπως η εστίαση και κομμάτια του λιανικού εμπορίου.

Και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλους τομείς, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από τον κρατικό μηχανισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα τους αστυνομικούς και όσους υπηρετούν στον στρατό. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός και σε τομείς του ιδιωτικού τομέα, αναφέροντας καταστήματα και υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)