to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:06 | 26.08.2021

πηγή: Αυγή

Οικονομία

ΕΦΚΑ: Μπάχαλο με την εκκαθάριση και τη διπλή καταβολή εισφορών

Διπλές εισφορές καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του μήνα χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμένοι


Νέο μπάχαλο με την εκκαθάριση και την καταβολή διπλών εισφορών προκύπτει από καταγγελίες δικηγόρων και ασφαλισμένων, αλλά και την επίσημη παραδοχή λαθών στα ειδοποιητήρια εκ μέρους του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, διπλές εισφορές καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του μήνα χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, καθώς από προχθές αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια με τις τρέχουσες εισφορές. Πρόκειται για τα ενιαία ειδοποιητήρια για τις εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, καθώς και εφάπαξ παροχών του Ιουλίου, που πρέπει να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ωστόσο την ίδια (καταληκτική) ημερομηνία έχουν και τα ειδοποιητήρια που έλαβαν περίπου 200.000 μη μισθωτοί με χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του 2020, για την πληρωμή της πρώτης από τις συνολικά έξι δόσεις που προβλέπονται. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η παραδοχή πλήθους λαθών από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (θεωρείται δεδομένο ότι θα εκδώσουν νέα, διορθωμένα ειδοποιητήρια),οπότε η όλη διαδικασία έχει μετεξελιχθεί σε ένα απίστευτο μπάχαλο.

Σύμφωνα με δικηγόρους, στα ειδοποιητήρια δεν φαίνονται οι καταβολές που έχουν κάνει μέσω γραμματίων προκαταβολής, ενώ υπάρχουν ασφαλισμένοι στους οποίους δεν έχουν φανεί οι πληρωμές που τυχόν έχουν κάνει, είτε μέσω γραμματίων προκαταβολής (δικηγόροι), είτε μέσω τραπέζης, είτε μέσω συμψηφισμών, καθώς και άλλοι που για το σύνολο του χρονικού διαστήματος διατηρούν έμμισθη σχέση κι όμως λαμβάνουν χρεώσεις για ορισμένους μήνες, οπότε θα πρέπει να ελέγξουν τον ατομικό λογαριασμό ασφάλισης και να εκτυπώσουν αντίγραφο ή να λάβουν βεβαίωση από τον εργοδότη για την υποβολή ΑΠΔ. Επίσης υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης.

Σε όλο αυτό το πρωτοφανές μπάχαλο, στελέχη του ΕΦΚΑ καλούν όσους ασφαλισμένους θεωρούν ότι έχει γίνει λάθος εκκαθάριση να υποβάλουν οι ίδιοι το αίτημά τους στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1555 και θα λάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την οριστική απάντηση του Φορέα. Εάν και πάλι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, υπάρχει και η δυνατότητα να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού στις κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις εισφορών, προκειμένου να λύσουν οριστικά το πρόβλημά τους.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι διαδικασίες για τις εισφορές του τρέχοντος έτους ενδέχεται να καθυστερήσουν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι με παράλληλη απασχόληση να κληθούν να πληρώσουν εντός του 2022 και πάλι με καθυστέρηση τις εισφορές του 2021, ενώ προς ώρας δεν κινδυνεύουν όσοι μη μισθωτοί απασχολούνται και στο Δημόσιο, καθώς γι' αυτούς η εκκαθάριση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

tags: ΕΦΚΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)