to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:49 | 25.08.2021

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Σε λίγο θα λάβετε μήνυμα εκκένωσης από τους πολίτες

Σε υψηλούς τόνους η πρωτολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση που διεξάγεται στη βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές.


«Ήταν προκλητικό επί 55 λεπτά σ' αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση, την τοποθέτηση και το ύφος του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Προκαλεί θλίψη για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές.

«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, «που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας».

Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης.

Τόνισε ότι χωρίς κυνήγι μαγισσών «που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης», πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει που πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο. Και επισήμανε ότι δεν απαντήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, όμως πρέπει να απαντηθεί, «γιατί χωρίς αυτό το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

Είστε απολογούμενος όχι κατήγορος

«Να αφήσετε το αλαζονικό ύφος, δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος κ. Μητσοτάκη, ως απολογούμενος έρχεστε για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της χώρας» είπε σε έντονο ύφος προς τον Κ. Μητσοτάκη και σημείωσε πως «οι 18αρηδες και 20άρηδες που τους βαφτίζατε ανεύθυνους έσωσαν χιλιάδες σπίτια από τις φλόγες».

Ενώ στεκόμενος στις ευθύνες της κυβέρνησης σημείωσε μεταξή άλλων: «Η κλιματική κρίση οξύνει τις πυρκαγιές αλλά δεν μπορεί να είναι μηχανισμός διαφυγής από τις ευθύνες». Και σημπλήρωσε: «Σταματήσατε το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας των 5066 εργαζομένων, ακυρώσατε τους δασικούς χάρτες, φέρατε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, δεν φέρατε καν προς συζήτηση την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, αναβαθμίσατε μια σειρά από στελέχη που είτε αποπέμφθηκαν είτε ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι. Γιατί τα κάνατε όλα αυτά; Γιατί δεν συνεχίσατε πέντε θετικά πράγματα που βρήκατε από την προηγούμενη κυβέρνηση;».

Και συνέχισε: «Στείλατε στα σκουπίδια το πόρισμα Γκολντάμερ γιατί δεν σας βόλευε, δεν προσλάβατε δασοπυροσβέστες γιατί τους θεωρείτε βαρίδι στον προϋπολογισμό. Ανακαλύψατε ξαφνικά την κλιματική κρίση, που δεν υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργήθηκε τα δύο χρόνια που κυβερνάτε. Φταίει η κλιματική κρίση που πετάξατε στα σκουπίδια το πόρισμα Γκολντάμερ; Που θέλατε να διατηρήσετε ένα επιτελικό κράτος με σκανδαλώδη συναρμοδιότητα δεκάδων φορέων και υπηρεσιών; Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας. Και όσο αναζητείτε διέξοδο σε ανασχηματισμούς, τόσο κραυγάζετε ότι δεν είστε ικανός ούτε να αναγνωρίσετε αλλά ούτε να επιμερίσετε την ευθύνη.»

Απούσα κυβέρνηση

Δεκαπέντε μέρες δεν τόλμησε ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος να πάει στην Εύβοια παρατήτησε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στα όσα κατήγγειλε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ότι υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης.

«Κ. Μητσοτάκη είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς έχετε ακέραια και απόλυτη ευθύνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Επιδείξατε όλο αυτό το διάστημα απίστευτη ελαφρότητα και έλλειψη κατανόησης του τι συμβαίνει. Πού ήταν το πανάκριβο επιτελικό κράτος τις ώρες της φωτιάς; Είστε ένας Πρωθυπουργός που την ώρα της τραγωδίας δεν μπορεί να νοιώσει την αγωνία. Ανεβήκατε στο βήμα χαμογελώντας, το ίδιο κάνατε και στη συνέντευξη Τύπου. Είναι χαμόγελο επιτυχίας; Χαμόγελο ειρωνείας; Το χαμόγελο αυτό πολλαπλασίασε τον φόβο, την απόγνωση και την οργή. Είστε αδιάφορος επειδή δεν καταλαβαίνετε ή δεν καταλαβαίνετε επειδή είστε αδιάφορος; Είναι ασέβεια στους πολίτες».

Ψέμα το success story των προηγούμενων καταστροφών - Πρόταση για εισόδημα έκτακτης ανάγκης

«Οι σεισμόπληκτοι της Θεσσαλίας για έξι μήνες είχαν πάρει μόλις 600 ευρώ, ελπίζω να μην είναι τόσο ταχύ το επιτελικό σας κράτος και στις αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους.

Οι άνθρωποι στις πυρόπληκτες περιοχές αγωνιούν για το σήμερα, τι εισόδημα θα έχουν. Καταθέτουμε πρόταση να θεσμοθετήσετε άμεσα για τους πληγέντες σε βόρεια Εύβοια, Μάνη, Ηλεία και σε όποια άλλη περιοχή έχει πληγεί, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Για κάθε νοικοκυριό 400 ευρώ το πρώτο μέλος, 200 ευρώ το δεύτερο και 100 κάθε τέκνο σε μηνιαία βάση, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κανένας προθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα

«Προσλαμβάνετε αστυνομικούς, παίρνετε περιπολικά και αφήσατε την Πυροσβεστική και τα δάση. Οι πολίτες στα μέτωπα της φωτιάς έβλεπαν αντί για πυροσβέστες περιπολικά και μηχανάκια της ΔΙΑΣ.Η πολιτική σας είναι η ανασφάλεια και ο φόβος που διαπνέει τους πολίτες. Δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς. Στην οικονομία, στην ασφαλή καθημερινότητα των πολιτών, στην προστασία της χώρας. Τι μπορεί να περιμένει κανείς από εσάς πλέον; Τίποτα, απαντούν τα έργα σας. Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε ποτέ τόσο μεγάλη ζημιά Αποτύχατε στην πανδημία και προαναγγείλατε την ιδιωτκοποίηση του ΕΣΥ. Αποτύχατε στις φωτιές και προαναγγείλατε την ιδιωτικοποίηση των δασών. Αποτύχατε στην προστασία και την ασφάλεια του πολίτη και προαναγγέλλετε μέτρα αυταρχισμού και διχασμού» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.


«Σύντομα θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης του 112. Όχι από εσάς προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες για εσάς» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)