to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:59 | 25.08.2021

Πολιτική

«Σύγκρουση» κορυφής για τις πυρκαγιές - Βαριές σκιές στην επιχειρησιακή διαχείριση

Σε επίπεδο αρχηγών διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ζήτημα των πυρκαγιών και την ουσιαστική αποκατάσταση των πληγέντων - Νέα τροπή στη συζήτηση δίνουν οι σοκαριστικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας ο οποίος κατήγγειλλε «εντολή μη κατάσβεσης»


Σκληρή κριτική από το βήμα της Βουλής έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση και στον Κ. Μητσοτάκη προσωπικά σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το ζήτημα των πυρκαγιών και παράλληλα ζήτησε εξηγήσεις για τις καταγγελίες του «γαλάζιου» Περιφερειάρχη της Εύβοιας ο οποίος σόκαρε ολόκληρη τη χώρα με τις αποκαλύψεις που έκανε.

Σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 142Α «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής» η συζήτηση γίνεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις καταστροφικές πυρκαγιές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Κυρ. Μητσοτάκης: H συγνώμη ήταν σύνθημα για δράση

Να απαντήσει στην κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως έγινε καλή προετοιμασία, αλλά η σφοδρότητα του καύσωνα έκανε πολύ δύσκολη τη διαχείριση των πυρκαγιών. Προανήγγειλε την προμήθεια περισσότερων εναέριων μέσων καθώς επίσης και την ίδρυση μιας ειδικής μονάδας δασοπυρόσβεσης. Επίσης, σημείωσε πως «η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά σύνθημα για δράση».

Παράλληλα υπεραμύνθηκε όλων των επιλογών του, κάλυψε τους Νίκο Χαρδαλιά και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις ενέργειες του ενώ ήταν ειρωνικός ως προς τις κραυγές αγωνίας πολιτών που την ώρα των πυρκαγιών ζητούσαν απεγνωσμένα εναέρια συνδρομή στη μάχη των πυροσβεστών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα είδε όλα καλώς καμωμένα ενώ εμφανίστηκε ευχαριστημένος ακόμα και από το  μέγεθος της καταστροφής αφού όπως είπε οι εκτάσεις που καταστράφηκαν «δεν ήταν  όσες περιμέναμε από το μέγεθος της φωτιάς».

Μάλιστα έσπευσε να κατηγορήσει και να λοιδορήσει τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν και κατηγορούσαν την κυβέρνηση για αποτυχία στη διαχείριση της κατάσβεσης ότι «Σε κάθε χωριό οι κάτοικοι θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό τους».

Ο πρωθυπουργός δεν βρήκε κανένα λάθος στην προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο και μάλιστα εκθείασε τον Νίκο Χαρδαλιά ενώ απέδωσε τις καταστροφικές πυρκαγιές στην κλιματική αλλαγή και τον καύσωνα.

Όσον αφορά στα Βίλια που η φωτιά έκαιγε για πάνω από δέκα ημέρες, απέδωσε την επιτελική αδυναμία στους... εσωτερικούς στροβίλους που δημιουργούσε η φωτιά.

Ενώ πανηγύρισε για την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Βαρυμπόμπη λέγοντας ότι «πετύχαμε στην Αττική να προστατεύσουμε τις ζωές, τις υποδομές και τους οικισμούς».

Το μοναδικό πρόβλημα που εντόπισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στην πρόληψη και την προετοιμασία των δασών, πρόβλημα που απέδωσε ευθέως στα δασαρχεία και προαναγγέλλοντας την κατάργησή τους με το πέρασμα των αρμοδιοτήτων στην Πολιτική Προστασία η οποία θα αναλάβει τον καθαρισμό των δασών και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι και τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων περνάνε σε ιδιώτες μέσω χορηγιών οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη για τη μελέτη αλλά και την εκτέλεση των έργων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από τους ιδιώτες στα δάση έβαλε στο τραπέζι και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προαναγγέλλοντας έως και την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων έναντι των φυσικών καταστροφών.

Αλ. Τσίπρας: Σε λίγο θα λάβετε μήνυμα εκκένωσης από τους πολίτες

«Ήταν προκλητικό επί 55 λεπτά σ' αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση, την τοποθέτηση και το ύφος του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Προκαλεί θλίψη για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές.

«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, «που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας».

Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης.

Τόνισε ότι χωρίς κυνήγι μαγισσών «που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης», πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει που πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο. Και επισήμανε ότι δεν απαντήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, όμως πρέπει να απαντηθεί, «γιατί χωρίς αυτό το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

Φώφη Γεννηματά: Το επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα

Την πλήρη αποτυχία του επιτελικού κράτους που επινόησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τόσο στις πυρκαγιές όσο και στην πανδημία, τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ επισήμανε πως η κυβ έρνηση έχει την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμού ενώ, σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, υπογράμμισε πως οι πυρκαγιές "δεν σβήνονται με επικοινωνιακά σόου".

Αναφερόμενη στην πανδημία, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε: «Τρεις μήνες πριν μας λέγατε ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο, οι εμβολιασμοί προχωρούν, η χώρα ανοίγει με ασφάλεια για τον τουρισμό». Και πρόσθεσε: «Έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί. Η πανδημία είναι εδώ και χθες είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων» σημείωσε η κα Γεννηματά και κλείνοντας την αναφορά της στην πανδημία συμπλήρωσε: «Οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν. Την περίοδο του καλοκαιριού δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Δεν έχει στηρίξη το ΕΣΥ για να αντέξει το επόμενο διάστημα. Δεν καταφέρετε να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν».

Αναφερόμενη στις πυρκαγιές, η Φ. Γεννηματά σημείωσε ότι «η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής» και «αποδείχτηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους. Το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε» ενώ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό συμπλήρωσε: «Οι πυρκαγιές δεν σβήνονται με επικοινωνιακά σόου. Η συγγνώμη σας ήταν προσχηματική. Οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν, με απομάκρυνση από τις θέσεις τους των υπευθύνων υπουργών».

«Μας είπατε εδώ ότι πετύχατε τους στόχους σας με τα δάση να καπνίζουν ακόμη. Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο» συνέχισε η Φώφη Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Το 2007 έφταιγε ο στρατηγός άνεμος, το 2021, με άπνοια, θυμηθήκατε την κλιματική κρίση, αλλά δεν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε καμένες εκτάσεις από πυρκαγιές».

Δ. Κουτσούμπας: Η κλιματική αλλαγή δεν είναι άλλοθι

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφορικά με τις πυρκαγιές. Ο επικεφαλής του ΚΚΕ τόνισε πως η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να κρύβονται οι ευθύνες της κυβέρνησης σε σχέση με τα μέσα πυρόσβεσης. 

Αναλυτικότερα, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: "Για πείτε μας, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη και όλοι εσείς που έχετε κάνει «καραμέλα» την κλιματική κρίση και ορκίζεστε στο περιβάλλον:

-Η κλιματική κρίση φταίει που φέτος στην Αττική δόθηκαν μόλις 30.000 ευρώ για δασικούς δρόμους;

-Η κλιματική κρίση φταίει που ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 χρόνων, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή;

Στα Γεράνεια Όρη μετακινήσατε πυροσβέστες ακόμα κι από τον Έβρο. Και μετά σας φταίει η κλιματική κρίση. Σαν δεν ντρεπόμαστε!

Τέτοιες μεγάλες καταστροφές σαν τη φετινή είχαμε και πριν 30 χρόνια:

-Το 1988, 33 χρόνια πριν, κάηκαν στη χώρα μας 1,5 εκατομμύριο στρέμματα δασικής και γεωργικής γης.

-Το 1999, 22 χρόνια πριν, καταγράφηκαν οι περισσότερες πυρκαγιές των τελευταίων 25 ετών.

-Το 2000, 21 χρόνια πριν, ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή, κάηκαν 1,6 εκατομμύρια στρέμματα.

Το ίδιο και με τις πλημμύρες:

-Τον Μάρτη του 1987, 34 χρόνια πριν, στις μεγάλες πλημμύρες είχαμε 10 νεκρούς.

-Τον Αύγουστο του 1990, μια άλλη μεγάλη πλημμύρα έπνιξε 5 ανθρώπους στην κεντρική Ελλάδα και τον Νοέμβρη του 1992, μια ισχυρή βροχή ισοπέδωσε την Καβάλα, καταστρέφοντας το 70% του οδικού της δικτύου και σκοτώνοντας 4 ανθρώπους.

Τότε βέβαια κανείς δεν μιλούσε ακόμα για την κλιματική αλλαγή ως το «τέλειο άλλοθι» για όλες τις καταστροφές.

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι αυτές οι καταστροφές ήταν τα πρώτα σημάδια της κλιματικής αλλαγής, τί σας εμπόδισε όλους εσάς, που κυβερνήσατε επί 30 και πλέον χρόνια, να πάρετε μέτρα, να προσαρμόσετε σχέδια και υποδομές, ώστε να περιορίζονται οι ζημιές και να προστατεύεται ο λαός;

Η απάντηση είναι μία: Η πολιτική στήριξης των καπιταλιστικών κερδών σε βάρος των λαϊκών αναγκών".

Αναφορικά με τη ρητορική του κ. Μητσοτάκη σχετικά με το σχέδιο εκκένωσης, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως "το ότι δεν υπήρχαν θύματα, ή ακόμα και το ότι δεν κάηκε ολόκληρος οικισμός, οφείλεται πρώτα απ’ όλα στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των κατοίκων, οι οποίοι, μαζί με τους λίγους πυροσβέστες, έδωσαν μάχη σώμα με σώμα με τις φωτιές και κατάφεραν να σώσουν τη ζωή τους, τα σπίτια τους, τα χωριά τους". Και συμπλήρωσε: "Η ιεράρχηση που κάνατε, να αφήνετε το δάσος να καίγεται στο όνομα της προστασίας της ζωής, απέτυχε παταγωδώς. Γιατί κατακάηκαν πάνω από 1.200.000 στρέμματα δασών, καλλιεργειών τελικά και σπιτιών, αφού αν περιμένεις τη φωτιά δίπλα στα σπίτια δεν τη σταματάς".

Γ. Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει τριτοκοσμικά μοντέλα

Οι λύσεις που προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης για την επόμενη μέρα μετά τις πυρκαγιές παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα, τόνισε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 35, Γιάνης Βαρουφάκης. Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25 σημείωσε πως η κυβέρνηση οδηγεί τα δάση στα χέρια των μεγάλων συμφερόντων.

"Όταν ακούω, λοιπόν, εσάς, κύριε Μητσοτάκη, εκ μέρους της «Μητσοτάκης ΑΕ» να μιλάτε για αναδόχους ιδιώτες φυτειών, ακούω να μιλάτε για δενδρύλλια τα οποία φυτρώνουν πολύ γρήγορα", σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Και πρόσθεσε: "Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι είναι γενετικά μεταλλαγμένα, ότι τίποτα δεν θα ζήσει σ’ αυτά τα δέντρα, ακόμα και να γίνουν τεράστια πάρα πολύ γρήγορα.

Ξαφνικά μας έρχεται στο μυαλό μας αυτό το μοντέλο με τους τρεις πυλώνες τους, το σχέδιο της «Μητσοτάκης ΑΕ», τα καζινοποιημένα, ιδιωτικοποιημένα παράλια, που μπορεί να είναι δημόσια τύποις, αλλά είναι υπό την αιγίδα κάποιου χορηγού Λάτση και Σια. Γιατί είπαμε, μιλάμε με ονόματα. Αυτός είναι ο ένας πυλώνας.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι αντί για δασικές υπηρεσίες ενισχυμένες και τοπικές κοινότητες οι οποίες να συμμετέχουν στο πλαίσιο συνεταιρισμών πραγματικών, νέας μορφής συνεταιρισμών, να έχουμε «ΤΕΡΝΑ» και «ΑΚΤΩΡ». Και στην «Monsanto Bayer» και στα ντρόουνς με τα οποία θα φυτεύουν πάρα πολύ γρήγορα τα τυποποιημένα γενετικά μεταλλαγμένα δενδρύλλια θα δοθεί η αναδάσωση".

Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί τη χώρα σε τριτοκοσμικά μοντέλα: "Οδηγείτε την Ελλάδα, για εμάς στο ΜέΡΑ25, σε μια χώρα αναδόχων που θα νέμονται το μόνιμα χρεοκοπημένο κράτος, σε περιβάλλον που θυμίζει περισσότερο τριτοκοσμικό Μαϊάμι και λιγότερο Ελλάδα, με τους πολίτες χρεοκοπημένους σερβιτόρους".

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ_ΜΠΕ, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)