to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:53 | 21.08.2021

Οικονομία

ΕΦΚΑ: Κίνδυνος περικοπών 50% στις συντάξεις χηρείας

Περιθώριο έως το τέλος του μήνα έχουν περίπου 4.500 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας του Δημοσίου να υποβάλουν στον ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά


«Χαρτούρα» η οποία θα δείχνει ότι δικαιούνται να λάβουν εξ ολοκλήρου τη σύνταξη χηρείας και μετά την πάροδο τριών ετών οφείλουν να υποβάλουν στον ΕΦΚΑ χιλιάδες συνταξιούχοι, προκειμένου να μην υποστούν από τον Σεπτέμβριο περικοπή της τάξεως του 50%.

Δικαιολογητικά μέχρι τέλος Αυγούστου
Ειδικότερα περιθώριο έως το τέλος του μήνα έχουν περίπου 4.500 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας του Δημοσίου να υποβάλουν στον ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι δικαιούνται τη συνέχιση της καταβολής της σύνταξης. Σε αντίθετη περίπτωση, στο τέλος Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 50% με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Να σημειωθεί ότι για τις περίπου 5.500 αντίστοιχες συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα δεν υπήρξε η σχετική ενημέρωση με αποτέλεσμα, τον περασμένο Μάιο, ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει αιφνιδιαστικά στην περικοπή τους. Μετά από παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, τα ποσά που κόπηκαν επιστράφηκαν στους δικαιούχους και η διαδικασία έχει προς το παρόν παγώσει.

Τι προβλέπει ο νόμος του 2019
Υπενθυμίζεται πως ο νόμος του 2019 (Ν. 4611/19) ορίζει ότι στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13.52016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντος σε ποσοστό 70% για μία τριετία.

Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντος). Βέβαια, το ποσό αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου ήτοι 360 ευρώ το μήνα.

Ο «δάκτυλος» των ιδιωτών
Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου και του ΕΦΚΑ, δημιουργήθηκε εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρεία και της αιφνιδιαστικής περικοπής των συντάξεων, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση.

Έτσι στην περίπτωση του Δημοσίου έχει ήδη αποσταλεί από τις αρχές του μήνα ενημερωτικό σημείωμα στους περίπου 4.500 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του Δημοσίου για τους οποίους έχει παρέλθει η τριετία και βρίσκονται αντιμέτωποι με περικοπές. Με αυτό ενημερώθηκαν ότι οφείλουν έως τις 31 Αυγούστου να υποβάλουν ενστάσεις δηλώνοντας ότι δεν εργάζονται ή ότι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος. Διαφορετικά, πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, θα υποστούν τις περικοπές που προβλέπει ο νόμος.

Τα αναδρομικά, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό, θα παρακρατηθούν σε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων ο μέσος όρος των επιστροφών που θα παρακρατηθούν δεν υπερβαίνει τα 200 με 300 ευρώ. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσά μπορεί να φτάνουν και τα 8.000 ευρώ.

tags: ΕΦΚΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)