to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:35 | 20.08.2021

Πολιτική

Δημ. Παπαδημόυλης: Κάηκε το το επιτελικό κράτος των αρίστων της ΝΔ

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Σπ. Ραπανάκη) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε την επικαιρότητα, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην τεράστια φυσική καταστροφή που προξένησαν οι πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.


Αναλυτικά:

Για έλλειμμα συντονισμού στις πυρκαγιές «φωνάζουν» όχι μόνο τα γεγονότα, αλλά και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης από τη ΝΔ, καθώς και του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού

Η έκταση της φυσικής καταστροφής από τις πυρκαγιές είναι τεράστια, πολλαπλάσια του μέσου όρου των προηγούμενων ετών, που έφτασε να απασχολεί και τη NASA.

Νομίζω ότι τώρα πια στις στάχτες και στα αποκαΐδια αυτής της μεγάλης, φυσικής, οικολογικής, οικονομικής και κοινωνικής ζημιάς, έχει καεί και το επιτελικό κράτος των αρίστων της ΝΔ. Για έλλειμμα συντονισμού «φωνάζουν» όχι μόνο τα γεγονότα, όχι μόνο άνθρωποι της αυτοδιοίκησης που έχουν εκλεγεί με τη σημαία της ΝΔ, αλλά και άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος ακόμη και του πρωθυπουργού. Ο κ. Κατσούδας υπήρξε κολλητός, θα έλεγα, της οικογένειας Μητσοτάκη με αρμοδιότητα στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Οι καταγγελίες του είναι οξύτερες από την κριτική που έχουν ασκήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αυτό σημαίνει πως αυτή η καμπάνια εξωραϊσμού, "όλα καλώς καμωμένα", που με εντολή Μητσοτάκη εκτελούν οι αρμόδιοι υπουργοί όπως ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Χαρδαλιάς -στον οποίον ευχόμαστε περαστικά και παράλληλα περιμένουμε να επανέλθει στα καθήκοντά του για να του ασκήσουμε και πάλι κριτική- δείχνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και μάλιστα είναι πολύ άσχημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έχει πει ότι δεν θα κάνει αντιπολίτευση τυμβωρυχίας, όπως αυτή που έκανε ο Μητσοτάκης εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα, όπου κυριολεκτικά πάτησε επί πτωμάτων για να γίνει πρωθυπουργός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ανοχή, ούτε χαμηλούς τόνους γενικά. Αντίθετα, σημαίνει αίσθηση πατριωτικής ευθύνης, αλλά και ότι δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω, δεν θα αφήσουμε τίποτα να ξεχαστεί.

Για όλα θα κριθούν και θα λογοδοτήσουν οι αρμόδιοι, γιατί το ζητούμενο είναι το πάθημα να γίνει μάθημα και να οργανώσουμε την άμυνα της χώρας απέναντι σε φαινόμενα που θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης.

Πρέπει να ετοιμάσουμε ένα 10ετές σχέδιο για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών και για τη θωράκιση της πρόληψης και της πολιτικής προστασίας

Επίσης πρέπει να ετοιμάσουμε, εξ ου και οι 7 προτάσεις Τσίπρα στη συνέντευξη πριν λίγες μέρες, ένα 10ετές σχέδιο για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών και για τη θωράκιση της πρόληψης και της πολιτικής προστασίας. Αυτό θα γίνει αξιοποιώντας και τη δυνατότητα τροποποίησης του ελληνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των 30 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς υπάρχει αυτή η δυνατότητα από το άρθρο 29 του σχετικού κανονισμού.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν βλέπω να ταρακουνιέται και να θέλει να επανεξετάσει τις προτεραιότητες που είχε θέσει. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα καμένα στρέμματα του 2021, που μέχρι τώρα υπερβαίνουν τα 1.200.000 στρέμματα και είμαστε ακόμη στην καρδιά του Αυγούστου. Το πρόγραμμα της ΝΔ για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει την αναδάσωση μόλις 165.000 στρεμμάτων.

Ακόμη, τα κονδύλια που διατίθενται για την πρόληψη, την οργάνωση πολιτικής προστασίας, τον εκσυγχρονισμό και την ανασύνταξη των περιοχών που έχουν πληγεί είναι υπερβολικά λίγα. Εμείς είχαμε ασκήσει σφοδρή κριτική και για τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου τα λεφτά πάνε στα λεφτά κι όπου δίνονται πολύ λίγα για την υγεία και το κοινωνικό κράτος. Οι καταστροφές έδειξαν ότι και για την πολιτική προστασία και για την πρόληψη διατίθενται λίγα.

Αντίθετα, ακόμη και τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσωπικά ο πρωθυπουργός, όποτε εμφανίζεται, δίνει έμφαση σε ένα σχήμα ιδιωτικών αναδόχων για τις αναδασώσεις και τις αναπλάσεις που μυρίζει ιδιωτικοποίηση και το οποίο θα πρέπει να το θέσουμε στο στόχαστρό μας, γιατί θυμάμαι ότι είναι μια παράδοση της οικογένειας Μητσοτάκη από την εποχή του πατέρα του ως πρωθυπουργού, που είχε βάλει στο στόχαστρο το άρθρο 24 του ελληνικού Συντάγματος περί προστασίας των δασών.

Για το θέμα των κονδυλίων έχω καταθέσει ερώτηση στην Κομισιόν, αλλά έχω κάνει και τις πρώτες επαφές. Η αίσθησή μου είναι ότι η Κομισιόν θα ήταν ανοιχτή και θετική σε μία τροποποίηση του σχεδίου προς όφελος της πρόληψης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, αρκεί να κατατεθεί μια τέτοια τεκμηριωμένη πρόταση από την ελληνική πλευρά. Ιδού λοιπόν, στάδιον δόξης λαμπρόν, η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή στις 25 Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός μπορεί να αξιοποιήσει τις προτάσεις Τσίπρα και να ετοιμάσει ένα τέτοιο σχέδιο, όπως έχουμε προτείνει.

Η επάνοδος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είναι μία τρομακτική αποτυχία για τη Δύση

Όσον αφορά τα τρέχοντα συμβάντα στο Αφγανιστάν, η ΕΕ ακολούθησε όλα τα προηγούμενα χρόνια μία στάση ουραγού της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και βιώνει μαζί με την ηγεσία των ΗΠΑ μία οδυνηρή αποτυχία αυτής της στρατηγικής.

Η επάνοδος των Ταλιμπάν 20 χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή μαζί με τους συμμάχους της το 2001 είναι μία τρομακτική αποτυχία για τη Δύση. Αν τη συνδυάσει κανείς με την αποτυχία 40 χρόνια πριν των Σοβιετικών και παλαιότερα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, διδάσκει ότι ούτε η δυτικού τύπου «δημοκρατία» -είδαμε και τα διεφθαρμένα ανδρείκελα που το έσκασαν με πακτωλό χρημάτων- ούτε ένα είδος επανάστασης «σοσιαλισμού» δεν μπορούν να είναι εξαγώγιμα είδη και δεν μπορούν να επιβληθούν αυτά τα πρότυπα από έξω.

Οι Ταλιμπάν, αυτή τη στιγμή, έχουν επικρατήσει πολύ γρηγορότερα από ό,τι μας διαβεβαίωναν οι ηγέτες της Δύσης. Έχει εντυπωσιάσει η γρήγορη κατάρρευση του καθεστώτος, που χρηματοδότησαν με 1 τρισ. δολάρια τα τελευταία 20 χρόνια οι ΗΠΑ και λιγότερο η ΕΕ.

Τώρα, οι προκλήσεις για τις οποίες δεν μας είπε και πολλά σήμερα ο κ. Μπορέλ είναι πρώτον, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που ήδη έχει αρχίσει να συντελείται, και δεύτερον, η πίεση στο νέο καθεστώς των Ταλιμπάν να εγγυηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρωτίστως γυναικών, παιδιών και μειονοτήτων. Δεν πρέπει να μας ξεγελά το πιο ήπιο πρόσωπο των Ταλιμπάν στο ξεκίνημά τους.

Τα επόμενα βήματα, οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα καθορίσουν μερικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Πρώτον, ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν και ποιο θα είναι το πρόσωπό της. Εδώ πολλοί θεωρούν ότι είναι επικοινωνιακό προσωπείο τακτικής αυτό το πιο ήπιο πρόσωπό τους. Μένει να δούμε, διότι κι αυτοί εφαρμόζουν μια ακραία εκδοχή της Σαρία που απέχει πάρα πολύ από την ερμηνεία που δίνει στο Κοράνι η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων στον πλανήτη.

Το δεύτερο αφορά τις νέες ισορροπίες στην περιοχή. Θα είδατε ότι Κίνα και Ρωσία εκμεταλλεύονται την αποχώρηση των ΗΠΑ, δεν κλείνουν τις πρεσβείες τους, αναζητούν να ενισχύσουν τον ρόλο τους. Αλλά την ίδια ώρα θεωρούν ότι οι Ταλιμπάν αποτελούν έναν εν δυνάμει κίνδυνο εντός της Ρωσίας και της Κίνας ή στις σφαίρες επιρροής τους, όπου φοβούνται την εξαγωγή ριζοσπαστικού, ακραίου ισλαμισμού.

Πρέπει οι πλούσιοι του πλανήτη να στηρίξουν τις γειτονικές χώρες που θα υποδεχθούν το πρώτο κύμα των προσφύγων και να εξασφαλίσουν ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν

Στους Ουιγούρους στην Τσετσενία και αλλού το τρίτο θέμα είναι η ανθρωπιστική κρίση και η αποφυγή ενός νέου κύματος προσφύγων. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η Δύση, οι πλούσιοι του πλανήτη, μέσω του ΟΗΕ, σε συνεργασία με Ρωσία και Κίνα, να στηρίξουν τις γειτονικές χώρες που θα υποδεχθούν το πρώτο κύμα των προσφύγων και να εξασφαλίσουν ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν και τον λαό του, υπό τον όρο όμως ότι το νέο καθεστώς θα σεβαστεί στοιχειωδώς τα ανθρώπινα δικαιώματα, πράγμα για το οποίο υπάρχει δικαιολογημένα ανησυχία, ας μην γελιόμαστε.

Οι Ταλιμπάν συνιστούν μια τεράστια οπισθοδρόμηση, καμία σχέση με το Βιετνάμ, γιατί ακούω και διάφορα ανιστόρητα. Εδώ δεν είχαμε μία στρατιωτική ήττα των ΗΠΑ, είχαμε μία συμφωνημένη αποχώρηση με κλειδωμένη συμφωνία από τον Μάιο του 2020 μεταξύ Τραμπ και Ταλιμπάν, με τη Ρωσία και την Κίνα στο παιχνίδι εδώ και καιρό με διαύλους επικοινωνίας.

Αυτό που έφερε μια μεγάλη ανησυχία, σύγχυση και υποκριτικές δηλώσεις, από την πλευρά της δυτικής ηγεσίας είναι η ταχύτητα με την οποία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, εν μέσω αποκάλυψης ακραίων φαινομένων διαφθοράς, το καθεστώς που είχαν στήσει με τα ανδρείκελά τους, καθώς και η διάψευση ότι θα έφτιαχνε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ότι η Καμπούλ θα αντέξει μήνες.

Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει ενιαία ευρωπαϊκή στάση υπέρ της στήριξης των προσφύγων με αναλογική κατανομή

Τώρα, για τα πιο δικά μας, η ΕΕ και εννοώ η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις, οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με τη δήλωση του ΕΚ διά του Αντιπροέδρου του Νταβίντ Σασόλι που ζητά από την ΕΕ να κάνει αυτό που πρέπει σύμφωνα με τις αρχές του ανθρωπισμού και τη Συνθήκη της Γενεύης απέναντι σε όσους Αφγανούς πρόσφυγες φτάσουν στα σύνορα της ΕΕ με μια αναλογική κατανομή σε όλα τα κράτη-μέλη, ανεξαιρέτως των προσφύγων που θα ζητήσουν την στήριξη της ΕΕ.

Πρώτο θέμα είναι η συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, έτσι ώστε οι άνθρωποι που θα μείνουν εκεί να μην φτάσουν κυνηγημένοι μέχρι την Ευρώπη. Δεύτερο θέμα είναι η αναλογική κατανομή των προσφύγων και αυτό υπηρετεί και το εθνικό συμφέρον, γιατί αλλιώς θα επαναληφθεί το σενάριο που έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή η Ελλάδα να γίνεται η «πίσω αυλή» της Ευρώπης για να μην ταραχτεί ο ύπνος πρωθυπουργών και προέδρων Δημοκρατίας στις πιο προηγμένες χώρες και να μην κερδίσει η ακροδεξιά.

Επομένως, η γραμμή Μηταράκη νομίζω ότι είναι λάθος. Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει ενιαία ευρωπαϊκή στάση υπέρ της στήριξης των προσφύγων με αναλογική κατανομή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)