to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επιτελικό παρανάλωμα του πυρός

Ολόκληρη η κοινωνία της βόρειας Εύβοιας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει την ανείπωτη καταστροφή που είδε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια της για σχεδόν δέκα ημέρες.


Άρθρο του Μίλτου Χατζηγιαννάκη  στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Τα Νέα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι της περιοχής, κτηνοτρόφοι, δασεργάτες, μελισσοκόμοι, αγρότες, μικροεπιχειρηματίες του τουρισμού βίωσαν τον πύρινο εφιάλτη, που εξαφάνισε τον τόπο τους από τον χάρτη.


Για λόγους καθαρά συνειδησιακούς και ανθρώπινους, βρέθηκα στην περιοχή από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, στο πλευρό των κατοίκων που προσπαθούσαν μόνοι τους, μαζί με την αυτοδιοίκηση, να διασώσουν ό,τι μπορεί να διασωθεί από τις ζωές και τον τόπο τους. Οι μαρτυρίες όλων τους, ανεξαιρέτως, αλλά και τα συμπεράσματα από την παρακολούθηση διψήφιου αριθμού συντονιστικών των αρμόδιων αρχών για την αντιμετώπιση της φωτιάς, συγκλίνουν σε ένα αδιαμφισβήτητο στοιχείο:

Την αδιανόητη ανυπαρξία οργανωμένου σχεδίου και στήριξης από την κεντρική διοίκηση και την πλήρη εγκατάλειψη από την πολιτεία την ώρα της κρίσης. Ας μην ψάχνουμε τις αιτίες αυτής της βιβλικής καταστροφής πίσω από σκοτεινά σενάρια. Σε συνθήκες σχεδόν άπνοιας, τον ρόλο του “στρατηγού” ανέμου ανέλαβαν η πλήρης κυβερνητική ανικανότητα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και η απουσία συντονισμού και σοβαρότητας. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα σημείο κοντά στον ευβοϊκό, διέσχισε όλη την Εύβοια, βγήκε στο Αιγαίο και επέστρεψε ανενόχλητη στον ευβοϊκό.

Αλλά, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλα έγιναν υποδειγματικά. Οι συγκρατημένοι πανηγυρισμοί των αρμόδιων υπουργών τα πρώτα 24ώρα έδωσαν τη θέση τους σε ένα πρωτοφανές επιτελικό δόγμα: Εκκενώστε τα πάντα, ακόμα και κωμοπόλεις όπως η Λίμνη και η Αγία Άννα, και αφήστε τη φωτιά να σβήσει στη θάλασσα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ακολούθησαν πρωθυπουργικές μισές συγγνώμες, υπουργικές εξοργιστικές εξηγήσεις για 74 πυροσβεστικά εναέρια μέσα που όμως πετάνε μόνο τα 20 και αχαρακτήριστες επιπλήξεις τις ώρες του δράματος προς τους Ευβοιώτες ότι δεν μπορούν να δουν τα αεροπλάνα που τελικά δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν λόγω των πυκνών καπνών.

Εμφανώς ενοχλημένη από την κριτική απέναντι στο μπάχαλο που η διαχείρισή της προκάλεσε, το μόνο που δεν έχει ζητήσει (ακόμα) η κυβέρνηση της ΝΔ από τους πολίτες είναι να ζητήσουν οι ίδιοι συγγνώμη που δεν πανηγυρίζουν πάνω στα καμμένα.

Η έπαρση και η μηδενική ενσυναίσθηση που χαρακτηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, που θεωρεί ότι κάνει τα πάντα σωστά και εμφανίζει έντονη δυσανεξία στη δημόσια λογοδοσία, βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με την πύρινη λαίλαπα και τα αποτελέσματα για την Εύβοια ήταν δυστυχώς ολέθρια. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επόμενη μέρα είναι τα στοιχεία αυτά να μπουν στο πρωθυπουργικό συρτάρι, που φαίνεται ότι έτσι και αλλιώς χωράει πολλά, και να δώσουν τη θέση τους σε ένα ουσιαστικό σχέδιο στήριξης και ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας.

Τα μέτρα στήριξης που έχουν αναγγελθεί ως τώρα από την κυβέρνηση είναι τουλάχιστον ανεπαρκή, απαιτούνται χωρίς καθυστέρηση πολλά περισσότερα. Από την πλευρά μας ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, έχουμε ήδη αρχίσει να επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων, τόσο άμεσων όσο και μεσομακροπρόθεσμων, που πολύ σύντομα θα καταθέσουμε. Ελπίζουμε ειλικρινά αυτή τη φορά να εισακουστούμε και να μην εισπράξουμε τις συνήθεις ειρωνικές διαρροές. Διότι καλή και άγια η κυβερνητική επικοινωνιακή καταιγίδα, δεν σβήνει όμως τις φωτιές.

 
tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)