to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:38 | 15.08.2013

Κοινωνία

Σκοτάδια...

Το κύριο άρθρο της «Αυγής»


Φέτος η Σαντορίνη "χτυπάει" νέο ρεκόρ τουριστών. Υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 2 εκατομμύρια επισκέπτες. Για πρώτη φορά είναι τόσο αισθητή ανάμεσά τους η παρουσία Κινέζων και Ρώσων. Το νησί έμεινε χωρίς ηλεκτρικό χθες εξαιτίας φωτιάς στη μονάδα ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ. Χωρίς ηλεκτρικό δεν λειτουργούν όμως ούτε οι αντλίες νερού, με αποτέλεσμα το νησί να μείνει κι από νερό. Δεν ακούγεται τόσο ειδυλλιακή αυτή η κατάσταση.

Τα όσα συνέβησαν αποτελούν μικρογραφία των προβλημάτων που υφέρπουν ακόμα και σε ορισμένες εξελιγμένες τουριστικές περιοχές. Υπάρχει πρόβλημα δικτύων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Μήπως, όμως, σε ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς υφίστανται και προβλήματα "φέρουσας ικανότητας"; Όσο κι αν χαιρόμαστε για το "νέο ρεκόρ τουριστών", αντέχει ένα μικρό νησί 2 εκατομμύρια επισκέπτες;

Στο Αιγαίο υπάρχουν πολλά μικρά νησιά που συντηρούνται από τη "μονοκαλλιέργεια" τουρισμού. Ακόμα κι εκεί όμως ζουν χιλιάδες κάτοικοι όλο τον χρόνο. Μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι πολίτες μετακινούνται από τις μεγάλες πόλεις προς την περιφέρεια. Οι κοινωνικές υπηρεσίες (σχολεία, ιατρικά κέντρα) αντί να αναβαθμίζονται, σταθερά υποβαθμίζονται. Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ιδιαίτερα τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, θα αραιώσουν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Αυτή είναι η τύχη που το κράτος επιφυλάσσει σε μια περιοχή που, εκτός των άλλων, συμμετέχει σημαντικά στη διαμόρφωση του τόσο προσοδοφόρου τουριστικού προϊόντος.

Διαρθρωτικά και συγκυριακά προβλήματα, η κρίση του μοντέλου ανάπτυξης που ανεξέλεγκτα επεκτείνεται στα νησιά, συνθέτουν τα σκοτάδια τόσο αισθητά, παρά το φως που χαρακτηρίζει το Αιγαίο. Κι όμως η αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με κεντρική προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων, οφείλει να θέσει υπό αμφισβήτηση τα αυτονόητα μιας "ανάπτυξης" που κρέμεται από ένα τυχαίο μπλακ άουτ ή, το χειρότερο, από τις επιχειρηματικές σκοπιμότητες εφοπλιστών και μεγαλοξενοδόχων.

Πηγή: avgi.gr

Διαβάστε επίσης: Στη βουλή φέρνει το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Συρμαλένιος 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)