to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 15.08.2021

Πολιτική

Αναζητείται πολιτική προστασία, αναζητείται πολιτική ευθύνη…

Μπορεί η κλιματική αλλαγή να ενισχύει ακραία φαινόμενα, ωστόσο μια ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει έγκαιρα να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.: Άρθρο της Χαράς Καφαντάρη, βουλευτή και Αναπλ. τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία


Ένα ερώτημα πλανάται στην κοινωνία… Έγινε ότι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η τεράστια καταστροφή από τις δασικές πυρκαγιές;

Μπορεί η κλιματική αλλαγή να ενισχύει ακραία φαινόμενα, ωστόσο μια ευνομούμενη Πολιτεία  οφείλει έγκαιρα να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Προσαρμόζοντας τις υποδομές, δημιουργώντας συνθήκες ανθεκτικότητας, υλοποιώντας  πολιτικές ΠΡΟΛΗΨΗΣ και μηχανισμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε ετοιμότητα, αλλά, και σχέδιο βραχείας και μακράς αποκατάστασης των περιοχών που πλήττονται.

Τι έγινε όμως; Σε επίκαιρη ερώτησή μας στη Βουλή (17.05.2021), για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου,  ο κ. Χαρδαλιάς απαριθμώντας  τα εναέρια μέσα που διαθέτει η χώρα διαβεβαίωσε για την πλήρη ετοιμότητα του μηχανισμού.  Τρείς μέρες αργότερα διαψεύσθηκε παταγωδώς, με τη φωτιά  στα Γεράνεια. Οι εξελίξεις των ημερών με τις μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Εύβοια κ.α., απέδειξαν στην πράξη την ανικανότητα και αποτυχία του Επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη, συγκεκριμένα δε:

Απεδείχθη η παντελής έλλειψη σχεδίων ΠΡΟΛΗΨΗΣ, βασικό στάδιο της Πολιτικής Προστασίας. Εκ των υστέρων, μεσούσης της αντιπυρικής, ανακοινώθηκε επικοινωνιακά, παρουσία του κ. Μητσοτάκη, το σχέδιο Δρυάδες για 18 περιοχές της Αττικής (αργότερα έγιναν 23), σε περιοχές μείξης δάσους και οικιστικού ιστού. Τα «απομεινάρια» της Μήδειας (Φεβρουάριος 2021), κομμένα δένδρα και βιομάζα δεν είχαν συλλεγεί αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάφλεξης, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες καύσωνα.

Απεδείχθη  ότι, οι προειδοποιήσεις των ειδικών επιστημόνων και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας, για τους κινδύνους από τον καύσωνα και στον τομέα των δασικών πυρκαγιών, αγνοήθηκαν  από την Κυβέρνηση και δεν υπήρξε η αναγκαία ετοιμότητα.

Απεδείχθη, από τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά, ότι ο εναέριος στόλος  μας είναι πεπαλαιωμένος, με συνέπεια την κακή επιχειρησιακή  ετοιμότητά του.

Απεδείχθη ότι, ο πολυδιαφημισμένος από τη ΝΔ νόμος για την Πολιτική Προστασία (4662/2020), ήταν  ένα «πουκάμισο αδειανό», καθώς η αντιπυρική σχεδιάσθηκε με νομοθεσία του 2003 (Ξενοκράτης).

Απεδείχθη, ότι, ίδιοι οι κάτοικοι των χωριών, συνέβαλαν καθοριστικά  στην προστασία των περιουσιών τους και του τόπου τους, ενώ η κυβέρνηση υπηρέτησε πιστά το δόγμα της εκκένωσης.

Απεδείχθη, τελικά,  ότι  δεν ήμασταν προετοιμασμένοι κατάλληλα, παρά τις δηλώσεις  των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Μητσοτάκη, να αντιμετωπισθεί η  κρίση των δασικών πυρκαγιών. Ενώ,  έπρεπε να περάσει μια εβδομάδα για να  «ψελλίσει» ο κ. πρωθυπουργός μια  «μισή» συγνώμη.

Το κύριο ερώτημα όμως είναι: Tι κάνουμε τώρα;

Αν και ο πρωθυπουργός εξήγγειλε εσπευσμένα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων, πράγμα απαραίτητο  αρκεί να γίνει άμεσα, το ζήτημα της αποκατάστασης των περιοχών απαιτεί σχέδιο. Σχέδιο που θα περιλαμβάνει αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, αντιπλημμυρικά έργα,  άμεση κήρυξη αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων, τοπικά σχέδια οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών, ώστε οι κάτοικοι και ειδικά οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο τους. Η καταστροφή έπληξε οικονομικές δραστηριότητες σε πολλούς τομείς.

Απαιτείται νέο σύγχρονο σύστημα Πολιτικής Προστασίας, με καθοριστικό το ρόλο των επιστημονικών φορέων της χώρας,  λαμβάνοντας υπόψη το  πόρισμα της επιτροπής  Γκολντάμερ (συντάχθηκε με εντολή Α. Τσίπρα, μετά την καταστροφή στο Μάτι). Ένα σύστημα, που θα εστιάζει σε πολιτικές Πρόληψης, με αποτελεσματικό  επιχειρησιακό σχέδιο και σαφείς και καθορισμένες αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων. Τέλος, καθίσταται αναγκαίος και ο ανασχεδιασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού, το τοπίο που διαμορφώνεται μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι εντελώς νέο και για την Οικονομία.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Documento στις 14/08/2021)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)