to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:01 | 14.08.2021

Οικονομία

Β. Αποστόλου: Τα μέτρα για τον αγροτικό χώρο στη Β. Εύβοια δεν απαντούν στις ανάγκες της επόμενης μέρας

«Δεν αρκεί μόνο η εξαγγελία των μέτρων. Χρειάζεται η άμεση υλοποίηση τους από σήμερα κιόλας. Να μην ζήσουν οι αγρότες της Β. Εύβοιας ανάλογες καταστάσεις με τους πληγέντες από τον ΙΑΝΟ, όπου η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων ήταν απαράδεκτη»


Αναλυτικά η δήλωση του Βαγγέλη Α​ποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Ευβοίας, μετά τη συνάντηση που είχε στη Β. Εύβοια με τους Δημάρχους Λίμνης- Μαντουδίου- Αγ.Άννας Γ.Τσαπουρνιώτη και Ιστιαίας – Αιδηψού Γ. Κοτζιά, για τα μέτρα στήριξης του αγροτικού χώρου (14/8/21):

«Στη συνάντηση που είχα σήμερα με τους Δημάρχους επικεντρωθήκαμε στα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν για τον αγροτικό χώρο, όπου επισήμανα τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να μπορεί να επιβιώσουν οι αγρότες των περιοχών που επλήγησαν.

Καταρχήν από τις εξαγγελίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λείπει η επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών.

Χωρίς την άμεση κινητοποίηση και εκτίμηση των ζημιών πως θα δοθούν οι αποζημιώσεις;

Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εκτίμηση των ζημιών προκειμένου να τροποποιηθεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και να εκδοθεί η νέα πρόσκληση για την αποκατάσταση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Δεν αρκεί μόνο η εξαγγελία των μέτρων. Χρειάζεται η άμεση υλοποίηση τους από σήμερα κιόλας. Να μην ζήσουν οι αγρότες της Β. Εύβοιας ανάλογες καταστάσεις με τους πληγέντες από τον ΙΑΝΟ, όπου η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων ήταν απαράδεκτη.

Έρχομαι στο μέτρο 5.2, που όντως είναι κατάλληλο για να καλύψει τις αποζημιώσεις σε γεωργούς και κτηνοτρόφους για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, αλλά και για τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό (στάβλοι, θερμοκήπια κλπ), χρειάζεται όμως τροποποίηση του ΠΑΑ και ταυτόχρονα έκδοση Υπουργικής Απόφασης και προκήρυξη.

Μόνο αν τεθεί ως προτεραιότητα για τη Διαχειριστική και τον ΕΛΓΑ, που υλοποιεί το μέτρο, μπορεί να γίνει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Είναι θετική η ενέργεια της αυξημένης μοριοδότησης στα Σχέδια Βελτίωσης και στους νέους γεωργούς. Θα έπρεπε όμως η προκήρυξη να γίνει χωριστά γι' αυτούς, με βάση τις ανάγκες τους και με όρους και προϋποθέσεις που μπορούν να καλύψουν.

Οι ήδη ενταγμένοι σε σχέδια βελτίωσης υπάρχει η δυνατότητα να τα τροποποιήσουν. Πρέπει όμως να ληφθεί μέριμνα και για τους ενταγμένους νέους αγρότες προκειμένου να υλοποιηθεί το επιχειρηματικό σχέδιό τους και να επιτύχουν τους στόχους τους χωρίς ποινές.

Οι αποζημιώσεις μπορούν επίσης να βασιστούν και στον ΟΣΔΕ. Είναι ένα εργαλείο καταγραφής των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Τα έργα αγροτικής οδοποιίας και η αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων να υλοποιηθούν από τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και ο προϋπολογισμός αυτός να μεταφερθεί στο μέτρο 5.2.

Το ΠΑΑ γενικά έχει τα χρήματά του δεσμευμένα σε έργα και νομικές δεσμεύσεις οπότε δεν έχει μεγάλα περιθώρια τροποποιήσεων. Έχει κυρίως τα χρήματα από την μεταβατική περίοδο επειδή δεν ψηφίστηκαν οι κανονισμοί και δεν άρχισε η νέα περίοδος. Επομένως πρέπει να αναζητηθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ταμείο Ανάκαμψης για άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Αντί για γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας όπως η νιτρορύπανση, πρέπει να ενισχύσουμε ουσιαστικά όσους καταστράφηκαν και το μέτρο 5.2 με ποσοστό ενίσχυσης 80% σε μεμονωμένους αγρότες και 100% σε ομάδες παραγωγών. Είναι μια καλή ευκαιρία, αρκεί όλες οι διαδικασίες να γίνουν πολύ γρήγορα

Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός πρέπει να παρουσιάσει πολύ γρήγορα το σχέδιο ανασυγκρότησης του γεωργικού τομέα και των μεταποιητικών μονάδων που πρωτογενούς τομέα στις πληγείσες περιοχές γιατί με τις καθυστερημένες χορηγίες των ζωοτροφών και τα ψίχουλα που θα μοιράσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, αν τα μοιράσει, ο αγροτικός τομέας θα καταστραφεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)