to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:41 | 14.08.2013

Διεθνή

ΟΗΕ και ΕΕ καταδικάζουν τη βία στην Αίγυπτο

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Κάιρο όταν "οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση βίας" εναντίον των ισλαμιστών διαδηλωτών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Μπαν Γκι Μουν.


Ο Μπαν "εκφράζει τη λύπη του που οι αιγυπτιακές αρχές επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν βία για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις" ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μάρτιν Νεσίρκι. "Φαίνεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και των διαδηλωτών" πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας κάλεσε "όλους τους Αιγύπτιους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προώθηση μιας διαδικασίας συμφιλίωσης" από την οποία δεν θα εξαιρείται καμία πλευρά. "Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο οι Αιγύπτιοι να μην συμφωνούν μεταξύ τους για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος" ώστε να επιτευχθεί κάποια πρόοδος, όμως "το σημαντικό, σύμφωνα με τον Μπαν, είναι οι διαφορές να εκφραστούν με ειρηνικό τρόπο", καταλήγει η ανακοίνωση.

Από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε τη "μεγάλη ανησυχία" της για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και κάλεσε τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Στην ανακοίνωσή της η Άστον ζητά επίσης από τους Αιγύπτιους πολίτες "να αποφύγουν νέες προκλήσεις και μια κλιμάκωση" της βίας.

Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν επίσης ότι "η αντιπαράθεση και η βία δεν είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για την επίλυση των πολιτικών θεμάτων" και υπενθυμίζουν ότι είναι ανάγκη να περάσει η εξουσία στα χέρια μιας πολιτικής κυβέρνησης και να διασφαλιστεί η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις θα πρέπει να γίνουν σεβαστά, προσθέτει η Άστον.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)