to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:34 | 14.08.2021

Κοινωνία

Βελτιωμένη η εικόνα στα Μεσοχώρια Εύβοιας - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία

Συναγερμός στην πυροσβεστική για νέα μέτωπα σήμερα σε νότια Εύβοια και Ακροκόρινθο με τις αρχές να δίνουν εντολή για εκκενώσεις δύο οικισμών το Σάββατο 14/8 - Οι εξελίξεις ως το βράδυ του Σαββάτου απ' όλα τα πύρινα μέτωπα στη χώρα


Μετά τις Πετριές στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου άλλη μια φωτιά ξέσπασε το Σάββατο 14/8 στην Εύβοια. Αυτή τη φορά πύρινες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή Μεσοχώρια Καρύστου, στα νότια του νησιού.

Η φωτιά καίει δασική έκταση ενώ σχεδόν άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες (αποτελούμενες από 24 άντρες με 12 οχήματα) και εναέριες δυνάμεις (4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα) της πυροσβεστικής. Το ανησυχητικό είναι πως στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο κατάσβεσης.

Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους, με σκοπό την προληπτική εκκένωση της περιοχής. «Αν βρίσκεστε στα Μεσοχώρια Εύβοιας εκκενώστε τώρα προς Νέα Στύρα», έγραφε το μήνυμα. 

Προς το βράδυ του Σαββάτου η εικόνα από το πύρινο μέτωπο φαίνεται ότι βελτιώθηκε και υπάρχει αισιοδοξία για τον πλήρη έλεγχό της, καθώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει.

Κόρινθος: Μήνυμα μέσω του 112 για προληπτική εκκένωση της περιοχής Σολομός

Μήνυμα, μέσω του 112, στάλθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Σολομός, της Κορινθίας, ώστε να εκκενώσουν προληπτικά την κοινότητα και να κινηθούν προς το Χιλιομόδι, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην περιοχή Φανάρια, της Αρχαίας Κορίνθου.

Επί τόπου επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 3 Α/Φ και 3 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Όπως σημείωσε στο OPEN δημοσιογράφος από το e-korintos.gr Θύμιος Τσάρμπος, γίνεται πραγματικά μεγάλη προσπάθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για να μη φτάσουν οι φλόγες στο δάσος της Αρχαίας Κορίνθου, ωστόσο το έργο της Πυροσβεστικής δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Έσβησε γρήγορα η φωτιά στις Πετριές της Εύβοιας

Περίπου στις 11:30 το πρωί του Σαββάτου τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πετριές στη Νότια Εύβοια. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο σημείο επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετείχαν και δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη καθώς και ένα ελικόπτερο.

Συνεχίζουν να επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Γορτυνία, Αρχαία Ολυμπία

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν και το βράδυ του Σαββάτου 14/8 να επιχειρούν στην Γορτυνία Αρκαδίας, και σε περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, η Πυροσβεστική αντιμετώπισε άμεσα εστία φωτιάς, που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του βιολογικού καθαρισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Γορτυνία και στην Αρχαία Ολυμπία οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν, έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα με 35 πυροσβέστες και 14 οχήματα από την Τσεχία, με 240 πυροσβέστες και 60 οχήματα από τη Γαλλία, με 244 πυροσβέστες και 56 οχήματα από τη Γερμανία και με 40 πυροσβέστες και 13 οχήματα από Αυστρία.

Επίσης, σήμερα, Σάββατο, επιχείρησαν περιοδικά τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων δύο ελικοπτέρων από την Ελβετία.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Στο μεταξύ και στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης συνεχίζουν να επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να αποτρέπουν την εκδήλωση αναζωπυρώσεων.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στους Σιναράδες Κέρυρας

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι το βράδυ του Σαββάτου η φωτιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα σε δασική περιοχή στο Αερόστατο, στους Σιναράδες, που βρίσκονται στη Μέση Κέρκυρα. «Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, η φωτιά ελέγχεται στην περίμετρο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, Νίκος Κολοβός.

Στο δύσβατο σημείο που ξέσπασε η φωτιά έσπευσαν άμεσα πέντε οχήματα της πυροσβεστικής με 22 πυροσβέστες, ενώ στην επιχείρηση περιορισμού της συμμετείχαν από αέρος δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που βρίσκονται στο νησί καθ' όλη τη καλοκαιρινή περίοδο, ενώ χρειάστηκε και η συνδρομή ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου από το Ακταίο. Να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι ένα πυκνό πευκόδασος.

Σε επιφυλακή θα παραμείνει στο σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας μεγάλη πυροσβεστική δύναμη.

Οριοθετημένη η φωτιά που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή στην Καστοριά

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου σε δύσβατη περιοχή, κοντά στο Πευκόφυτο του δήμου Νεστορίου Καστοριάς. Στο σημείο επιχείρησαν ήδη δύο εναέρια μέσα και σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά έχει οριοθετηθεί.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε Εύβοια, Αττική, Βοιωτία και Πελοπόννησο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για την  Κυριακή 15 Αυγούστου 2021, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Βοιωτία, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι περιοχές που περιλαμβάνονται στον πορτοκαλί συναγερμό, είναι:

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

- Περιφέρεια Κρήτης

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Σημειώνεται ότι όλες οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος στην επικράτεια παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)