to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 13.08.2021

Πολιτική

Καραμπόλες με φόντο τις στάχτες: Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Οικονόμου - Αναβαθμίζεται ο «έχουμε πολλά εναέρια μέσα» Σκέρτσος

«Καραμπόλες» με αφορμή την αναβάθμιση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου σε υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές - Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι παραμένουν στις θέσεις τους οι υπεύθυνοι για την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών


(ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του πρωθυπουργού  ορκίσθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 13/8/21 στο Προεδρικό Μέγαρο οι πέντε υπουργοί και υφυπουργοί - όλοι με θρησκευτικό όρκο)

Αλλαγές συντελούνται στο κυβερνητικό σχήμα με απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, επ αφορμή την αναβάθμιση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστου Τριαντόπουλου, σε Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, όπως αναφέρει ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Έτσι γίνονται οι εξής αλλαγές:

- Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος αναλαμβάνει Υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

- Ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

- Ο έως σήμερα Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.

- Ο έως σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου.

- Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.

Η Ορκωμοσία των νέων Υπουργών έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο:

«Δεν είναι ανασχηματισμός»

«Είναι εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι ανασχηματισμός, καθώς δεν μπαίνει κάποιο νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση», λένε κυβερνητικές πηγές για τις παραπάνω αλλαγές. Η εμπειρία των τελευταίων κρίσεων (πανδημία, φωτιές κλπ) υπέδειξαν το μετασχηματισμό του μηχανισμού στο Μαξίμου, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν αυτές οι κρίσεις.

Η εσωτερική αναδιάταξη των δυνάμεων στο Μαξίμου ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό στη δήλωση της Δευτέρας («όλες τις κρίσεις τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά»), στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγές σε δυο φάσεις. Ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός, όπως λένε οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ο Μητσοτάκης συνεχίζει με κάθε του κίνηση να αποδεικνύει ότι δεν κατάλαβε τίποτα»

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την εσωτερική αναδιάταξη στο κυβερνητικό σχήμα:

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει με κάθε του κίνηση να αποδεικνύει ότι δεν κατάλαβε τίποτα, δεν διδάχτηκε τίποτα και η συγνώμη του ήταν απολύτως προσχηματική.

Ενώ οι εστίες ακόμη σιγόκαιγαν έκανε ανασχηματισμό αφήνοντας όλους τους υπεύθυνους για την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών στις θέσεις τους.

Αναβάθμισε τον κ. Σκέρτσο που με τα ψέματά του για τα εναέρια Μέσα πυρόσβεσης, τα οποία επιβεβαίωσε μέχρι και ο κ. Χαρδαλιάς, εξόργισε όλη την Ελλάδα.

Και υποβάθμισε την κα Πελώνη, ώστε να μπορεί να συνεχίσει άνετα τις διακοπές της.

Επιβεβαίωσε έτσι, πως όλη την ευθύνη τη φέρει στο ακέραιο ο επικεφαλής του ξεχαρβαλωμένου επιτελικού κράτους, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

ΚΚΕ: Καμιά «αναδιάταξη» κυβερνητικών στελεχών δεν μπορεί να παραγράψει τις εγκληματικές ευθύνες

«Καμιά "αναδιάταξη" των κυβερνητικών στελεχών δεν μπορεί να παραγράψει εγκληματικές ευθύνες, ούτε να παραπλανήσει ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι η άμεση πλήρης αποζημίωση και αποκατάσταση των λαϊκών οικογενειών που έχουν πληγεί», τονίζει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του, για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Κίνημα Αλλαγής: Η κυβέρνηση δεν είναι playmobil

Η ανακοίνωση Τομέα Πολιτικής Προστασίας Κινήματος Αλλαγής

Ορίστηκε νέος υφυπουργός με αρμοδιότητα τα θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Τις αρμοδιότητές του δεν τις γνωρίζουμε όπως, επίσης, δεν γνωρίζουμε πως αυτές θα συνυπάρξουν με τις αρμοδιότητες του κ. Χαρδαλιά. Δεν γνωρίζουμε, επίσης, ποια από τις αρμοδιότητες για τα θέματα της κρατικής αρωγής που έχει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών θα πάψει να ασκεί, αφού πρόσφατα με νόμο της κυβέρνησης αυτά τα θέματα περιήλθαν σ’ αυτόν.

Οπότε καλούμε τον Πρωθυπουργό να διευκρινήσει άμεσα τι θα αναθεωρηθεί από το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο αντιμετώπισης των καταστροφών και πως δεν θα βρεθούμε μπροστά σε μια ακόμη επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ του μέχρι πρότινος εκλεκτού του Μαξίμου και του νέου.

Η τοποθέτηση του νέου υφυπουργού σηματοδοτεί ακόμη μια πράξη συγκέντρωσης εξουσίας στον πρωθυπουργό. Βεβαίως, αυτός επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η κυβέρνησή του. Πλην όμως είναι, πλέον, και τυπικά, ό ίδιος υπεύθυνος για τα θέματα της αντιμετώπισης καταστροφών. Αναμένουμε, λοιπόν, άμεσα τις οφειλόμενες εξηγήσεις, προκειμένου να κατανοήσει ο ελληνικός λαός γιατί θα πρέπει να συντηρεί πολλαπλές διοικητικές και πολιτικές δομές με το ίδιο αντικείμενο και πως αυτές θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της καταστροφής.

Ο χρόνος των επικοινωνιακών πομφόλυγων τελειώνει.

ΜέΡΑ 25: «Οι αποτυχημένοι παραμένουν στις θέσεις τους»

"Ο μίνι ανασχηματισμός που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση ή η "εσωτερική αναδιάταξη" όπως την βάφτισε το Μαξίμου, δεν εμπεριείχε καμία ουσιαστική ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τις καταστροφικές πυρκαγιές", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25. Προσθέτει ότι «οι αποτυχημένοι παραμένουν στις θέσεις τους, η "επιτελική Κυβέρνηση" διευρύνεται σε άτομα σπάζοντας κάθε ρεκόρ μαζί με την κραυγαλέα απουσία γυναικών από το Κυβερνητικό σχήμα».

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ 25, «μόνο η υποβάθμιση της ανέμελης και απούσας κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές Κυβερνητικής εκπροσώπου και η αναβάθμιση του ανθρώπου του ΣΕΒ σε Υπουργό Επικρατείας δίνουν ένα στίγμα για την επόμενη μέρα. Μια μέρα με επικοινωνία και λεηλασία, όπως άλλωστε συνηθίζει η Μητσοτάκης Α.Ε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)