to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:10 | 09.08.2021

Κοινωνία

Δύο τα μέτωπα στην Αρκαδία - Αναζωπυρώσεις στην Ηλεία - Παραμένει σε εξέλιξη η φωτιά στον δήμο Ανατολικής Μάνης

Μαίνονται για ακόμα μία ημέρα τα πύρινα μέτωπα και στην Πελοπόννησο


Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που καίει σε δασική έκταση στην περιοχή Μέλπεια της Μεσσηνίας και σε γειτονική περιοχή της Μεγαλόπολης, στην Αρκαδία.

Ειδικότερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν αποτελούνται από περίπου 70 πυροσβέστες με 23 οχήματα με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Ακόμη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν και στο δεύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Αρκαδία, συγκεκριμένα σε ορεινές περιοχές της Γορτυνίας, που πέρασε, μέσω δασικών εκτάσεων, από τη Νεμούτα της Ηλείας.

Εκεί, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από κατοικημένες περιοχές, ενώ παράλληλα επιχειρούν μηχανήματα έργου της περιφέρειας και του δήμου, καθώς και ιδιωτών που βοηθούν εθελοντικά.

Τρίπολη: Παραμένει αρκετά δύσκολη η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας

«Αρκετά δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Όπως εξήγησε, «υπάρχουν αναζωπυρώσεις και εστίες φωτιάς, οι οποίες είναι πολλές». Παράλληλα, σημείωσε ότι «σήμερα επιχείρησαν τα εναέρια μέσα, τα οποία βοήθησαν σημαντικά», ενώ όσον αφορά τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής , είπε ότι «ενισχύθηκαν και με τους Γάλλους και με τους Τσέχους πυροσβέστες».

Σχετικά με το αν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «η φωτιά είναι κοντά στους οικισμούς Καπελίτσα, Λιβαδάκι και Τουμπίτσι, αλλά η πυροσβεστική έχει λάβει μέτρα, ώστε να μην απειληθούν». Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «είναι σημαντική η συμβολή ιδιωτών, που εθελοντικά, με τα δικά τους μηχανήματα, αλλά και τα μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

Όσον αφορά στο άλλο μέτωπο της Αρκαδίας, στην Μεγαλόπολη, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν».

Παραμένει σε εξέλιξη η φωτιά στον δήμο Ανατολικής Μάνης

«Στην δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και απέναντι από την Γέρμα καίει ακόμα το μέτωπο της φωτιάς στο δήμο Ανατολικής Μάνης», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Όπως πρόσθεσε, «το πρωί επιχείρησαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα και μπορώ να πω ότι έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς, ενώ παράλληλα βρίσκονται στην περιοχή επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες και αυτές επιχειρούν».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «ξεκινούν άμεσα το έργο τους οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών», προσθέτοντας ότι «σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφού πρώτα κάναμε την καταγραφή των αναγκών, θα αποσταλούν ζωοτροφές, διότι λόγω της φωτιάς έχουν καεί πολλά βοσκοτόπια».

Αναζωπυρώσεις στην Ηλεία

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στην Ηλεία και συγκεκριμένα σε περιοχές του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας εξακολουθούν να δίνουν οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ειδικότερα μία από τις αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στην περιοχή, Βασιλάκι, κοντά στα διοικητικά όρια με την Αρκαδία, όπως επίσης και στις περιοχές Λάσδικα και Μηλιές.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή αποτελούνται από 291 πυροσβέστες με 100 οχήματα και 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 34 πυροσβέστες με 13 οχήματα από τη Τσεχία.

Ακόμη, στην περιοχή παραμένει το τρίτο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος». Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Μάνη: Στη δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας το μέτωπο

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας, με το κύριο μέτωπο να καίει στην ορεινή και δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας.

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.  Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Πέταξαν 14 αεροσκάφη - Που είναι τα υπόλοιπα;

Με το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα ξεκίνησαν να πραγματοποιούν συνολικά 8 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη, σύμφωνα με την νέα ενημέρωση από την πυροσβεστική για τις δυνάμεις σε Πάρνηθα, Ηλεία, Μεσσηνία, Μάνη και Αρκαδία, ενώ παραμένουν τα ερωτήματα ύστερα από σχεδόν μια εβδομάδα εκκλήσεων από τοπικούς παράγοντες και καταγγελιών από τους πολίτες για εναέρια μέσα, που θα βοηθούσε στο να μην εξαπλωθούν οι φλόγες, αφού δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)