to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καλά δεν έχουν φιλότιμο; Εδώ καίγεται το μεγαλύτερο μέρος των δασών της χώρας, που λόγω και της κλιματικής κρίσης οδηγείται σε ερημοποίηση, αλλά και δυστυχώς δεκάδες σπίτια και περιουσίες και ο Χρυσοχοΐδης - που είναι ικανός μόνο στο να στέλνει τους αστυνομικούς του να δέρνουν φιλήσυχους πολίτες και φυσικά τους νέους, όταν διαδηλώνουν ή πολλές φορές τυχαία στο δρόμο, αν δεν τους αρέσει η φάτσα τους, ο οποίος όμως είχε την τύχη… να σκάσει η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού και έτσι συνέλαβε τα μέλη της 17 Νοέμβρη με αποτέλεσμα να «δοξαστεί» ακόπως – πριν μερικές ημέρες μας διαβεβαίωνε μαζί με τον Χαρδαλιά ότι είχαν προετοιμαστεί για πιθανές πυρκαγιές λόγω του αναμενόμενου ακραίου καύσωνα. Και τώρα, που έχουν καεί 60.000 στρέμματα δάσους, οικίες, καλλιέργειες, αυτοκίνητα, γεωργικά μηχανήματα κ.λ.π και έχει καταστραφεί κόσμος, δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ανευθυνότητα και την ανικανότητά τους και αλληλοσυγχαίρονται. Την ίδια στιγημή ο πρωθυπουργός – «φρονίμως ποιών» - διάγει κρυπτόμενος μέχρι την ώρα που γράφεται το άρθρο, αφού πριν μας έδειξε από την παραλία στα Χανιά τι... «ωραίος» είναι!


Θου κύριε φυλακήν το στόματί μου, γιατί η προλεταριακή μου ευγένεια και ο νόμος περί Τύπου δεν μου επιτρέπουν να εκφραστώ όπως θα ήθελα. Ούτε να αναφέρω το τι  σέρνουν οι πολίτες μιλώντας σε δημοσιογράφους- όχι φυσικά στον …Πορτοσάλτε - αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην κυβέρνηση των «αρίστων»…

Συγκεκριμένα στην Εύβοια και στην πολύπαθη Ηλεία μιλάμε κυριολεκτικά για όλεθρο. Η φωτιά μάλιστα έχει πλησιάσει επικίνδυνα τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας με αποτέλεσμα να έχουν εκκενωθεί 19 κοινότητες ενώ μεγάλες είναι οι πυρκαγιές στη Μεσσηνία, στο Κιλκίς, στη Χαλκιδική, στη Θεσπρωτία στη Ρόδο. Επιπλέον, οι «υπεύθυνοι» πιάστηκαν στον ύπνο με την πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη και στους Θρακομακεδόνες, που βρίσκονται μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, την οποία έπνιξαν στους καπνούς και στα υλικά που προκαλεί η φωτιά, κάνοντας τον βίο αβίωτο στους κατοίκους της και κυρίως  σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Και μάλιστα με ανέμους 2-3 μποφόρ και όχι 6-7 και παραπάνω που έπνεαν στο Μάτι, γι’ αυτό και διενεργεί έρευνα εισαγγελέας.

Στις 5 Αυγούστου δόθηκε εντολή να εκκενωθούν η Ιπποκράτειος Πολιτεία και η  Δροσοπηγή ενώ στη Μεσσηνία εκκενώθηκαν το Διαβολίτσι η άνω και κάτω Μέλπεια και άλλες έξι κοινότητες. Ο δε Αντι/ρχης Μεσσηνίας δήλωσε πως αν αντί για ένα ελικόπτερο είχαν διατεθεί δύο, η φωτιά θα είχε σβήσει! Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στην Τρίπολη (ώρα 6 το απόγευμα στις 5/8/2021), δεν βλέπουμε τα γύρω βουνά από τον καπνό της πυρκαγιάς της Μεσσηνίας και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τη ζέστη και τις στάχτες που ίπτανται στον αέρα σαν νιφάδες χιονιού!

Στην Εύβοια η φωτιά καίει για τρεις μέρες ανεξέλεγκτη και έχουν εκκενωθεί μέχρι τώρα 15 χωριά με αποτέλεσμα να έχουμε καμένα δάση, καμένα σπίτια, ξεριζωμένους ανθρώπους, κατεστραμμένες περιουσίες και ζωές και φυσικά ανυπολόγιστη περιβαλλοντική  και οικονομική καταστροφή.

Φυσικά έχουμε και τον φόβο όχι μόνο για τις πλημμύρες που θα επακολουθήσουν σ’ όλες τις καμένες περιοχές αλλά και για το γεγονός πως αν δεν κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει, είναι πολύ πιθανό, όπως άλλωστε συμβαίνει συνήθως και μάλιστα με την συγκεκριμένη κυβέρνηση, να δούμε να ξεφυτρώνουν στα καμένα βίλες, ξενοδοχεία και ανεμογεννήτριες.
Η κυβέρνηση απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχει σχέδιο για την αποτροπή τέτοιων καταστροφών. Όμως, έχει σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, τον πτωχευτικό κώδικα με τον οποίο θα χάσουν τα σπίτια τους πλήθος συμπατριωτών μας, που χρωστάνε στις τράπεζες  λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης ένα μικρό πόσο, ενώ η Νέα Δημοκρατία χρωστάει 342.950.000. Επίσης, το ζεύγος Μητσοτάκη παρ’  όλο που έχουν μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εντούτοις χρωστάνε σε ελληνικές τράπεζες 1.320.354,74 ευρώ  και δεν τους ενοχλεί κανείς. Η κυβέρνηση, επίσης, έχει σχέδιο με το οποίο κατάργησε το οκτάωρο προς χάριν των υποστηρικτών της μεγαλοεπιχειρηματιών και τραπεζιτών, έκοψε από το Πανεπιστήμιο 30.000 νέους για να τους στείλει στα ιδιωτικά κολέγια των φίλων της, τάισε τους καναλάρχες, γνωστούς και ως “νταβατζήδες”, ως μη όφειλε, με δεκάδες εκατομμύρια - έχουμε χάσει πια τον λογαριασμό - τα οποία θα μπορούσε να τα διαθέσει για να έχει πιο πολλά μέσα για την αντιμετώπιση τέτοιων αναγκών. Και ας μην αναφέρω το ρεκόρ που κατέχει στις απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς, στους διορισμούς «δικών μας παιδιών» για να θυμηθούμε και τον μπαμπά Μητσοτάκη κ.λ.π.

Αυτά είναι λοιπόν τα χάλια του «επιτελικού» κράτους του Μητσοτάκη. Ας ελπίσουμε πως σύντομα θα έχουν ελεγχθεί οι πυρκαγιές και δεν θα χαθούν ανθρώπινες ζωές. Όμως, αυτοί που καταστράφηκαν θα μετράνε τις πληγές τους και, όπως συμβαίνει συνήθως, σε λίγο οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας θα τους ξεχάσουν και θα τους αφήσουν στη μοίρα τους. Όπως συνέβη δηλαδή και με την μεγάλη καταστροφή στην Ηλεία το 2007, που οι πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμη και που τα 200.000.000 που πρόσφεραν Έλληνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και είχαν κατατεθεί στο « Ταμείο Μολυβιάτη»  για βοήθεια στους πυρόπληκτους, όπως είναι γνωστό έκαναν φτερά…      
                                                
* Διονύσης Φραγκούλης, πρώην συντονιστής της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)