to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:48 | 06.08.2021

Κοινωνία

Στο έλεος της φωτιάς: Έχασε τη ζωή του 38χρονος - Στη Μαλακάσα έφτασε η φωτιά (liveblog)

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Β. Αττική - Ένας 40χρονος κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας (αναφέρεται επίσης και ως εθελοντής δασοπυροσβέστης) τραυματίστηκε σοβαρά ύστερα από πτώση με μηχανή σε καλώδια της ΔΕΗ, κατέληξε στο ΚΑΤ παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των γιατρών - Εκκενώνονται περιοχές η μία μετά την άλλη - Εκκενώθηκε το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα - Απειλητικό το μέτωπο στο Ποικίλο όρος


Εξαιρετικά δύσκολη νύχτα αναμένεται για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και τους πολίτης της Βόρειας Αττικής που έχουν πληγεί από τα τεράστια πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη και δεν φαίνεται να μπορούν να ελεγχθούν σύντομα.

Τα μέτωπα που απασχολούν κυρίως τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής είναι τρία.

Πρώτο η μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε το απόγευμα στη Βαρυμπόμπη και κατευθύνεται προς τα πρώτα σπίτια των Θρακομακεδόνων, οι οποίοι εκκενώθηκαν νωρίτερα, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά την περιοχή.

Κρίσιμες είναι οι ώρες στην Αττική, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα μέτωπα στις Αφίδνες όπου η φωτιά έχει προξενήσει ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, στο Κρυονέρι όπου οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές σπιτιών και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Παράλληλα, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πευκόφυτο και Ποντίων Αγίου Στεφάνου καθώς η πυρκαγιά που απειλούσε το Καλέτζι Μαραθώνα κατευθύνεται προς τα εκεί, ενώ υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους.

Έχασε τη ζωή του 38χρονος κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας

Δυστυχώς, το μεσημέρι της Παρασκευής είχαμε και το πρώτο θύμα της πύρινης λαίλαπας. Οπως μετέδωσε το OpenTV, ένας 40χρονος εθελοντής δασοπυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά ύστερα από πτώση με μηχανή σε καλώδια της ΔΕΗ, και ακολούθως κατέληξε παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των γιατρών του ΚΑΤ να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου ΚΑΤ, σήμερα, Παρασκευή, στις 14:00 διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ηλικίας 38 ετών με κτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 70 λεπτά χωρίς αποτέλεσμα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Νοσοκομείου.

Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί στον Άγιο Στέφανο, αναφορές στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους

Εκκενώθηκαν με νέο μήνυμα του 112, λίγο πριν τις 3 μ.μ., οι οικισμοί Πευκόφυτο και Ποντίων Αγίου Στεφάνου καθώς η πυρκαγιά που απειλούσε το Καλέτζι Μαραθώνα κατευθύνεται προς τα εκεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει αναφορές στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένα άτομα στους παραπάνω οικισμούς που γίνεται τώρα επιχείρηση από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για να απομακρυνθούν. Σύμφωνα με το μήνυμα του 112 οι κάτοικοι καλούνται να εκκενώσουν προς Αθήνα μέσω λεωφόρου Θησέως και προς Κηφισιά.

Λίγο αργότερα, λίγο μετά τις 3 μ.μ., με μήνυμα του 112 καλούνται όσοι βρίσκονται στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα ή Καλέτζι Αττικής να εκκενώσουν προς Γραμματικό.

Τα μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών

Με διαδοχικά μηνύματα, το 112 ειδοποιεί συνεχώς για εκκενώσεις οικισμών καθώς το πύρινο μέτωπο επεκτείνεται διαρκώς. Ετσι, λίγο μετά τις 11.30 το πρωί, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν τη Μαλακάσα, τον οικισμό Σφενδάλη, το Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι. Ακολούθησε μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Βαρνάβα, Καλάμου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Ωρωπού, στο Μίλεσι και στους Αγίους Αποστόλους να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Σε νεότερο μήνυμα του 112, δόθηκε σήμα για εκκένωση των περιοχών Λίμνης Μαραθώνα και Καλέτζι Αττικής.

Ήδη καίγονται τα πρώτα σπίτια της περιοχής Πευκόφωτο του Αγίου Στέφανου ενώ λίγα λεπτά μετά τις 18.00 στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση σε Σταμάτα και Ροδόπολη.

Λίγα λεπτά πριν τις 7 μ.μ. εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Βαρυμπόμπης προς Θρακομακεδόνες ή Αχαρνές. 

Συνεχίζονται οι εκκενώσεις περιοχών, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Αυτή την φορά το 112 έστειλε μήνυμα στους πολίτες να εκκενώσουν τους Θρακομακεδόνες προς τις Αχαρνές μέσω της Λεωφόρου Κύμης.

Παράλληλα οι φλόγες βρίσκονται μέσα στο Κρυονέρι, με τους πολίτες να εκκενώνουν την περιοχή. Οι φλόγες έπληξαν το χωριό από την πλευρά του Γηπέδου, ενώ σημειώνονται εκρήξεις σε μετασχηματιστέες. Η πυρκαγιά μαίνεται και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, με διάφορες εστίες να καίνε σπίτια και δέντρα μέσα στον οικισμό.

Η τηλεοπτική εικόνα μιλάει μόνη της - εδώ η ζωντανή μετάδοση από το Open:

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της βόρειας Εύβοιας, όπου η φωτιά έχει κάψει από τον Ευβοϊκό ως το Αιγαίο, διαβάστε εδώ - Για τις πυρκαγιές στην υπόλοιπη χώρα, αναλυτική ενημέρωση εδώ

 

Δείτε όλες τις εξελίξεις σε liveblog:

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ υπάρχει, πλέον, μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δένδρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να την εμποδίσουν να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

Τη νύχτα, με μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα ενώ, υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.

Αυτήν την ώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Αφίδνες, όπου καίγονται στον παράδρομο τις εθνικής οδού εγκαταστάσεις, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για καμένα σπίτια. Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει σε μάντρα αυτοκινήτων. Δίνεται τιτάνια μάχη για να σταματήσει η επέλαση της πυρκαγιάς.

Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι ήδη στην πυρκαγιά της Αττικής επιχειρούν 40 πυροσβέστες από την Κύπρο και δύο αεροσκάφη στην Κρήτη, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πού θα σταλούν οι 83 Γάλλοι και τα γαλλικά καναντέρ που θα φτάσουν. Επίσης, αναμένονται 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 100 πυροσβέστες από τη Λιθουανία και πεζοπόρο τμήμα, 15 πυροσβέστες από το Ισραήλ, 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, ακόμη ένα καναντέρ από την Κροατία και 3 ελικόπτερα από την Ελβετία.

Οι χθεσινές εξελίξεις

Μάλιστα όπως μετέδωσε το Open νωρίτερα, έχει εγκλωβιστεί κάτοικος. Η αστυνομία έκανε προσπάθεια να προσεγγίσει αλλά είναι αδύνατον λόγω της τεράστιας φωτιάς.

Πολύ μεγάλο το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Βόρεια Αττική

Τιτάνιο αγώνα δίνουν οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης που έχει πάρει πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις. Όπως έγινε γνωστό από την Δροσοπηγή, η πυρκαγιά έχει ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που εκτείνεται στο τρίγωνο από τον οικισμό Δροσοπηγή, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου και το Κατσιμίδι, βόρεια του Κρυονερίου. Οι φλόγες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο Κατσιμίδι αλλά κατευθύνονται σε αυτό.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής εστιάζονται στο να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς καθώς αν περάσει την κορυφογραμμή θα κινδυνεύσει άμεσα η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Η πυρκαγιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση δάσους στην παραπάνω περιοχή, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της πολύ μεγάλης φλόγας δημιουργούνται τοπικά ριπές αέρα που επιταχύνουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Από την άλλη πλευρά, η φωτιά έφτασε πολύ κοντά σε σπίτια της Δροσοπηγής. όπου και εκεί είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή και τα πυροσβεστικά μέσα κατευθύνονται πλέον προς την Εθνική Οδό, ενώ η πυρκαγιά κατακαίει πυκνόφυτο δάσος. Ο δήμαρχος Διονύσου, Γ. Καλαφατέλης, προειδοποιούσε νωρίτερα ότι η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και η φορά της ήταν προς την Δροσοπηγή. «Είναι πολύ το θερμικό φορτίο που κουβαλά η φωτιά», δήλωνε στην ΕΡΤ. Λίγη ώρα αργότερα η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια σύμφωνα με το κρατικό κανάλι.

«Η φωτιά είναι πολύ μεγάλη, εξαπλώνεται συνεχώς, κινείται βορειοδυτικά έχει φτάσει μέσα στα βασιλικό κτήμα του Τατοΐου και όπως με ενημερώνουν από την πυροσβεστική βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στα κοντέινερ που είχαν τοποθετηθεί για να αποθηκευτούν τα αντικείμενα των ανακτόρων και κινείται με κατεύθυνση προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ο Θεός να βάλει το χέρι του», δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός.

Ο εθελοντής πυροσβέστης Δημήτρης Στρίκος, είπε πως τμήμα του μετώπου κατευθύνεται και στο Κρυονέρι. «Παρακαλούμε τον κόσμο να μην συνωστίζεται στους δρόμους», δήλωσε.

Παράλληλα από την αστυνομία έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους που οδηγούν προς Βαρυμπόμπη και στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Αυτή την ώρα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, επιχειρούν εννέα ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη, καθώς και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

• Κόμβο Βαρυμπόμπης- Ερυθραίας

• Τατοΐου από την Λ. Κύμης

• Ιπποκράτους από την συμβολή με την οδό Αριστογείτονος

• Πάρνηθος από την συμβολή με την οδό Αγίας Τριάδος

• Τατοΐου από την οδό Ερυθραίας

• Τατοΐου από το ύψος της νότιας πύλης του αεροδρομίου

• Λεωφόρο Κρυονερίου από Λεύκης

• Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου- οδό Μακεδονίας

• Αγίου Μερκουρίου από την οδό Αγίας Τριάδος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)