to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τατόι και Βαρυμπόμπη: Στο βωμό της «αξιοποίησης»;

Η μεγάλη είδηση από την πυρκαγιά στο Τατόι, την Βαρυμπόμπη και τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής δεν βρίσκεται στην αβελτηρία του «επιτελικού κράτους», που δεν κατάφερε να συγκρατήσει μια φωτιά σε συνθήκες… άπνοιας. Αλλά σε μια είδηση από τις 9 Φεβρουαρίου όπου ανακοινώνονταν ότι το σχέδιο «αποκατάστασης» της περιοχής των πρώην βασιλικών κτημάτων, το οποίο είχε παγώσει από το 2013, άρχισε να… ξαναζεσταίνεται, ευνοώντας την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στην ευρύτερη περιοχή


Η μεγάλη είδηση από την πυρκαγιά στο Τατόι, την Βαρυμπόμπη και τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής δεν βρίσκεται στην αβελτηρία του «επιτελικού κράτους», που δεν κατάφερε να συγκρατήσει μια φωτιά σε συνθήκες… άπνοιας. Αφού παρά τις… αγωνιώδεις δηλώσεις των υπουργών να παρουσιάσουν ότι δήθεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι 6-7 μποφόρ, η ΕΜΥ έδινε μόλις 2 μποφόρ για όλη την επίμαχη ημέρα. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο, άλλωστε, διέψευσε κάθε υπόνοια ότι ο άνεμος ευθύνεται για τη μετάδοση της δασικής πυρκαγιάς.

Οποιαδήποτε ομοιότητα, επομένως, με την πυρκαγιά στο Μάτι, (γιατί η αγωνία τους είναι μην τυχόν και αποδειχθεί η τυμβωρυχία τους τότε), εκεί όπου οι άνεμοι ήταν πράγματι 7 μποφόρ, είναι απολύτως άσχετη με την πραγματικότητα.

Ούτε βέβαια η είδηση βρίσκεται στους συνήθεις επικοινωνιακούς διθυράμβους και τους επαίνους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς από τα χορτασμένα με δημόσιο χρήμα ΜΜΕ, πάνω από τα αποκαίδια της Αττικής. Που έφτασαν να λένε ότι πρώτη φορά μια πυρκαγιά καίει τόσο… οργανωμένα και τόσο... μεθοδικά!

Ούτε όμως είδηση είναι οι κομπασμοί, η οίηση και οι υπαινιγμοί από στόματος πρωθυπουργού σε βαθμό ύβρεως, ότι μπορεί μεν να κατακάηκε η μισή Αττική, μπορεί να καταστράφηκαν η χλωρίδα και η πανίδα μιας ολόκληρης περιοχής, μπορεί να έγιναν στάχτη τα σπίτια και οι περιουσίες των κατοίκων, δεν υπήρξαν όμως ανθρώπινα θύματα…

Εκείνο που αξίζει να προσεχτεί ιδιαίτερα, βρίσκεται σε μια θεωρητικά άσχετη είδηση της 9ης Φεβρουαρίου 2021 στο in.gr, 6 μόλις μήνες πριν, με τον τίτλο:

«Μαγνήτης το Τατόι για επενδύσεις»

Σε αυτή την είδηση ανακοινώνονταν ότι το σχέδιο «αποκατάστασης» της περιοχής των πρώην βασιλικών κτημάτων, το οποίο είχε παγώσει από το 2013, άρχισε να… ξαναζεσταίνεται, ευνοώντας την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στην ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης – Κρυονερίου.

Σαν «μαγνήτης», συνέχιζε η είδηση, λειτουργούν τα πρώην βασιλικά κτήματα για την ευρύτερη περιοχή. Η είδηση άφηνε μάλιστα και υπονοούμενα για το παρασκήνιο  των συζητήσεων για την… ανάσταση του Τατοίου.

Η είδηση συνέχιζε αναφερόμενη στις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και στις υπόλοιπες «ήπιες», όπως τις αποκαλούσε, «επενδύσεις» στην περιοχή, που θα αύξαναν την επισκεψιμότητα. Σημειώνοντας μάλιστα με νόημα ότι πολλοί μνηστήρες «σκάναραν» τις γύρω εκτάσεις, διερευνώντας τις δυνατότητες αξιοποίησής τους.

Κι αυτά, παρά το γεγονός ότι η διαθέσιμη «καθαρή» γη είναι ελάχιστη και με περιορισμούς στις χρήσεις γης, λόγω προφανώς των γύρω δασών και των δασικών εκτάσεων.

Δεν χρειάζεται να προσθέσει κανείς τίποτε. Η είδηση τα έλεγε και τα πρόβλεπε όλα. «Ζεσταίνοντας» το σχέδιο εκποίησης των… φιλέτων του δημοσίου, τα φιλέτα «άρπαξαν και έγιναν… κάρβουνο».

Η ρήση του πρωθυπουργού, άλλωστε, για μια ιδιωτική επένδυση που είχε επιτραπεί σε δημόσια γη στην Κέρκυρα προ καιρού, ότι «αν δεν αξιοποιούνταν η περιοχή, θα καίγονταν από κάποια πυρκαγιά», υπήρξε, φαίνεται, προφητική.

Εκτός κι αν δεν ήταν ακριβώς προφητική, αλλά λειτούργησε σαν την «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Όλες αυτές οι καταστροφές δεν είναι παρά συνέπειες του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη. Σύμφωνα με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η «αξιοποίηση», μέσω της πώλησης σε ιδιώτες, εκτάσεων δημόσιας γης, ακόμη και αν πρόκειται για σπάνιας οικολογικής σημασίας περιοχές, που μέχρι πρότινος προστατεύονταν από Ευρωπαϊκές συνθήκες και περιβαλλοντικά πρωτόκολλα.

Η κυβέρνηση, αν θέλει να αποδείξει ότι δεν έχουν τα πράγματα έτσι όπως όλοι υποψιαζόμαστε, έναν μόνο δρόμο έχει:

Να θεσμοθετήσει άμεσα την κήρυξη των καμένων δημόσιων εκτάσεων, δασών και δασικών περιοχών, σε αναδασωτέες.

Είναι η μόνη διέξοδος για να αποτραπεί στο εξής ο κίνδυνος, εν μέσω κλιματικής κρίσης, οι καλοκαιρινές πυρκαγιές να είναι (και) αποτέλεσμα εμπρησμών.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το… πήδημα!

Άλλως, η αυτοεκπληρούμενη προφητεία θα τους κυνηγά…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)