to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:34 | 04.08.2021

Κοινωνία

Δύσκολες ώρες στην Εύβοια, εκκενώθηκαν οι Ροβιές και εννιά ακόμη οικισμοί (ενημέρωση)

Πολύ δύσκολη είναι σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση στην Εύβοια όπου μαίνεται από χθες μεγάλη φωτιά καταστρέφοντας πυκνό δάσος. Για την ασφάλεια των κατοίκων οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει από χθες στην εκκένωση των οικισμών Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.


(φωτ. από EviaToday - o οικισμός της Λίμνης και οι τεράστιες στήλες καπνού το απόγευμα τςη Τρίτης...)

Πολύ δύσκολη είναι σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση στην Εύβοια το μεσημέρι της Τετάρτης, καθώς μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε από χθες, καταστρέφοντας πυκνό δάσος. Για την ασφάλεια των κατοίκων οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει από χθες στην εκκένωση περισσότερων από δέκα οικισμών. Πρόκειται για τους οικισμούς Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.

Η νύχτα  Τρίτης προς Τετάρτη ήταν οδυνηρή για κατοίκους και επισκέπτες, ενώ τεράστιες εκτιμάται πως είναι οι καταστροφές σε περιοχή που έσφυζε από ζωή και πράσινο, καθώς σε αυτή υπήρχαν πολλά πεύκα.

Τα μέτωπα και η κατάσταση στο καθένα

Σύμφωνα με την ευβοϊκή ιστοσελίδα egnomi.gr, η κατάσταση έχει το μεσημέρι της Τετάρτης ως εξής:

Συνεχίζει να είναι δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, με τη φωτιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη για δεύτερη μέρα, έχοντας κάψει ήδη περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους, πολλά σπίτια και περιουσίες. Πριν λίγη ώρα δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι Ροβιές, γιατί η φωτιά πλησιάζει απειλητικά.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Αυγούστου υπάρχουν 3 ενεργά μέτωπα της φωτιάς. Το ένα είναι στο Καλαμούδι, κάτω από το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Το μοναστήρι εκκενώθηκε, τρεις καλόγεροι όμως αρνήθηκαν να φύγουν και έμειναν να το υπερασπιστούν.

Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται στη θέση Κουτσούφλια, ανάμεσα στους Κουρκουλούς και τη Σκεπαστή και το τρίτο στη Δαμιά. Αργά το μεσημέρι δόθηκε εντολή για εκκένωση των Ροβιών και του χωριού Μαρούλι, που βρίσκεται δίπλα στην επαρχιακή οδό Ροβιών - Κυπαρισσίου.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση προς την πολιτεία για ενίσχυση των εναέριων μέσων, αφού στην περιοχή επιχειρούν μόνο 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στη φωτιά επιχειρούν ακόμη 75 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 4 πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες του δήμου και μηχανήματα της περιφέρειας.

H φωτογραφία κάτω είναι από την περιοχή Άσπρος Βράχος, που βρίσκεται πολύ κοντά στις Ροβιές:

Υπενθυμίζουμε ότι η φωτιά ξεκίνησε από τη Δάφνη Κεχριών και κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Με εντολή της πολιτικής προστασίας εκκενώθηκαν αμέσως οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά.

Τα χαράματα εκκενώθηκαν επίσης οι Κουρκουλοί, ο Δρυμώνας και η Σκεπαστή, ενώ εκφράζονται φόβοι και για τη Μονή του Οσίου Δαυίδ, αφού από το πρωί η φωτιά κατευθύνεται προς τα εκεί.

Εκτός από το πευκοδάσος, έχουν καεί αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν. Ιδιαίτερα στην Σηπιάδα, η φωτιά πέρασε από τον κεντρικό δρόμο και έφτασε έως τη θάλασσα.

Από το πρωί της Τετάρτης παίρνουν μέρος στην προσπάθεια κατάσβεσης 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 4 πεζοπόρα τμήματα και υδροφόρες του δήμου. Επιχειρούν επίσης τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη (ένα από αυτά είναι και το ρωσικό Beriev-200) και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το πρωί, μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, λόγω των πυκνών καπνών και κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού σήμερα στις 6.30 το πρωί της Τετάρτης αποφασίστηκε «να αυξηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα στα 32 τουλάχιστον, ενώ διατίθεται η μέγιστη δύναμη σε υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών».

Κραυγή αγωνίας από τον ηγούμενο της μονής του Οσίου Δαυίδ

«Μας έχουν πνίξει οι καπνοί ενώ η φωτιά απέχει περίπου στο 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι μας. Δεν μπορούμε να δούμε και εμείς. Βλέπουμε καπνούς να έρχονται πάνω μας. Από τους αδερφούς που φτάνουν στο μοναστήρι μαθαίνουμε νέα για το σημείο που έχει φτάσει η φωτιά. Η Παναγία και ο Άγιος Γέροντας να βάλουν το χέρι τους να μη φτάσει μέχρι εδώ. Καταστρέφει τα πάντα» είναι τα λόγια του ηγουμένου της Μονής του Οσίου Δαυίδ στο Δρυμώνα της Εύβοιας καθώς βλέπει τη φωτιά να κατευθύνεται προς το μοναστήρι που είναι τυλιγμένο σε καπνούς» δήλωσε την Τετάρτη το πρωί ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός

Το ρεπορτάζ του Open για την εκκένωση της μονής του Οσίου Δαυίδ

Όπως ο ίδιος περιγράφει, το μέτωπο της φωτιάς που είναι περισσότερο απειλητικό κινείται από τους Κουρκουλούς προς το μοναστήρι και τον Δρυμώνα αλλά, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ηγούμενος της μονής «ακόμη η φωτιά είναι μέσα στο δάσος στο Κουρκουλιώτικο. Δεν έχει περάσει το ρέμα για να μπει στο δάσος του Δρυμώνα. Να ελπίσουμε να σταματήσει η καταστροφή».

Την ίδια στιγμή πολλές από τις διαβάσεις που οδηγούν από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι μέσα από τα χωριά έχουν καταρρεύσει καθώς έχουν πέσει καμένες κολώνες, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, καμένα δέντρα που δεν επιτρέπουν στα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής να κινούνται στην περιοχή. Έτσι για να φτάσουν πλέον από τα εσωτερικά μέτωπα της φωτιάς πρέπει να κάνουν ολόκληρο κύκλο από τις Ροβιές για να φτάσουν στο Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και το Δρυμώνα ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα πρόχειρο συντονιστικό κέντρο για να συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη Δαμιά.

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος στα μέτωπα της φωτιάς στη Λίμνη της Εύβοιας και ήδη επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ελικόπτερο, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή. Τη μάχη με τις φλόγες δίνει επίσης και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, λόγω των πυκνών καπνών και κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού σήμερα στις 6.30 το πρωί αποφασίστηκε «να αυξηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα στα 32 τουλάχιστον, ενώ διατίθεται η μέγιστη δύναμη σε υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών».

«Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, τα στελέχη του δασαρχείου, της περιφέρειας και του δήμου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα για να συγκρατήσουν τις φλόγες. Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ και δύσκολο δρόμο», δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Πάνω από 16 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού Οργάνου, πάνω από 10 σπίτια έχουν καεί στον οικισμό Σηπιάδα όπου η φωτιά πέρασε τη ζώνη άμυνας των πυροσβεστών πού ήταν ο παραλιακός δρόμος και έφτασε στη θάλασσα.

Έχουν ακόμα καταμετρήσει 6 καμένα σπίτια στον οικισμό Χρόνια που επίσης η φωτιά συγκρατήθηκε στον παραλιακό δρόμο αλλά μέχρις εκεί κατέστρεψε σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του βουνού ενώ υπάρχουν και άλλα καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή και τα χωριά.

"Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή και κάνεις πλέον δεν ξέρει τι θα προκύψει τις επόμενες ώρες καθώς δεν υπάρχουν εναέρια μέσα να βοηθήσουν" υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Λίμνης κ. Αργύρης Λιάσκος.

Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος περιγράφει στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως "υπάρχουν δεκάδες καμένα σπίτια στα χωριά, στις παραλιακές περιοχές που πέρασε μέσα η φωτιά. Υπάρχουν καμένες αποθήκες, αγροτικές εγκαταστάσεις, ποιμνιοστάσια και άνθρωποι που έχασαν το βίο τους. Δυστυχώς όμως η καταστροφή συνεχίζεται. Όπου περνάει η φωτιά δεν αφήνει τίποτα».

Στην Εύβοια ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης

Στη Β. Εύβοια μετέβη το πρωί της Τετάρτης ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για την κατάσταση που επικρατεί και τις εξελίξεις με την καταστροφική φωτιά που μαίνεται από χθες το απόγευμα στην περιοχή.

Αφού ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η καταστροφή από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας συνεχίζεται, ενώ μέχρι στιγμής πάνω από 20.000 στρέμματα έχουν καεί.

Τα πύρινα μέτωπα είναι τέσσερα με έκταση πάνω από 15 χιλιόμετρα, ευτυχώς όμως με μικρή ταχύτητα καθώς οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί.

Θα πρέπει πραγματικά άμεσα να εισακουστούν οι εκκλήσεις της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής για περισσότερα εναέρια μέσα.

Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών. Προέχει η προστασία των ανθρωπίνων ζωών και να ελεγχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η φωτιά.

Ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, στους πυροσβέστες, στους εθελοντές και στους εργαζόμενους στον Δήμο και την Περιφέρεια.

Ελπίζουμε οι επόμενες ώρες να είναι καλύτερες και να διαφύγουν τον κίνδυνο 10 χωριά που αυτή τη στιγμή βρίσκονται δίπλα στα πύρινα μέτωπα.”

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)