to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:04 | 04.08.2021

Κοινωνία

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στη Βαρυμπόμπη - Φόβοι για αναζωπυρώσεις, ασφυκτική η ατμόσφαιρα στην Αττική (liveblog)

Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες κατάσβεσης του μεγάλου μετώπου που κατακαίει τη Βορειοανατολική Αττική, με την ελπίδα ότι τα εναέρια μέσα θα συνδράμουν τα μέγιστα για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά - Τα ενεργά μέτωπα είναι σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και Τατόι, ενώ, μετά από ολονύκτιες προσπάθειες, η φωτιά δεν πέρασε στο Κρυονέρι- 315 επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από πυροσβεστική και αστυνομία - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα, καπνός και στάχτη σκέπασε όλη την πρωτεύουσα


Αποπνικτική είναι η κατάσταση το πρωί της Τετάρτης σχεδόν σε ολόκληρη την Αττική από την μεγάλη και καταστροφική φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, που ξέσπασε χθες το μεσημέρι, ισοπεδώνοντας μία τεράστια δασική έκταση, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις από τους Θρακομακεδόνες, έως τις Αδάμες και τα όρια του Ολυμπιακού Χωριού και του Κρυονερίου.

Τη νύχτα και τα ξημερώματα, το πύρινο μέτωπο ακολούθησε το Ρέμα Χελιδονούς προς Εθνική Οδό και από την πλευρά της Άνω Βαρυμπόμπης κινήθηκε προς τα όρια του Κρυονερίου, όπου λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης για όσους βρίσκονται επί της οδού Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης Κρυονερίου.
Το πρωί και λόγω υγρασίας το πύρινο μέτωπο εμφανίζει μία εικόνα καλύτερη σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής, όμως ο μεγάλος φόβος είναι για αργότερα το πρωί που θα αυξηθούν και πάλι οι θερμοκρασίες και το υψηλό θερμικό φορτίο σε συνδυασμό με το πευκοδάσος στην Άνω Βαρυμπόμπη αν δώσει αναζωπυρώσεις η κατεύθυνση που θα μπορούσε πλέον να πάρει η φωτιά, θα είναι προς το βουνό της Πάρνηθας με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για καθυστερημένη δράση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης αλλά και τα ερωτήματα για το πώς ξέφυγε το μέτωπο δίπλα στην Αθήνα και με ανέμους χαμηλής έντασης.

Από τα συγκλονιστικότερα γεγονότα της ημέρας ήταν όταν περί τις 7 μ.μ. οι φλόγες έφτασαν στις Αδάμες με τα τηλεοπτικά συνεργεία να καταγράφουν εφιαλτικές στιγμές με σπίτια να παραδίδονται στις φλόγες και πυροσβέστες να επιχειρούν να εντοπίσουν τυχόν εγκλωβισμένους στις ήδη φλεγόμενες κατοικίες.

Το ρεπορτάζ του OpenTv, στις 8.30 το βράδυ της Τρίτης, με κατοικίες να παραδίδονται στις φλόγες - Σημειώνεται ότι το κανάλι ήταν το μόνο που έδειχνε πλάνα από σπίτια που καίγονταν και για κάμποση ώρα έμεινε χωρίς σήμα, προκαλώντας κύμα διαμαρτυριών στα κοινωνικά δίκτυα με το ερώτημα γιατί «έπεσε» το σήμα του.

Σύμφωνα με τηλεοπτικά δίκτυα, 5 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ανέφεραν εγκλωβισμό έχουν απομακρυνθεί. 

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με Liveblog:

Το ρεπορτάζ του OpenTV από το Ολυμπιακό Χωριό περί τις 6 μ.μ.:

Εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό»

Νωρίτερα, στην εκκένωση της παιδικής κατασκήνωσης «Χαρούμενο Χωριό», που λειτουργεί σε χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ. στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, προχώρησε στις 3 το μεσημέρι η Ελληνική Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη», από όπου τα παρέλαβαν οι γονείς τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, στην κατασκήνωση φιλοξενούνταν 64 παιδιά, 29 ομαδάρχες και 9 εργαζόμενοι. Λεωφορεία παρέλαβαν τα παιδιά, τα οποία συντεταγμένα και υπό τη συνοδεία της ΕΛ.ΑΣ. κατέφθασαν σε χώρο στάθμευσης του σταθμού της Γραμμής 1 «Ειρήνη». Από εκεί οι γονείς, που είχαν ήδη ενημερωθεί, παραλαμβάνουν τα παιδιά τους.

Η κατασκήνωση εκκενώθηκε και από τους εργαζόμενους, αλλά και ομαδάρχες, που είχαν παραμείνει εθελοντικά ως ομάδες πυρασφάλειας, με νεότερη εντολή της ΕΛ.ΑΣ. Οι 102 συνολικά διαμένοντες στην κατασκήνωση είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους.

*ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Εκκένωση οικισμών στη Μεσσηνία, απειλούνται χωριά στη Κω

Η εκτίμηση του meteo του Αστεροσκοπείου - O καπνός φαίνεται μέχρι την Πεντέλη

Σύμφωνα με την εκτίμηση των ερευνητών του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και στην ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένουν μικρή βελτίωση των συνθηκών από αργά το απόγευμα (19:00-20:00). Η βελτίωση αυτή συνδέεται με την ανάκαμψη της υγρασίας της καύσιμης ύλης, καθώς θα υποχωρούν οι μέγιστες θερμοκρασίες και η υγρασία θα αυξάνεται. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η ευφλεκτότητα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα συνεχίσει να ευνοεί την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Πεντέλη, οδηγώντας μάλιστα σε πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας 2,5 βαθμών Κελσίου στον μετεωρολογικό σταθμό της Πεντέλης.

Επανήλθαν τα κυκλώματα υπερυψηλής τάσης

Στο μεταξύ, επανήλθαν το απόγευμα σε λειτουργία τα κυκλώματα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) που τέθηκαν νωρίτερα εκτός εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, κοντά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αγίου Στεφάνου του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διαχειριστή, η βλάβη προκάλεσε διαταραχή τάσης με συνέπεια να επηρεαστεί η τροφοδοσία φορτίων της τάξης των 200 MW.

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν υπάρχει ζημιά ή βλάβη στις υποδομές του Συστήματος Μεταφοράς αλλά και ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ο ΑΔΜΗΕ «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με την Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση του».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)