to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:52 | 03.08.2021

Κοινωνία

Όγδοη ημέρα καύσωνα - Στο «κόκκινο» η χώρα για πυρκαγιές - Οριακά το δίκτυο του ρεύματος

Θα συνεχιστεί και σήμερα ο ισχυρός καύσωνας στην Ελλάδα, με μέγιστες θερμοκρασίες έως τους 44-45 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι υψηλές ελάχιστες κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα διατηρήσουν το πολύ έντονο αίσθημα δυσφορίας των πολιτών, ιδίως στα αστικά κέντρα - Σε δοκιμασία οι υποδομές, ιδίως το δίκτυο ηλεκτροδότησης ήδη από εχθές η κυβέρνηση κάνει έκκληση για περιορισμό στη κατανάλωση


Αναλυτικά, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, σήμερα Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 41-44 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41-42, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 42-43 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα Τρίτη θα συνεχιστούν τα ακραία φαινόμενα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλά και ένταση ανέμου που επιτείνει το αίσθημα της δυσφορίας.

Την ίδια στιγμή, οι υποδομές του κράτους υφίστανται πίεση, με πρώτο το σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω αυξημένης κατανάλωσης αλλά και των προβλημάτων που προκαλούν στον εξοπλισμό οι ακραίες θερμοκρασίες. Η κυβέρνηση κάνει έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης.

Στον ΑΔΜΗΕ ο Μητσοτάκης - «Κλειστά φώτα και μπάνιο με κρύο νερό το σχέδιο Μητσοτάκη για επάρκεια ηλεκτροδότησης;» το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

«Κλειστά φώτα και μπάνιο με κρύο νερό το σχέδιο Μητσοτάκη για επάρκεια ηλεκτροδότησης στον καύσωνα» το σκωπτικό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στον ΑΔΜΗΕ και τις εκκλήσεις του για περιορισμό της κατανάλωσης, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός ρίχνει ξανά την ευθύνη στους πολίτες.

Συστάσεις προς μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ρεύματος να περιορίσουν ή και να μηδενίσουν τη ζήτηση κατά το διάστημα 6-10 μ.μ. σήμερα απηύθυναν το πρωί οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες από τη βιομηχανία.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς - Σε ύφεση τα μέτωπα στη Ρόδο

Παράλληλα, σε ολόκληρη τη χώρα σημειώνονται πυρκαγιές - η εκδήλωση των οποίων ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες, τη συσσώρευση καύσιμης ύλης στα δάση και την πίεση στον εξοπλισμό του δικτύου ηλεκτροδότησης. Οι πυρκαγιές σε Αχαϊα, Ρόδο, Αγρίνιο είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα του εκρηκτικού μίγματος υψηλών θερμοκρασιών και άφθονης διαθέσιμης εύφλεκτης ύλης καθώς εκδηλώθηκαν σε δασικές περιοχές και επεκτάθηκαν.

Στο μεταξύ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και σήμερα για αρκετές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr)

Συγκεκριμένα οι περιοχές είναι οι εξής:

   - Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)

   - Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)

   - Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

   - Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

   - Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ 'Αρτας)

   - Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)

   - Περιφέρεια Αττικής

   - Περιφέρεια Πελοποννήσου

   - Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

   - Περιφέρεια Κρήτης

   - Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

   - Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου).

Ο Ν. Χαρδαλιάς σε συνέντευξή του χθές Δευτέρα, ανέφερε πως «τα δύσκολα ξεκινούν μετά τον καύσωνα» λόγω της ξηρασίας, μιλώντας για «πολλές εβδομάδες επαγρύπνησης».

Ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρου που οδηγεί σε ένα ιστορικό κύμα καύσωνα

Ποιος είναι όμως ο λόγος που αυτό το κύμα καύσωνα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και συνοδεύεται από τόσο υψηλές θερμοκρασίες; Η απάντηση, σύμφωνα με το meteo.gr, βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και στην κίνηση του αεροχειμάρου.

Ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

meteo30.7.21

Τις τελευταίες ημέρες ο αεροχείμαρος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας με κορύφωση την Δευτέρα οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την νότια Βαλκανική και τη χώρα μας με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ρεκόρ για πολλές περιοχές.

Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
  • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  • Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
  • Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β’ αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
  • Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
  • Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.
  • Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)