to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:22 | 31.07.2021

Κοινωνία

Νύχτα αγωνίας στην Αχαΐα: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν χωριά - 16 άτομα στο νοσοκομείο

Στο Νοσοκομείο του Αιγίου 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα, 1 εγκαυματίας στο νοσοκομείο Πάτρας - Περισσότερα από 20 σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες - Eκκενώθηκε και κατασκήνωση - Κλειστή η παλαιά και νέα Εθνική Οδός


Δύσκολη η νύχτα στη Ζήρια Αχαΐας, όπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο το τεράστιο πύρινο μέτωπο που ανεξέλεγκτο κατακαίει πευκοδάσος και απειλεί μια παραλιακή ζώνη περίπου 20 χιλιομέτρων με χιλιάδες ντόπιους, παραθεριστές και επισκέπτες, κατοικίες, καλλιέργειες και επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Ζήρια και Άνω Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι, Λόγγος και Σελιανίτικα, ενώ οι φλόγες έχουν φθάσει μέχρι τη θάλασσα, στον οικισμό Μπαρμπουνέικα και στο Λαμπίρι, με τη φωτιά να έχει διασχίσει την πορεία του διανοιχθέντος δρόμου που οδηγεί στην παλαιά εθνική οδό και αφού πέρασε από τον παραλιακό οικισμό Ακονιά Καμαρών κατευθύνθηκε στη Μπούκα.

Στην περιοχή μετέβη εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΕΕ).

Πέντε άτομα διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΚΑΒ, πέντε άτομα έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, οι διασώστες και οι ιατροί του ΕΚΑΒ έχουν επέμβει σε έξι περιστατικά. Σε ένα περιστατικό δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ δεν πραγματοποιήθηκε διακομιδή σε κάποιον Υγειονομικό σχηματισμό λόγω άρνησης του καλούντα. Τέσσερα περιστατικά έχουν ήδη διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου (σύμφωνα με πληροφορίες του TheBest, τα τρία με αναπνευστικά προβλήματα) ενώ ένα ακόμη έχει διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (με εγκαύματα).

Σχετικά με τους τραυματίες, o διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αιγίου τρεις πολίτες και ένας λιμενικός, οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία». Επίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, διακομίστηκε αρχικά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ένας πολίτης με έγκαυμα στο χέρι , ο οποίος επιχειρούσε μέσα στην φωτιά στην Ζήρια, για να προστατεύσει το σπίτι του». Όμως, όπως συμπλήρωσε, «ο πολίτης μεταφέρθηκε στην συνέχεια στην πλαστική χειρουργική κλινική του νοσοκομείου 'Αγιος Ανδρέας', όπου και νοσηλεύεται».

Παράλληλα, πλήρωμα ασθενοφόρου οχήματος που βρίσκεται στο λιμάνι του Αιγίου προέβη σε προληπτική εξέταση 38 ατόμων που αποβιβάστηκαν από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν της μεταφοράς τους από όμορα παραλιακά σημεία.

Την επιτόπια διαχείριση συμβάντος στις περιοχές που εξελίσσεται η πυρκαγιά, κατόπιν εντολής του Προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου, έχει η Διευθύντρια του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Πάτρας Ιατρός Κανελλοπούλου Γκέλυ η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) στην Κεντρική Υπηρεσία Αθηνών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Κλειστά εξακολουθούν να παραμένουν τμήματα της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου, στην Αχαΐα, λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τόσο η νέα, όσο και η παλαιά εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου είναι κλειστές από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Ελαιώνα.

Να σημειωθεί πως μόνο όσα αυτοκίνητα έχουν κατεύθυνση προς Πάτρα κινούνται κανονικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ρεύμα κυκλοφορίας της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου προς την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, όσοι οδηγοί έχουν κατεύθυνση προς Αθήνα, ενημερώνονται στα διόδια της γέφυρας ότι πρέπει να ακολουθήσουν την εθνική οδό Ναυπάκτου - Ιτέας, λόγω της φωτιάς στην Αιγιάλεια και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην νέα και στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών - Κορίνθου.

Στιγμιότυπο από τη μεγάλη φωτιά στη Ζήρεια Αχαΐας

Εγκλωβισμένος στο Λαμπίρι

Ηλικιωμένος στο Λαμπίρι είναι εγκλωβισμένος καθώς δεν μπορεί να μετακινηθεί και δυνάμεις της αστυνομίας ενηερώθηκαν για την περίπτωση ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες παρατηρήθηκε αναζωπύρωση σε Καμάρες και Λαμπίρι.

Στη δασική πυρκαγιά επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 4 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Επίσης στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.  

Σε επιφυλακή τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ

Στο μεταξύ, σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ, με εντολή του υπουργού Υγείας. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται και στην παραλία Λαμπίρι, για να συνδράμει εάν χρειαστεί, καθώς εκεί βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού Σώματος για απομάκρυνση πολιτών μέσω θαλάσσης.

Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ στην Αιγιάλεια για την διερεύνηση των αιτιών της φωτιάς

Κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μεταβαίνει, με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, στην Αιγιαλεία Αχαΐας, με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή αντιμετωπίστηκε πυρκαγιά την περασμένη Δευτέρα και ουσιαστικά φαίνεται πως πρόκειται για αναζωπύρωση. 

tags: φωτιά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)