to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:33 | 29.07.2021

Οικονομία

Παπαδημούλης: Παίρνουμε τα χρήματα του Ταμείου για φτώχεια και ανεργία - Να μην πάνε σε λίγους και ισχυρούς

H Ελλάδα τα παίρνει γιατί είναι πια μια πολύ φτωχή χώρα με μεγάλη ανεργία εντός της ΕΕ και δεν πρέπει να πάνε σε λίγους και ισχυρούς, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση», επισημαίνει ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου


Σε συνέντευξή του μέσω Skype στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τ/σ «Open» (Ά. Παυλόπουλος) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις Ερντογάν, στο πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού, αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πιο αναλυτικά:

Κανείς δεν είναι αλάνθαστος, ούτε η δικαιοσύνη – Ακόμη και οι κρίνοντες πρέπει να κρίνονται

Το γεγονός ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά τα χρήματα των καυσίμων που έδινε ο Δήμος Καλύμνου στον «βοσκό των Ιμίων» είναι γραφειοκρατικός παραλογισμός, υπερβολή και λάθος και οφείλει να επανεξετάσει την απόφασή του. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος, ούτε η δικαιοσύνη. Ακόμη και οι κρίνοντες πρέπει να κρίνονται.

Πιστεύω ότι ο Δήμος Καλύμνου θα πρέπει να ζητήσει την επανεξέταση, καθώς και να υπάρξει αίτημα διόρθωσης αυτού του σοβαρού λάθους, που εκπέμπει κι έναν λάθος συμβολισμό για τα εθνικά μας θέματα. Επίσης, θα μπορούσε να στηριχτεί και από την πολιτική ηγεσία που εποπτεύει την Αυτοδιοίκηση, εννοώντας δηλαδή το αντίστοιχο Υπουργείο.

Ο Μητσοτάκης οφείλει να διεκδικήσει την προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα, χωρίς να φοβάται τις εσωκομματικές αντιδράσεις του Σαμαρά ή τις επιφυλάξεις του Κώστα Καραμανλή

Νομίζω ότι οι τελευταίες εξελίξεις, οι προκλητικές από πλευράς της ηγεσίας Ερντογάν, πρώτον, διαψεύδουν την προσδοκία για ένα ήρεμο καλοκαίρι μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, Τουρκίας και Κύπρου και επιβάλλουν να γίνει η Ελλάδα πιο διεκδικητική εντός ΕΕ.

Εννοώ ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία, αφού ανέβαλε επανειλημμένα τη Σύνοδο Κορυφής εδώ και πάνω από έναν χρόνο για το πακέτο των κυρώσεων προς την Τουρκία, επέλεξε τη θετική ατζέντα με αιχμή την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Πιστεύω ότι η Ελλάδα οφείλει να καταστήσει σαφές ότι μαζί με την Κύπρο και άλλες χώρες εντός της ΕΕ, διότι πρέπει να οικοδομήσουμε ενεργητικές συμμαχίες, δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, όσο η Τουρκία επιδεικνύει αυτήν την προκλητικά επιδεικτική συμπεριφορά, που παραβιάζει κάθε έννοια σεβασμού του Κράτους Δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας.

Δεύτερον, είναι αναγκαίο να μην αφήσουμε το Βερολίνο, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα, να πρωτοστατεί και να καθορίζει την ατζέντα του ευρω-τουρκικού διαλόγου, διότι η κ. Μέρκελ έχει άλλες προτεραιότητες που σχετίζονται με μπίζνες, επενδύσεις κι εξοπλιστικά στην Τουρκία. Πρέπει να απαιτήσουμε στο σενάριο της αναβάθμισης των οικονομικών κι εμπορικών σχέσεων, μέσω της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ και της Τουρκίας, να εισαχθεί η δέσμευση της τουρκικής ηγεσίας ότι για την διαφορά που έχουμε για την υφαλοκρηπίδα, μια διαφορά που παραμένει από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα υπάρξει προσφυγή στη Χάγη.

Αυτή είναι μια εθνική γραμμή που την χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο ιδρυτής της ΝΔ, την ακολούθησαν επίσης ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Σημίτης και ο Τσίπρας. Θεωρώ ότι οφείλει να την διεκδικήσει και να την εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να φοβάται τις εσωκομματικές αντιδράσεις του Σαμαρά ή τις επιφυλάξεις του Κώστα Καραμανλή. Η αδράνεια και η αναβλητικότητα δεν αρκούν και δεν θα έχουν καλά αποτελέσματα.

Ο Ερντογάν ακόμη κι αν υπόσχεται ήρεμο καλοκαίρι, δείχνει ότι έχει άλλα στο μυαλό του και τα κάνει πράξη. Δεν είναι και τόσο απομονωμένος όσο ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Αν υπήρχαν θέματα με το «πόθεν έσχες» του Τσίπρα, του Τσακαλώτου, του Παπαδημούλη, του Δραγασάκη θα έπαιζε το θέμα σε όλα τα κανάλια επί έναν μήνα. Τώρα, απλώς είναι Τετάρτη…

Δυστυχώς για την ΝΔ τα πράγματα δεν είναι έτσι, αναφορικά με το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού και τη δήθεν «λασπολογία» που προαναφέρθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπήρχαν τέτοιου είδους θέματα με το «πόθεν έσχες» του Τσίπρα, του Τσακαλώτου, του Παπαδημούλη, του Δραγασάκη κλπ. θα έπαιζε το θέμα σε όλα τα κανάλια επί ένα μήνα. Τώρα, απλώς είναι Τετάρτη.

Πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο δεν είναι το κεντρικό θέμα της επικαιρότητας αλλά το καθιστά σημαντικό η άρνηση να γίνει το σωστό, είναι απαραίτητο να ελεγχθούν τα πράγματα όπως επιβάλλει ο νόμος. Επειδή εδώ υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να ελεγχθούν, νομίζω ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο πρωθυπουργός, καθώς αφορά το «πόθεν έσχες» του, θα πρέπει να συνδράμουν ώστε να δοθούν απαντήσεις στην αρμόδια επιτροπή. Για μικρότερης σημασίας θέματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρώτον, γίνεται τεράστιο θέμα, ενώ εδώ πνίγεται από πολλά μέσα ενημέρωσης. Το Open βέβαια ανήκει στις εξαιρέσεις. Προκαλούνται, ακόμη, και πολιτικές κρίσεις.

 

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα τα παίρνει γιατί είναι πια μια πολύ φτωχή χώρα με μεγάλη ανεργία εντός της ΕΕ και δεν πρέπει να πάνε σε λίγους και ισχυρούς, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση

Περίμενα να μας ρωτήσετε και κάτι για τα σημαντικά θέματα. Όπως ότι τα 30 δισ. και άνω του Ταμείου Ανάκαμψης που ανήκουν στην Ελλάδα και τα παίρνει η ίδια γιατί είναι πια μια πολύ φτωχή χώρα με μεγάλη ανεργία εντός της ΕΕ δεν πρέπει να πάνε σε λίγους και ισχυρούς όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση και όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν, ξεκινώντας από το σχέδιο Μάρσαλ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κάτι που ήρθε από την Ευρώπη και προσωπικά, ως μέλος μιας Επιτροπής, φρόντισα να αυξηθεί και η προκαταβολή που θα πάρει η Ελλάδα σε λίγες μέρες.

Τα 20.000 παιδιά, ίσως και περισσότερα, που κόβονται αυθαίρετα με έναν άδικο και άγριο κόφτη από το να μπουν στα πανεπιστήμια, πρέπει να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)