to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εγκληματικότητα και ελληνική κοινωνία: Μια συζήτηση του left.gr με την καθηγήτρια εγκληματολογίας, Σοφία Βιδάλη

Με τη Σοφία Βιδάλη, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο συζητάμε για τα θέματα που έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία.


Συζητάμε συγκεκριμένα, τις καταγγελίες του #metoo, τις γυναικοκτονίες, τη γενικότερη βία στην ελληνική κοινωνία. Ανιχνεύουμε τις αιτίες, τις προτάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

«Οι καταγγελίες πάνε πίσω στο χρόνο, τον καιρό που όλοι ασχολιόντουσαν με τους μετανάστες στην Ομόνοια. Εκείνη την περίοδο βίαζαν κακοποιούσαν νεαρές γυναίκες, συναδέλφους ή αγόρια. Τι μας δείχνει αυτό το φαινόμενο; Μας δείχνει μια κοινωνία σε βαθιά κρίση. Μια κοινωνία η οποία συγκαλύπτει, δηλαδή η συγκάλυψη ήταν μέρος των κοινωνικών σχέσεων. Ήταν φαινόμενα από την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. Οι αποκαλύψεις αποδομούν συνολικά τη μεσαία τάξη. Αποδομεί όλη τη φούσκα τη μεσαίας τάξης, που μπορούσε να κατηγορεί τις κατώτερες τάξεις, αλλά και τις ανώτερες από αυτήν, για βία και ανηθικότητα. Αποδεικνύεται ότι πρόκειται για εκδοχές της εγκληματικότητας που απασχολούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας»

Η Σοφία Βιδάλη σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Bologna και είναι διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. Έχει διδάξει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος ΔΕΠ επί σειρά ετών και επίσης, σε άλλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στο πλαίσιο επιστημονικών συνεργασιών. Είναι διευθύντρια και διδάσκουσα του ΜΠΣ “Εγκληματολογικές και Ποινικές προσεγγίσεις της διαφθοράς του οικονομικού και του οργανωμένου εγκλήματος” της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ, διδάσκουσα στο ΜΠΣ Κοινωνική και Πολιτισμική Εγκληματολογία του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου, μέλος του διεθνούς διαπανεπιστημιακού δικτύου Criminal Justice and Critical Criminology και είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου (www.eemeke.org). Έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας ως μέλος της υποεπιτροπής για την «Πρόληψη των βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας» του ΟΗΕ· (1/1/2019-31/12/2020), μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2015-2019) και μέλος σε πλήθος επιτροπών σχεδιασμού πολιτικής στο υπουργείο δημόσιας τάξης, δικαιοσύνης, στον ΟΚΑΝΑ.  Έχει γράψει οκτώ βιβλία, μεταξύ των οποίων το Έγκλημα και Κοινωνία (ΕΑΠ 2019),  Πέρα από τα όρια. Η Αντεγκληματική Πολιτική σήμερα (Νομική Βιβλιοθήκη 2017), Εισαγωγή στην Εγκληματολογία (Νομική Βιβλιοθήκη, 2013), Αστυνόμευση των εξαρτημένων (ΟΚΝΑ/e-pub, 2015), Έλεγχος του Εγκλήματος και Δημόσια Αστυνομία- τομές και συνέχειες στην Αντεγκληματική Πολιτική (Αντ. Ν. Σάκκουλας, 2007, δύο τόμοι). Επίσης έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους από κοινού με άλλους πανεπιστημιακούς όπως τα πιο πρόσφατα, Εγκλήματα των ισχυρών Διαφθορά, οικονομικό και οργανωμένο έγκλημα (εκδ. ΕΑΠ, 2019 https://www.houp.gr/product/egklimata-ton-ischyron-diafthora-oikonomiko-kai-organomeno-egklima), τα Πρακτικά του 1oυ συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου Εξουσίες Επιστημονική ουδετερότητα και εγκληματολογικός λόγος (http://www.eemeke.org/441409592). Επίσης, είναι συγγραφέας πλήθους επιστημονικών άρθρων και μελετών ατομικά και σε συνεργασία με με άλλους επιστήμονες και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα ως ερευνήτρια ως επιστημονική υπεύθυνη και ως ειδική εμπειρογνώμονας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)