to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:26 | 26.07.2021

Πολιτική

Παραδέχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα προβλήματα στους λογαριασμούς ρεύματος

Αυξητικές είναι οι αναφορές των πολιτών προς το Ινστιτούτο το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), για τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και την ταυτόχρονη αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών


Συζητήθηκε σήμερα  στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτη Κουρουμπλή για το μείζον ζήτημα των αυξημένων και δυσνόητων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Κ. Κουρουμπλής, υπογράμμισε ότι «το ζήτημα των διαρκών ρευματοκοπών είναι γνωστό τόσο στην περιοχή του Περιστερίου όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, με σοβαρές ζημίες για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις», ταυτόχρονα με το «καίριο ζήτημα των υπερδιογκωμένων λογαριασμών ρεύματος. Ενδεικτικό της επικρατούσας κατάστασης είναι τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), σύμφωνα με την οποία το 63% περίπου των ερωτηθέντων δήλωσε πως δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού, ενώ το 85% ανέφερε ότι οι λογαριασμοί είναι δυσνόητοι και πολύπλοκοι. Αντιστοίχως αυξητικές είναι οι αναφορές των πολιτών προς το Ινστιτούτο το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), για τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και την ταυτόχρονη αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών».


Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μείζον ζήτημα των παραπλανητικών διαφημίσεων των παρόχων ενέργειας, πρακτική που, όπως είπε, εξαπατά το καταναλωτικό κοινό. Εν συνεχεία, ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό εάν πράγματι ευσταθούν οι καταγγελίες των πολιτών για την εναρμονισμένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι πάροχοι, ζήτημα για το όποιο πρέπει να παρέμβει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Παράλληλα, ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει σε ποια συγκεκριμένα μέτρα θα προβεί, για την άμεση διευκόλυνση των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Τέλος, πρότεινε στον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής επιδότησης σε όλες τις αγροτικές κατοικίες και στα φτωχά νοικοκυριά, για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκής μονάδας, ισχύος μέχρι 10 KWatt, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάκαμψης.

Ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς, παραδέχτηκε ότι «πράγματι υπάρχουν και πολλά από αυτά που αναφέρατε επιγραμματικά αλλά και εστιασμένα.  Υφίστανται στην πράξη». Ο κ. Ταγαράς είπε ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία διερεύνησης α) πιθανών φαινομένων παραβίασης του ανταγωνισμού στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του νόμου 4425/2016, β) τυχόν χειραγώγησης τιμών αλλά και γ) τυχόν εφαρμογής εναρμονισμένων πρακτικών και πρόσθεσε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης «θα επιδοτηθεί η κατασκευή φωτοβολταϊκών που θα μπορούν να συμψηφίζουν ηλεκτρική ενέργεια με ευάλωτα νοικοκυριά.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)