to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 25.07.2021

Κοινωνία

Πάντειο: Οι φοιτητές προσφεύγουν στο ΣτΕ για την πανεπιστημιακή αστυνομία

«Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να διαλύσει την δημόσια παιδεία και να ελέγξει το φοιτητικό κίνημα», τονίζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Παντείου, που πήραν την απόφαση να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας στο ΣτΕ για την ΟΠΠΙ μαζί με πολλούς συλλόγους μελών ΔΕΠ


Ένσταση αντισυνταγματικότητας αποφάσισε να καταθέσει στο ΣτΕ ο Φοιτητικός Σύλλογος του Παντείου για την σύσταση της ευρέως γνωστής «πανεπιστημιακής αστυνομίας» ή αλλιώς ΟΠΠΙ. 

Με αυτό τον τρόπο, οι φοιτητές ενώνουν τις φωνές τους με τα μέλη ΔΕΠ του Παντείου, του ΕΜΠ, του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εκατοντάδες μεμονωμένους διδάσκοντες. 

Ο κοινός αγώνας ενάντια στον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη όλων αυτών που απαρτίζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα έχει ξεκινήσει ήδη απ' όταν η υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως ανακοίνωσε την σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. 

Ο φοιτητικός σύλλογος του Παντείου είναι ο πρώτος σύλλογος που λαμβάνει απόφαση για προσφυγή στο ΣτΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα, γεγονός που οφείλεται στην πρωτοβουλία του φοιτητικού σχήματος Bloco Παντείου

Ο σύλλογος αποφάσισε πως ο αγώνας από κοινού με όλα τα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας για να μην εφαρμοστεί ο νόμος είναι πολυεπίπεδος και πολύμορφος. Πρέπει να δημιουργηθούν αναχώματα σε κοινωνικό, πολιτικό και νομικό επίπεδο, ώστε ο νομός να μην εφαρμοστεί στην πράξη

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην απόφαση που έλαβε το όργανο των φοιτητών (ΔΣ): «Η ΟΠΠΙ έρχεται να περιφρουρήσει την τήρηση των υπολοίπων καταστροφικών  πτυχών του νόμου, έρχεται για να επιβάλει το δόγμα «νόμος και τάξη» στις σχολές μας και να καταστείλει εν τη γενέσει τους τους αγώνες των φοιτητών, τις συλλογικές διαδικασίες, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών εντός των ιδρυμάτων. Άλλωστε η ίδια η θεσμοθέτηση του αστυνομικού αυτού σώματος έρχεται να άρει πραξικοπηματικά τη Συνταγματική πρόβλεψη  για το Πανεπιστημιακό αυτοδιοίκητο,  συνδέοντας άμεσα την ΟΠΠΙ με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο οποίο και θα λογοδοτεί απευθείας προσπερνώντας τις ακαδημαϊκές αρχές».

Μάλιστα, καταγγέλουν την κυβέρνηση για αδιαφορία σχετικά με τα ουσιώδη αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας τα οποία πολλάκις έχουν διατυπωθεί και από τις πανεπιστημιακές αρχές και αφορούν την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης και τη  λήψη στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης και προστασίας τόσο των εγκαταστάσεων  όσο και των φοιτητών και καθηγητών. 

Οι φοιτητές δεν διστάζουν, ακόμη, να στηλιτεύσουν την στοχοποίηση της νέας γενιάς από την κυβέρνηση που έγινε σαφής το προηγούμενο διάστημα με την καταστολή εντός και εκτός πανεπιστημίων. «Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν κάναμε πίσω ούτε μετά την βίαιη εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, ούτε με τις συλλήψεις συμφοιτητών και συμφοιτητριών μας. Δεν κάναμε πίσω όταν η αστυνομία περικύκλωνε τα ιδρύματα μας, δεν κάναμε πίσω όταν οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου ούτε όταν απρόκλητα διέλυαν τις κινητοποιήσεις μας. Δεν μας φόβισαν οι εντεταλμένοι καθηγητές, που πιστοί στις εντολές της κυβέρνησης μας απειλούν με φακέλωμα και πειθαρχικές διώξεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του ΦΣ. 

Αναλυτικά, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΣ Παντείου: 

Εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κηρύξει τον πόλεμο στη νεολαία και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Από την πρώτη στιγμή υποβάθμισε τις Σχολές μας, δυσφήμησε τους αγώνες των Συλλόγων μας, προσπάθησε να στρέψει την κοινωνία απέναντι μας, με απώτερο σκοπό να εκφοβίσει τους φοιτητές/τριες και να ελέγξει το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο. Κορύφωσε την επίθεσή της στις Πανεπιστημιακές ελευθερίες ψηφίζοντας το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη με τον οποίο εισάγονται μέτρα όπως, η ελεγχόμενη είσοδος στον πανεπιστημιακό χώρο, το φεισκοντρολ με κάμερες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, οι διαγραφές φοιτητών, τα πειθαρχικά συμβούλια, η ενιαία βάση εισαγωγής, που αφήνει εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από φέτος 25.000 μαθητές και μαθήτριες. Και βέβαια με τον τελευταίο αυτό νόμο προχωράει και στη συγκρότηση της ομάδας ΟΠΠΙ ή πιο απλά της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Είναι ξεκάθαρο πως το φοιτητικό κίνημα έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από χουντικές πρακτικές και μία νοοτροπία που δεν συνάδει με τις αρχές του ίδιου του πανεπιστημίου και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, που οι φοιτητές με τους αγώνες και το αίμα τους έχουν εδραιώσει. Είναι ξεκάθαρο πως γίνεται μία γενικευμένη προσπάθεια αδρανοποίησης του φοιτητικού κινήματος και φίμωσης κάθε δημοκρατικής, αγωνιστικής φωνής μέσα στα ιδρύματα.

Παρά τη συστηματική δυσφήμιση των πανεπιστημίων, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα μέσα ενημέρωσης, φοιτητές/τριες και καθηγήτριες/τες ανέδειξαν από την πρώτη στιγμή δυναμικά και συγκροτημένα τις παθογένειες του νόμου για την σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθιστώντας σαφές πώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ελληνικά πανεπιστήμια οφείλονται στην υποχρηματοδότηση και όχι στην ανομία.

  Η ΟΠΠΙ έρχεται να περιφρουρήσει την τήρηση των υπολοίπων καταστροφικών  πτυχών του νόμου, έρχεται για να επιβάλει το δόγμα “νόμος και τάξη” στις σχολές μας και να καταστείλει εν τη γενέσει τους τους αγώνες των φοιτητών, τις συλλογικές διαδικασίες, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών εντός των ιδρυμάτων. Άλλωστε η ίδια η θεσμοθέτηση του αστυνομικού αυτού σώματος έρχεται να άρει πραξικοπηματικά τη Συνταγματική πρόβλεψη  για το Πανεπιστημιακό αυτοδιοίκητο,  συνδέοντας άμεσα την ΟΠΠΙ με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο οποίο και θα λογοδοτεί απευθείας προσπερνώντας τις ακαδημαϊκές αρχές.

  Το  προσχηματικό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τη δήθεν ανασφάλεια και ανομία εντός των Πανεπιστημίων έρχεται να επιβεβαιώσει η παράλληλη αδιαφορία για τα αιτήματα που δέχεται από τις πανεπιστημιακές αρχές και αφορούν την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης και τη  λήψη στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης και προστασίας τόσο των εγκαταστάσεων  όσο και των φοιτητών και καθηγητών. Αντί αυτών και αντί της ουσιαστικής στήριξης και χρηματοδότησης του δημόσιου πανεπιστημίου με στόχο την αναβάθμιση των σπουδών, με πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού, με κονδύλια για έρευνα αλλά και για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των ιδρυμάτων και την ανέγερση φοιτητικών εστιών, η κυβέρνηση επιλέγει ιδεοληπτικά να χρηματοδοτήσει την Ελληνική Αστυνομία με 20 εκατομμύρια ευρώ για να έρθει ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην καθεστωτική αντίληψη της ακαδημαϊκής ελευθερίας όπως αυτή βλέπουμε να  εφαρμόζεται  σε χώρες όπως η Τουρκία  και η Ουγγαρία. Όσο και αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να καλύψει τον χαρακτήρα των μεθοδεύσεων και των νομοθετημάτων της, επικαλούμενη  ψευδώς παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ακολουθούν δήθεν την ίδια πρακτική δεν κατορθώνει να κουκουλώσει  την αυταρχική και αντιδημοκρατική της φύση.
  Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση συνειδητοποιεί  την αντιδραστικότητα και τον αυταρχισμό των νόμων της προσπάθησε εκμεταλλευόμενη την Πανδημία του COVID19 να πιάσει στον ύπνο το φοιτητικό κίνημα, τις ακαδημαϊκές αρχές, τους καθηγητές/τριες και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας φέρνοντας προς ψήφιση αυτές τις αλλαγές εν μέσω lockdown και με τις σχολές κλειστές για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο-με αποκλειστικά δική της υπαιτιότητα, προσδοκώντας να μην  αντιμετωπίσει αντιδράσεις. Δυστυχώς για αυτή οι φοιτητικοί σύλλογοι απ’ άκρη σε άκρη της χώρας αντέδρασαν δυναμικά και αποφασιστικά και αγνοώντας τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις της Κυβέρνησης καθώς και την καταστολή των κινητοποιήσεων του φοιτητικού κινήματος δώσαμε σαφή απάντηση πώς αυτός ο νόμος δεν γίνεται συνολικά αποδεκτός και πως δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί.

  Όλες οι προσπάθειες της κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας να εκφοβίσει και να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα έπεσαν στο κενό. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν κάναμε πίσω ούτε μετά την βίαιη εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, ούτε με τις συλλήψεις συμφοιτητών και συμφοιτητριών μας. Δεν κάναμε πίσω όταν η αστυνομία περικύκλωνε τα ιδρύματα μας, δεν κάναμε πίσω όταν οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου ούτε όταν απρόκλητα διέλυαν τις κινητοποιήσεις μας. Δεν μας φόβισαν οι εντεταλμένοι καθηγητές, που πιστοί στις εντολές της κυβέρνησης μας απειλούν με φακέλωμα και πειθαρχικές διώξεις. Δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε πίσω γιατί είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους, διεκδικώντας ένα ΑΝΟΙΧΤΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες μας. Είμαστε αποφασισμένοι να  μπλοκάρουμε τις μεθοδεύσεις τους για τη δημιουργία ενός αυταρχικού πανεπιστημίου, ενός πανεπιστημίου για λίγους και εκλεκτούς και αυτό θα το κάνουμε πράξη στο δρόμο, στις σχολές μας, στην κοινωνία αλλά κι όπου αλλού είναι δυνατόν.

  Για αυτό και ενώνουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας με τα μέλη ΔΕΠ του Παντείου,του ΕΜΠ, του ΠΑΔΑ, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προσφεύγουμε ως φοιτητικός σύλλογος του Παντείου στο ΣτΕ  ενάντια στην σύσταση της ΟΠΠΙ.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)