to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 23.07.2021

Πολιτισμός

Στην 11η έκδοση της σειράς «2 αιώνες σε 21 εκπομπές»: Μετά τη δικτατορία, εκπαίδευση και στρατός σε μετάβαση

Ψηφιακή εκδοτική σειρά των ΑΣΚΙ, «Μετά τη Δικτατορία. Θεσμοί σε μετάβαση: το παράδειγμα της ανώτατης εκπαίδευσης και του στρατού, 1974-1975» - Συζητούν: Βαγγέλης Καραμανωλάκης - Τάσος Σακελλαρόπουλος - Ηλίας Νικολακόπουλος, Αθήνα, ΑΣΚΙ, 2021. Κατεβάστε την έκδοση (32 σ.)


   
Η μετάβαση στην Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία μετά την κατάρρευση της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας αποτέλεσε μια σημαντική τομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής. Στις 24 Ιουλίου 1974 ξεκίνησε η πιο μακρά και σταθερή δημοκρατική περίοδος του ελληνικού κράτους, η οποία παρά τις -κατά καιρούς– σφοδρές πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις ή ακόμα και τις αμφισβητήσεις που έχει γνωρίσει, διαρκεί μέχρι σήμερα.

Στην παρούσα έκδοση, την 11η της σειράς «2 Αιώνες σε 21 Εκπομπές», ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, επί μακρόν μέλη, και οι τρεις, του ΔΣ των ΑΣΚΙ και συντελεστές της ραδιοφωνικής εκπομπής Η Ιστορία στο Κόκκινο από την έναρξή της, συζητούν για τις συγκλονιστικές αλλαγές που έζησε η ελληνική κοινωνία στο διάστημα των λίγων μηνών, αλλαγές που εξασφάλισαν τη μετάβαση της χώρας από το δικτατορικό καθεστώς στην κοινοβουλευτική αβασίλευτη δημοκρατία. Αφορμή για την εκπομπή αποτέλεσε ο συλλογικός τόμος, σε επιμέλεια των παραπάνω, Η Μεταπολίτευση ’74-’75. Στιγμές μιας μετάβασης (Θεμέλιο, 2016). Οι τρεις ιστορικοί, μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων (πολιτικά κόμματα, στρατός, ανώτατη εκπαίδευση), οριοθετούν τη «σύντομη Μεταπολίτευση», εστιάζοντας στις διαδικασίες διαχείρισης των μετεμφυλιακών κληρονομιών αλλά και των προσδοκιών που είχε γεννήσει ο αντιδικτατορικός αγώνας στην ελληνική κοινωνία.
Κατεβάστε το σε μορφή pdf
tags: ΑΣΚΙ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)