to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 23.07.2021

Οικονομία

«Η Δυτική Αττική θύμα υποβάθμισης για μια ακόμη φορά»

Έκλεισαν το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα πλήρους λειτουργίας στον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας Οινόης Ερυθρών


Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία:

Από τις 22 Ιουλίου με το κλείσιμο του τραπεζικού καταστήματος της Εθνικής, οι κάτοικοι της Μάνδρας δεν θα έχουν καμία πρόσβαση σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα με φυσική παρουσία, γεγονός που καταδικάζει την περιοχή σε οικονομικό μαρασμό, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την ψαλίδα των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Η ψηφιοποίηση χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να θέσει στο περιθώριο χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά μέσα.

Σε μια εποχή που λόγω πανδημίας και μέτρων αποφυγής συνωστισμού θα φαινόταν λογικό να ανοίξουν και όχι να κλείσουν καταστήματα ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες ουρές πολιτών έξω από αυτά, τουναντίον ακολουθεί νέο κύμα κλεισίματος 96 καταστημάτων τραπεζών που προστίθενται στα 158 που ήδη έκλεισαν το 2020.

Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην «εξαναγκαστική» εθελουσία έξοδο και την απόλυση. Μετά τις μαζικές απολύσεις των εργολαβικών τραπεζοϋπαλλήλων, οι απολύσεις από το τακτικό προσωπικό θα αυξήσουν τα ποσοστά της ανεργίας.

Έχοντας ήδη αποκλείσει την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και αγνοώντας το γεγονός ότι τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών στήριξαν τις τράπεζες μέσω τριών ανακεφαλαιοποιήσεων με το στόχο τη βιωσιμότητά τους, οι διοικήσεις των τραπεζών με ελλειμματική κοινωνική εταιρική ευθύνη λαμβάνουν αποφάσεις που οδηγούν σε υποτίμηση του βιοτικού του επιπέδου και της ποιότητας ζωής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τα 340 εκ. ευρώ τραπεζικό χρέος, έχει αδυναμία να θέσει όρους στις τράπεζες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Έχει ήδη νομοθετήσει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη και κοροϊδεύει τους πολίτες με ψεύτικες υποσχέσεις ότι δε θα κλείσει τραπεζικό κατάστημα σε έδρα δήμου. Τρανό παράδειγμα διάψευσης, το κλείσιμο του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, στο Δήμο Μάνδρας. Με τη ΝΔ στην κυβέρνηση οι τράπεζες που διασώθηκαν με κρατικό χρήμα, παραδίδονται στα χέρια ιδιωτών με μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, βρίσκονται οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, όπως: «Το δημόσιο, ως μέτοχος των τραπεζών, χωρίς πια μνημονιακές δεσμεύσεις, θα ασκήσει τα δικαιώματά του στη διοίκηση, για μια πιο ορθολογική πολιτική στη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων».

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, βρίσκονται οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ για την εργασία όπως: η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη που διευκολύνει τις απολύσεις.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής τού ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων και εργαζομένων ενάντια στο κλείσιμο του τραπεζικού καταστήματος στη Μάνδρα. Απαιτούμε από τις τράπεζες να στηρίξουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλη τη κοινωνία και όχι μόνο σε ολιγάριθμα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)