to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 23.07.2021

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Η Ε.Ε. χρειάζεται νέα αρχή με επίκεντρο τους ασθενέστερους

«Μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε από την πολυμερή συνεργασία και τον ανοικτό και ειλικρινή διάλογο με όλους όσους στηρίζουν και σέβονται το θεμελιώδες, αδιαπραγμάτευτο και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα της άποψης, της σκέψης και της γνώμης»


Ομιλία-χαιρετισμό στην τελετή έναρξης των εργασιών  της 28ης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), διακοινοβουλευτικό όργανο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και συμμετέχουν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες κοινοβουλίων από διάφορες χώρες εντός και εκτός ΕΕ*, πραγματοποιείται φέτος το διάστημα 22 με 26 Ιουλίου στα Χανιά της Κρήτης και έχει ως κεντρικό θέμα: «Το μέλλον του κόσμου, το μέλλον της Ευρώπης».

Στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφού υπογράμμισε τη διαχρονική σημασία του διαθρησκευτικού διαλόγου και τον ρόλο και τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του μόνου άμεσα εκλεγμένου θεσμού της ΕΕ, στη δημιουργία του αναγκαίου πλαισίου για την ανάπτυξη αρχών όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στην ετερότητα, ο διάλογος, η συνεργασία και η σημασία της οικουμενικότητας, αναφέρθηκε στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις – πανδημία, κλιματική κρίση, οικουμενικές ανισότητες, πολεμικές συρράξεις, μετανάστευση – που ταλανίζουν σήμερα την ΕΕ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο και οι οποίες έχουν ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, την άνοδο ιδεολογιών με έντονο το στοιχείο του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού, της μισαλλοδοξίας και της ακραίας ρητορικής.

Απέναντι σε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις, ο Δημ. Παπαδημούλης επεσήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας. «Γι΄αυτό χρειαζόμαστε μια ευρεία ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Να ενισχύσουμε και να εφαρμόσουμε στην πράξη έννοιες όπως η Εκκλησία του Δήμου, όπου η φωνή του κάθε πολίτη μπορεί να ακουστεί. Να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη, η βιώσιμη ανάπτυξη, να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και η κρίση που προκαλεί, οι επικίνδυνα αυξανόμενες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, να ενισχυθεί η δημοκρατία, δηλαδή ο ρόλος και η συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη της πολιτικής» τόνισε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κατανόηση που επέδειξε σε αρκετές περιπτώσεις η Εκκλησία σε σχέση με κάποιες κυβερνήσεις, σημειώνοντας πως ορισμένοι «ιεράρχες έχουν δείξει αλληλεγγύη και ανθρωπισμό σε πρόσφυγες και μετανάστες και έχουν θέσει θέματα οικονομικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ανάπτυξης και συνοχής, επικρίνοντας και ζητώντας να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο που οδηγεί σε φτωχοποίηση και εξαθλίωση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΕΕ απέναντι στις τωρινές προκλήσεις, επεσήμανε πως «παρά τα θετικά βήματα, δεν βρίσκει πάντοτε επαρκείς απαντήσεις». Για να  συμπληρώσει πως «μια νέα αρχή χρειάζεται και για την ίδια την ΕΕ, με βάση την οποία ο άνθρωπος -και ιδιαίτερα οι ασθενέστεροι- θα είναι στο επίκεντρο των πολιτικών της». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «πρέπει να δούμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος των πολιτών, προστατεύοντας παράλληλα τα προσωπικά τους δεδομένα, πώς θα προστατεύσουμε τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, πώς θα ενισχύσουμε τους δεσμούς και την αλληλεγγύη προς εκείνες τις κοινωνικές ομάδες και τους συνανθρώπους μας, που νιώθουν περιθωριοποιημένοι και αποκλεισμένοι».

Τέλος, ο Δημ. Παπαδημούλης δεν παρέλειψε να δώσει έμφαση στη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων -μελών των εθνικών κοινοβουλίων, θρησκευτικών ηγετών και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και εκκλησιών- για τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες προσεγγίζουν και αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις. «Ελπίζω ότι αυτός ο διάλογος μπορεί και πρέπει να είναι αποδοτικός και ανοικτός σε όλους όσους στηρίζουν και σέβονται το θεμελιώδες, αδιαπραγμάτευτο και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα της άποψης, της σκέψης και της γνώμης. Αδιαμφισβήτητα, με ειλικρινή και νηφάλιο διάλογο, όλες οι πλευρές μπορούν να κερδίσουν από αυτή την ανταλλαγή απόψεων» ανέφερε κλείνοντας τον χαιρετισμό του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)