to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:14 | 21.07.2021

Πολιτική

«Εγκλωβισμός» το πανεπιστήμιο σύμφωνα με την υπουργό που δεν γνωρίζει τι αλλαγές έχει κάνει στο σύστημα εισαγωγής

Η Νίκη Κεραμέως δικαιολόγησε χθες τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ λέγοντας ότι δεν θέλει να "εγκλωβιστούν". Αυτή ήταν η διατύπωση της υπουργού και στη Βουλή, σχολιάζοντας την επιστολή του μαθητή που έχασε τη σχολή της επιλογής του για ελάχιστα μόρια. Σκληρή ήταν η απάντηση του κοιν. εκπροσώπου του κόμματος, Ευκλείδη Τσακαλώτου χθες, αλλά και το σχόλιο που αναρτήθηκε από τον Νάσο Ηλιόπουλο σήμερα στα μέσα κοιν. δικτύωσης. Δύο μαθητές, μεταξύ αυτών και ο 18χρονος Διονύσης, σχολίασαν τα παραπάνω στην εκπομπή της Νατάσας Γιάμαλη και ήρθαν αντιμέτωποι με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία «δεν μπορεί να δεχτεί» πως το μέλλον ενός παιδιού 17 χρονών μπορεί να καθοριστεί από μια βαθμολογία.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος εστίασε κυρίως στην απάντηση που επιχείρισε να δώσει χθες η Νίκη Κεραμέως σχετικά με την επιστολή του μαθητή ο οποίος έμεινε εκτός σχολής για ελάχιστα μόρια, και η οποία έγινε viral στο διαδίκτυο και όχι μόνο, καθώς ειδική αναφορά έγινε και στην ελληνική Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα.

Έμεινε εκτός για 0,43 μονάδες

Νωρίτερα, ο εν λόγω μαθητής με επιστολή του στην υπουργό Παιδείας έθεσε ερωτήματα για το σύστημα των ΕΒΕ.

Ο ίδιος συγκέντρωσε 20.988 μονάδες (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο) στις Πανελλαδικές.

Ωστόσο, στο ελεύθερο σχέδιο βαθμολογήθηκε με 13,6 ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.03. Έτσι για 0.43 μονάδες δεν μπόρεσε να περάσει ούτε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ούτε του ΑΠΘ.

Κεραμέως: «Τα πανεπιστήμια επιλέγουν τον αριθμό εισακτέων»

«Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα επέλεξαν τον αριθμό εισακτέων και όχι το υπουργείο Παιδείας», τόνισε η υπουργός Παιδείας, σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του νομοσχεδίου για το νέο σχολείο, απαντώντας στη κριτική βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τις κατηγορίες τους ότι αφήνει απέξω ακόμα και αριστούχους μαθητές.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην περίπτωση μαθητή, του πρώτου πρότυπου λυκείου Αθηνών, που αν και αριστούχος με 20.988 μόρια και 1.838 πάνω από την περσινή βάση, έμεινε εκτός της Αρχιτεκτονικής Σχολής λόγω της ελάχιστης βάσης στο ειδικό μάθημα του σχεδίου, η κ. Κεραμέως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Προφανώς ο μαθητής δεν θα έμπαινε ούτε πέρσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Η εισαγωγή του προκύπτει επί του συντελεστή που επιλέγει το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η επιλογή του αριθμού των εισακτέων έγινε από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι από το υπουργείο Παιδείας. Τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει ότι δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να μην έχουν λόγο. Επί διακυβέρνησής του έμπαιναν με βαθμό, ένα, δύο τρία, τέσσερα. Ξέρετε πόσοι παραμένουν φοιτητές; Το 40% δεν αποφοιτούν ποτέ. Το μόνο εύκολο για εμάς ήταν να παραμείνει ως έχει το σύστημα. Όμως εμάς δεν μας ενδιαφέρει να εγκλωβίζουμε τους μαθητές, να τους δημιουργούμε φρούδες ελπίδες. Αυτό που μας νοιάζει είναι να τους δημιουργούμε προοπτικές».

«Η δημόσια παιδεία δεν είναι ασφαλής στα χέρια μιας τέτοιας υπουργού», ήταν η σκληρή απάντηση Τσακαλώτου που δόθηκε χθες στη Βουλή στην απαράδεκτη αυτή τοποθέτηση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ συγκεκριμένα χαρακτήρισε την Νίκη Κεραμέως τη χειρότερη υπουργό Παιδείας των τελευταίων 200 ετών». Δείτε εδώ ολόκληρο το θέμα, καθώς και τα βίντεο από τις δύο απαντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Διαβάστε επίσης:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται πως θα καταργήσει το σύστημα της ΝΔ για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια»

«Ντίλερ των συμφερόντων των ιδιοκτητών κολεγίων η Κεραμέως»

Ηλιόπουλος για αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Ανορθολογικό και άδικο το σύστημα Κεραμέως»

Ν. Ηλιόπουλος: Αυτή είναι η βασική μας διαφορά!

Τη διατύπωση της Νίκης Κεραμέως περί «εγκλωβισμού» σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανάρτησή του:

«Η Ν. Κεραμέως δικαιολόγησε τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ λέγοντας ότι δεν θέλει να "εγκλωβιστούν".

Πόσο κλειστούς ορίζοντες μπορεί να έχει για να συνδέει το πανεπιστήμιο με τον εγκλωβισμό;

Υπάρχουν μαθητές και μαθήτριες που μπαίνουν σε χαμηλόβαθμες σχολές ή χαμηλά στην κατάταξη και επειδή έρχονται σε επαφή με ένα αντικείμενο που αγαπάνε, τα πετυχαίνουν καλύτερα από πολλούς αριστούχους.

Υπάρχουν άριστοι μαθητές, που τελικά επιλέγουν έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν της σχολής τους.

Το μέλλον ενός παιδιού 17 χρονών δεν μπορεί να κλείσει σε μια βαθμολογία κ. Κεραμέως. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε, δεν μπορούμε να το πιστέψουμε αυτό. Αυτή είναι η βασική μας διαφορά».

«Η υπουργός δεν ξέρει τι αλλαγές έχει κάνει»

Κόλαφος είναι η απάντηση που έδωσαν ο Διονύσης και η Φωτεινή, δυο από τους μαθητές που αν και αρίστευσαν λόγω Κεραμέως και κυβέρνησης Μητσοτάκη βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται αφού δεν μπορούν να μπουν στη σχολή πρώτης προτίμησής τους.

Μιλώντας στο Kontra ο Διονύσης που αν και αρίστευσε δεν μπορεί να μπει στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, δήλωσε απογοητευμένος από την απάντηση που έδωσε μέσα στη Βουλή η Νίκη Κεραμέως όταν ο Αλέξης Τσίπρας διάβασε την επιστολή του αριστούχου μαθητή και της ζήτησε να του απαντήσει.

«Με μεγάλη μου έκπληξη άκουσα την απάντηση και απογοητεύτηκα. Μάλλον η κ. Κεραμέως δεν γνωρίζει τι αλλαγές έχει επιφέρει στο εκπαιδευτικό σύστημα» είπε ο Διονύσης επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Παιδείας τους αιφνιδίασε αφού προχώρησε σε δομικές αλλαγές είκοσι ημέρες πριν από τις εξετάσεις.

Και όπως είπε μέσα σε αυτές τις είκοσι ημέρες έπρεπε να αναπληρώσουν προετοιμασία 1,5 έτους στο γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο, τη στιγμή που τα σχολεία ήταν κλειστά και αυτά τα μαθήματα πρέπει να γίνονται μόνο δια ζώσης.

Παράλληλα όπως είπε δεν έχουν όλοι οι μαθητές τη δυνατότητα να κάνουν φροντιστήριο ή ιδιαίτερο και σε αυτά τα μαθήματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Φωτεινή που αν και συγκέντρωσε 21.950 μόρια βλέπει το όνειρό της για την εισαγωγή της στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ να συντρίβεται για μόλις 0,3 μόρια που της υπολείπονται από το βαθμό που πήρε στο ελεύθερο σχέδιο.

«Μας πρόδωσαν» λέει η αριστούχος των Πανελλαδικών επισημαίνοντας τον παραλογισμό του συστήματος που εισήγαγε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με μαθητές που έγραψαν έως και 5.000 μόρια λιγότερα από εκείνην να μπορούν να μπουν στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ από την οποία εκείνη κόπηκε.

Δείτε όσα είπαν τα δύο παιδιά στη χθεσινοβραδινή εκπομπή του ΚΟΝΤΡΑ και της Νατάσας Γιάμαλη:

«Οι (αριστούχοι) κομμένοι στις Πανελλήνιες με 20.000 μόρια να πάνε σε ΙΕΚ»

Μετά την αποτυχημένη παρέμβαση της υπουργού, στην εκπομπή αναγκάστηκε να παρέμβει ο γενικός γραμματέας της Νίκης Κεραμέως, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Ο Γενικός Γραμματέας Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης και ΕΑΕ του Υπουργείου Παιδείας βρήκε μπροστά του την απάντηση του 18χρονου Διονύση:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)