to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:17 | 20.07.2021

Διεθνή

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Με φόντο τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου


Οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, κατά τη διάρκεια της σημερινής φιέστας στα Κατεχόμενα, περί μερικού ανοίγματος της κλειστής Αμμοχώστου, δεν έμειναν ασχολίαστες από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία όσον αφορά την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων εκτιμώντας πως οι προθέσεις της Άγκυρας συνιστούν απαράδεκτη μονομερή απόφαση.

Ο ίδιος, ανακοίνωσε την έκτακτη συνεδρίαση (21/07) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο την οποία η ΕΕ θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς και «θα αποφασίσει αναλόγως τα επόμενα βήματα».

«Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά τα Βαρώσια, οι οποίες πρέπει να τηρούνται πλήρως - συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν θα πρέπει να αναληφθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα εν λόγω ψηφίσματα. Εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια» αναφέρει ο Μπορέλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη «να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και νέες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και «ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελευθερία μετακίνησης των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ που έχουν επιβληθεί στην περιοχή των Βαρωσίων, ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να υλοποιεί τις δραστηριότητες που της έχουν ανατεθεί».

Τέλος, αναφέρει πως «η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία».

Σε διπλωματική εγρήγορση η Κύπρος

Στο μεταξύ, σε πολιτικό και διπλωματικό συναγερμό βρίσκεται η Κύπρος μετά τις εξαγγελίες και μεθοδεύσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ για την Αμμόχωστο και το Βαρώσι, υπό την καθοδήγηση του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ήδη έχει συγκληθεί για το πρωί της Τετάρτης σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι και επισήμως για τις εξελίξεις και να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω μέτρα και αντιδράσεις. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται ήδη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε διπλωματικό επίπεδο. Όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ, οι κινήσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • ενημέρωση προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

  • επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σημειώνεται ότι την Τετάρτη συζητώνται εκεί οι τελευταίες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ)

  • ενημέρωση προς τους πρέσβεις στην Κύπρο των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

  • ενημέρωση προς τους πρέσβεις των υπόλοιπων 26 κρατών μελών της ΕΕ

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης για τους πεσόντες του «Αττίλα», στις οποίες αναφερόμενος στο σχέδιο μερικής άρσης του στρατιωτικού καθεστώτος στο Βαρώσι είπε ότι «αν εξαγγέλθηκε κάτι ανάλογο είναι απαράδεκτο. Αλλοιώνει ή είναι προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και το 789 και ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις μας».

Για την νέα διατύπωση αξίωσης «δύο κρατών» ως προαπαιτούμενο διαλόγου για το Κυπριακό, αντίστοιχα, ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι το ίδιο μπορεί να ειπωθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά για «τον τερματισμό των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές και όσα επιτέλους έχουν γίνει εις βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Συνεπώς, δεν είναι ποιος θέτει προαπαιτούμενα. Δεν είναι μόνο τι θα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι. Επιτέλους είναι και τι είναι έτοιμοι να δεχθούν με βάση το διεθνές δίκαιο».

Στην Λευκωσία ο Ν. Δένδιας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που είχε ήδη προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ θα βρεθεί και στην Κύπρο αύριο Τετάρτη, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Εκεί, ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, επίσης θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου. Δηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 14.00 από κοινού με τον Κύπριο ομόλογό του.

«Η επίσκεψη αυτή, μία μέρα μετά την συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή, εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, ήτοι μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί ο στενός συντονισμός σχετικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης συμπεριφοράς», τονίζεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αλ. Τσίπρας: «Λύση δύο κρατών δεν υπάρχει»

Πυρά κατά του Ερντογάν εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, καταδικάζοντας μέσω Twitter τις επιθετικές ανακοινώσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο, καθώς «τορπιλίζουν την ειρήνη και την προσπάθεια δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού που είναι πιο αναγκαία από ποτέ». «Δεν ξεχνάμε ότι το πρόβλημα εδώ και 47 χρόνια είναι η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή. Λύση δύο κρατών δεν υπάρχει» υπογράμμισε.

O ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την επέτειο εκτιμά πως «κανένα σχέδιο διχοτόμησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.  Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο να στηθεί ανάχωμα από τη διεθνή κοινότητα και ειδικά την ΕΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, απέναντι σε αυτά τα σχέδια. Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να αγωνιζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ - για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».​

«Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να κινητοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση και να πιέσουν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ, για άμεσες και αποφασιστικές αντιδράσεις. H πολιτική κατευνασμού δεν φέρνει αποτελέσματα», σχολίασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., πρόσθεσε πως το μέλλον των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πολιτών που θέλουν ειρήνη και δημοκρατία, είναι ευθύνη όλων. Τόνισε ότι «καμία έκπληξη δεν προκαλούν οι δηλώσεις του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και Κατοχής στην Κύπρο» και υπογράμμισε ότι «για άλλη μια φορά, ο Τούρκος Πρόεδρος περιφρόνησε τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ίδια τη βούληση της μεγαλύτερης μερίδας των Τουρκοκυπρίων.

Με ύφος αποικιοκράτη, επανέλαβε ότι μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η δημιουργία δύο κρατών, ανακοίνωσε δωρεές για νέα κτίρια, καθώς και το μονομερές άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων» επισημαίνει η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Και το ΚΚΕ σχολιάζει πως «τόσο οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι αναπόσπαστα δεμένες με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και με τη διασφάλιση της ενότητας του ΝΑΤΟ, το οποίο κλιμακώνει τα επιθετικά του σχέδια σε βάρος της Ρωσίας και της Κίνας, με την ενεργή εμπλοκή και της Ελλάδας.

»Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω αποτελούν οι παρακάτω εξελίξεις: Η προκλητική επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής. Η προώθηση νέων διχοτομικών σχεδίων και ενός συμβιβασμού ανάμεσα, απ' τη μία στη συνομοσπονδιακή "λύση" των δύο συνιστώντων κρατών και απ' την άλλη στην κάθετη διχοτόμηση που προτείνει η τουρκική πλευρά. Το γεγονός ότι συστηματικά υποχωρεί η αναφορά στην εισβολή - κατοχή που χαρακτηρίζει το κυπριακό πρόβλημα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)