to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:58 | 19.07.2021

Κοινωνία

Με τεράστια καθυστέρηση: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για κατ' οίκον εμβολιασμό

Ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson και ότι θα γίνεται είτε από ιδιώτες γιατρούς είτε από κινητά συνεργεία της επιχείρησης «Ελευθερία»


Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον κατ' οίκον εμβολιασμό ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε η πλατφόρμα θα ανοίξει αύριο, Τρίτη, ώστε οι γιατροί να μπορούν να δηλώνουν τους πολίτες που έχουν δυσκολία μετάβασης σε εμβολιαστικό κέντρο.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson και ότι θα γίνεται είτε από ιδιώτες  γιατρούς είτε από κινητά συνεργεία της επιχείρησης «Ελευθερία».

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει σε απομακρυνσμένες περιοχές και έχουν εμβολιαστεί αρκετοί» είπε αλλά δεν ανέφερε αριθμό.

Επίσης απηύθυνε νέο κάλεσμα σε γιατρούς να συμμετάσχουν στον κατ' οίκον εμβολιασμό. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι πολίτες από αύριο θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με οποιοδήποτε εμβόλιο αυθημερόν, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στο εμβολιαστικό κέντρο.

Ως προς την εμβολιαστική κάλυψη ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το 52% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και το 44% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τέλος, είπε ότι 20.000 έφηβοι 15-17 ετών έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό.

«Δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής με τα εμβόλια»

Στο μεταξύ, απάντηση σε όσους διστάζουν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού επικαλούμενοι θεωρίες για εμβόλια από εμβρυικά κύτταρα και ζητήματα χριστιανικής πίστης, αλλά και σε όσους μιλούν για πειραματικά εμβόλια, έδωσε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ξεκινώντας κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Υγείας και του Σωτήρη Τσιόδρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η κ. Θεοδωρίδου έκανε αναφορά στον ρόλο της Εκκλησίας, λέγοντας πως η βοήθειά της είναι σημαντική για την άρση των δισταγμών.

Η καθηγήτρια απάντησε στο ερώτημα που τέθηκε για το εάν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν χρησιμοποιηθεί από εμβρυικά κύτταρα που έχουν διακοπεί.

Κανένα από τα εμβόλια δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα, ξεκαθάρισε η κ. Θεοδωρίδου. Χρησιμοποιούνται εμβρυικές κυταρρικές σειρές και όχι ιστοί στον τρόπο παραγωγής και έχουν ληφθεί σε περασμένες δεκαετίες, εξήγησε. Επομένως, «δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής για τη χρήση των εμβολίων, τα οποία αντιθέτως σώζουν ζωές», τόνισε. Ο πράος λόγος των εκπροσώπων της Εκκλησίας θα είναι πιο πειστικός από το στεγνό λόγο των επιστημόνων, είπε η Μ. Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια απάντησε σε όσους μιλούν για πειραματικό εμβόλιο, υπενθυμίζοντας ότι έχουν χορηγηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές και έχουν ελεγχθεί, καθώς και ότιέχουν γίνει δισεκατομμύρια εμβολιασμοί μέχρι τώρα. «Ο όρος πειραματικό εμβόλιο δεν μπορεί να ισχύει», υπογράμμισε.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει, δεν είναι βλαπτικός ούτε κατά τη διάρκεια προσπάθειας τεκνοποίησης ούτε κατά την κύηση ούτε κατά τον θηλασμό.

Επίσης, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των εφήβων και τόνισε ότι από δημοσιευμένη μελέτη στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι το 70,% των εφήβων που νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό ήταν έφηβοι με υποκείμενο νόσημα. Σε  αυτούς, εξήγησε το πρόβλημα ήταν η παχυσαρκία σε ποσοστό 56%.

Τέλος, επανέλαβε ότι οι ανεμβολίαστοι είναι «εργαστήριο μεταλλάξεων» και έστειλε το μήνυμα: «ο καθένας μας ας πείσει άλλον έναν» για να τελειώσει η πανδημία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)