to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Spiegel: Ο επικεφαλής της Frontex κατέστρεψε στοιχεία για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Κόλαφος το πόρισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τον επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι ● Ευρωβουλευτές ζητούν παραίτηση ή απόλυσή του ●«Προέβη σε κατάχρηση εξουσίας για να προστατεύσει την ελληνική κυβέρνηση» δηλώνουν ●Όταν η Frontex παρακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση περιστατικό επαναπροώθησης στο Αιγαίο.


Σοβαρές καταγγελίες κατά του επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, καταγράφονται στο πόρισμα της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο του οργανισμού στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Μπορεί το πόρισμα να αποτελεί προϊόν συμβιβασμού του ΕΛΚ με την Ακροδεξιά και τους Φιλελεύθερους και να επισημαίνει ότι δεν βρέθηκαν «πειστικά στοιχεία» για εμπλοκή της Frontex στις επαναπροωθήσεις, ωστόσο, σημειώνει πως ο οργανισμός τουλάχιστον γνώριζε τι συμβαίνει στο Αιγαίο, ενώ εκτοξεύει σημαντικά πυρά προς τον Φαμπρίς Λετζέρι.

-> Διαβάστε στην ΕφΣυν: H Frontex «απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο»

Σύμφωνα με το Spiegel, η πιο εκρηκτική καταγγελία για τον επικεφαλής της έρευνας είναι ότι έδωσε προσωπικά οδηγίες σε αξιωματούχους να καταστρέψουν ενοχοποιητικά στοιχεία για επαναπροωθήσεις και να διαγράψουν όλα τα στοιχεία που είχαν συλλέξει για ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι αυτά επαληθεύονται μέσα από εσωτερικά email του Frontex, που έχουν δει οι ευρωβουλευτές.

Το περιστατικό συνέβη τη νύχτα της 18ης Απρλίου, όταν η Frontex κατέγραψε από αέρος πώς η ελληνική ακτοφυλακή έβαλε πρόσφυγες μέσα σε βάρκα χωρίς μηχανή και έφυγε, αφήνοντάς τους αβοήθητους, κάτι που παραβιάζει την σχετική νομοθεσία.

Ο Λετζέρι ανέλαβε την υπόθεση αυτή προσωπικά και αρχικά απέκρυψε την παράνομη επαναπροώθηση από το ευρωκοινοβούλιο. Αντιθέτως, αξιολόγησε το περιστατικό τόσο χαμηλά που ο αξιωματικός του Frontex που ασχολείται με το θέμα των δικαιωμάτων, να σταματήσει να εμπλέκεται στην έρευνα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Spiegel, ο Λετζέρι αγνόησε, αρχικά, όλες τις δημόσιες καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ε.Ε. Η Frontex, δεν αντέδρασε σωστά ούτε σε εσωτερική πληροφόρηση που είχε, ενώ ο επικεφαλής της αγνόησε δηλώσεις και έρευνες των αξιωματούχων που ασχολούνται με θέματα δικαιωμάτων.

Παρά τις πολυάριθμες καταγγελίες για παραβιάσεις της νομοθεσίας στο Αιγαίο, ο Λετζέρι δεν θέλησε ποτέ να αποφασίσει το τέλος της εμπλοκής της Frontex ή να αναλάβει δράση για το πώς θα μπορούσε να αποτρέψει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αντιθέτως, ο Φαμπρίς Λετζέρι επιμένει να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε για πληροφόρηση περί παραβιάσεων, ενώ δεν ενημέρωσε σωστά το ευρωκοινοβούλιο για αρκετό καιρό.

Το πόρισμα της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου δεν αφήνει καθόλου ικανοποιημένους τους Πράσινους και την Αριστερά, με τα κόμματα να σημειώνουν ότι η έρευνα δεν εμβαθύνει όσο θα έπρεπε.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Έρικ Μαρκάρντ δηλώνει στο Spiegel ότι «ο Λετζέρι είχε στοιχεία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα έσβησε».

«Προσπαθεί να συγκαλύψει εγκλήματα. Δεν δίστασε να προβεί σε κατάχρηση εξουσίας για να προστατεύσει την ελληνική κυβέρνηση» προσθέτει η ευρωβουλευτής Τινέκε Στρικ. Η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων θέλει ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Φαμπρίς Λετζέρι, να παραιτηθεί ή να απολυθεί, αλλά η ειδική διακομματική ομάδα, που αποτελείται από οκτώ συναδέλφους της και συγκλήθηκε για να διερευνήσει το ζήτημα, δεν κατέληξε σε αυτό το αίτημα.

Για την γερμανική Αριστερά η βουλευτής Κορνίλια Ερνστ καταγγέλλει ότι τη νύχτα της 18ης Απριλίου η Frontex παρακολούθησε σε ζωντανή μετάδοση παράνομη επαναπροώθηση. Από την πλευρά της η Ισπανίδα ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Σίρα Ρέγο καλεί σε παραίτηση του Λετζέρι και ζητά από την επίτροπο Μετανάστευσης να παρέμβει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)