to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:28 | 15.07.2021

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Δημήτρης Παπαδημούλης: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Ο Παπαδημούλης καλεί τον Μητσοτάκη να διορθώσει το πολιτιστικό έγκλημα της μεταφοράς των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου πριν να είναι αργά


"Πολιτιστικό έγκλημα" χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης στην ΑΥΓΗ την απόφαση της κυβέρνησης να αποσπάσει και να επανατοποθετήσει τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Με αφορμή τη σημαίνουσα πρωτοβουλία να φέρει το θέμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τόσο με τις επιστολές του προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, την πρόεδρο της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ και όλους τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και με την ερώτηση προς την Κομισιόν, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. κάνει έκκληση να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την "υλοποίηση της ήδη συμφωνημένης λύσης τής in situ διατήρησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς".

"Η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταστρέψει, ξηλώνοντάς τα, μοναδικής σπουδαιότητας αρχαιολογικά ευρήματα στον σταθμό Βενιζέλου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση σύσσωμης της παγκόσμιας κοινότητας των ιστορικών και των αρχαιολόγων" επισημαίνει, υπενθυμίζοντας αφενός ότι "η λύση και αρχαιότητες in situ και μετρό έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία στο μετρό της Αθήνας, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη για την πρωτεύουσα", αφετέρου ότι "είχε σχεδιαστεί, εγκριθεί και αρχίσει να υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και διακόπηκε βίαια, ανιστόρητα και ετσιθελικά από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη".

Σειρά πρωτοβουλιών

Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών και της διεθνούς κοινής γνώμης προκειμένου, όπως υπογραμμίζει, "να αποφευχθεί, έστω και την ύστατη στιγμή, μια επικίνδυνη επιλογή και μεθόδευση". Από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τονίζει ότι αυτή "η επιλογή Μητσοτάκη προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς που υπογράφηκε το 1992 στη Βαλέτα και έχει επικυρωθεί και από την Ελλάδα το 2005, η οποία προβλέπει τη διατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων ιn situ όταν αυτό είναι εφικτό".

"Η εμμονή της κυβέρνησης σε αυτή τη λύση είναι η χειρότερη" λέει, αναδεικνύοντας τις πολλαπλές αρνητικές πτυχές της, δεδομένου ότι "απειλεί με καταστροφή τις σπουδαίες αρχαιότητες, προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του μετρό, καθώς η κυβέρνηση, ενώ είχε δεσμευτεί για την ολοκλήρωση του έργου τον Απρίλιο του 2023, τώρα μιλάει για το 2025. Παράλληλα, ανεβάζει το κόστος του έργου, εγκυμονώντας και κινδύνους νέων καθυστερήσεων που μπορεί να προκύψουν από την ανακάλυψη νέων αρχαιοτήτων κάτω από την περίφημη Μέση Οδό, και ταυτόχρονα διασύρει τη χώρα διεθνώς".

Εφικτή λύση

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, "η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, που συγχρηματοδοτούν το έργο του μετρό, και οι Θεσσαλονικείς, που περιμένουν την ολοκλήρωσή του εδώ και δεκαετίες, έχουν κάθε συμφέρον από την επιλογή και αρχαία και μετρό. Η λύση είναι τεχνικά απολύτως εφικτή, εγκεκριμένη και υλοποιούνταν μέχρι τα μέσα του 2019".

Καταλήγοντας, ο Δ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν την ιστορική ευθύνη να διορθώσουν ένα πολιτιστικό έγκλημα πριν να είναι αργά και οι ηγέτες της Ε.Ε., που συχνά αναφέρονται στην Ελλάδα ως κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν".

Επισημαίνοντας τη σημασία των πρωτοβουλιών του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και της ευρωομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μείζον αυτό ζήτημα η τομεάρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου υπογραμμίζει ότι "το αρχαιολογικό συγκρότημα της Βενιζέλου, αυτή η τεράστια ανακάλυψη, που χαρακτηρίστηκε από ιστορικούς ως η 'Βυζαντινή Πομπηία', πρέπει να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι κινδυνεύει στα χέρια της πιο κυνικής υπουργού Πολιτισμού που έχει γνωρίσει αυτή η χώρα. Και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το εμποδίσουμε, να είναι βέβαιη γι’ αυτό".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)