to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:11 | 14.07.2021

Οικονομία

«Η κυβέρνηση έχει γυρίσει την πλάτη στα προβλήματα των εργαζομένων σε επισιτισμό και τουρισμό»

Την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (Π.Ο.Ε.Ε.Τ.) φέρνουν στη βουλή με κοινή αναφορά προς τον υπουργό Εργασίας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Σωκράτης Βαρδάκης.


Την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (Π.Ο.Ε.Ε.Τ.) φέρνουν στη βουλή με κοινή αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η βουλευτής Β’1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Όπως επισημαίνει η Π.Ο.Ε.Ε.Τ. στην επιστολή της, ο κλάδος βιώνει τραγικές καταστάσεις όλο αυτό το διάστημα. Οι πληρωμές από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του Μαΐου, δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου δεν έχει ακόμα εμφανίσει τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές  σύμβασης του 2020, ενώ οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι κυριολεκτικά στον αέρα αφού δεν έχει προβλεφθεί απολύτως τίποτα για αυτούς

Μέσα σε όλα αυτά, προστίθεται και ο αποκλεισμός των εργαζομένων, που παρέχουν εργασία σε επιχειρήσεις που είτε δεν θα ανοίξουν φέτος, είτε άνοιξαν και έκλεισαν, από τα μέτρα στήριξης, που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος, με την εργοδοτική αυθαιρεσία, καθώς η πλειοψηφία των ξενοδόχων δεν προχωρά στην υποχρεωτική επαναπρόσληψη, στην ένταξη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, απειλώντας και εν τέλει υλοποιώντας απολύσεις με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό.

Στην εστίαση τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς το 25% των επιχειρήσεων δεν έχει επαναλειτουργήσει λόγω έλλειψης εξωτερικού χώρου, πολλές  εποχικές επιχειρήσεις είναι ακόμα κλειστές ενώ αυτές που έχουν ανοίξει υπολειτουργούν χωρίς έτσι να προχωρούν στην πρόσληψη του προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση κατήργησε την δυνατότητα συμφιλιωτικής συνάντησης στο Υπουργείο, μεταφέροντας αυτή την αρμοδιότητα στον ΟΜΕΔ, χωρίς ωστόσο να έχει δημιουργηθεί ακόμα η κατάλληλη  υπηρεσία.

Οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει υπόψη του, τις επισημάνσεις και προτάσεις της Ομοσπονδίας για τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, με την συμμετοχή της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων και εργοδοτικών φορέων του κλάδου, μέλη της πανελλήνιας ομοσπονδίας εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων και να ενημερωθούν για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)