to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:34 | 10.07.2021

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Δεν θα επιτρέψουμε «όρους και προϋποθέσεις» στον σεβασμό του κράτους δικαίου

Ομιλητής στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Φεντεραλιστών ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σπινέλι Γκρουπ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.


Μεταξύ των ομιλητών στο Συνέδριο: «Η ομοσπονδιακή μας Ευρώπη – κυρίαρχη και δημοκρατική!» που πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη συγγραφή του μανιφέστου Σπινέλι «για μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη», ήταν ο Enrique Baron Crespo, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Sandro Gozi, Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Φεντεραλιστών, o Brando Benifei, επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας των  Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  και Πρόεδρος του Σπινέλι Γκρουπ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ο Domenec Ruiz Devesa, Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Φεντεραλιστών.

Στην ομιλία του ο Δημ. Παπαδημούλης αφού εξήρε τη σημασία και τη διαχρονικότητα του μανιφέστου Σπινέλι, το οποίο ογδόντα χρόνια μετά τη συγγραφή του στο μικρό νησί Ventotene από τον εξόριστο από το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, Altiero Spinelli, «παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και μας εμπνέει όλους, ιδίως στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης», στάθηκε στον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το «φιλόδοξο εγχείρημα» της Διάσκεψης στο τρέχον πλαίσιο της πανδημίας, η οποία «λειτουργεί ήδη ως σημαντικός επιταχυντής αλλαγών – δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ και ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής».

«Θα μπορούσε να αποδειχθεί μια μοναδική ευκαιρία» και «σε ένα πλαίσιο αλλαγών, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης έχει τη δυνατότητα, αν αξιοποιηθεί σωστά, να αποδώσει πολλούς καρπούς» τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευκρινίζοντας πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει «πέρα από γενικές δηλώσεις και διακηρύξεις, εις βάθος και ειλικρινή συζήτηση απέναντι στους πολίτες και με τους πολίτες».

Αναγνωρίζοντας αφενός την ισχυρή αντίσταση για οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή που εξακολουθεί να υπάρχει και αφετέρου ότι η «συνεχής διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ δεν συνοδεύεται από τον κατάλληλο βαθμό πολιτικής εμβάθυνσης», ο Δημ. Παπαδημούλης επεσήμανε πως «τώρα είναι η ώρα να εργαστούμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε ότι η πολιτική εμβάθυνση θα πάψει να αποτελεί απατηλό όνειρο και θα γίνει απτή πραγματικότητα». Για να συμπληρώσει πως «στη διακήρυξη που εκδώσαμε ως Spinelli Group με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, την οποία συνυπογράφουν ηγέτες, πολιτικές προσωπικότητες, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι από όλη την Ευρώπη, καλούμε για μια Ένωση που να αποτελεί παράδειγμα για το πώς οι χώρες μπορούν να συμβιώνουν ειρηνικά, να οικοδομούν διασυνοριακή και κοινωνική αλληλεγγύη και να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες». Όπως υπογράμμισε, «αυτό είναι για εμάς το διακύβευμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε».

Όσον αφορά τέλος τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ο Δημ. Παπαδημούλης σημείωσε πως αυτές «θα πρέπει να οδηγήσουν στην ενίσχυση της δημοκρατίας – στην ενίσχυση των δημοκρατικών δομών, της δημοκρατικής λογοδοσίας και της συμμετοχής των πολιτών». Πέραν της συμμετοχής, δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στη σύνδεση της δημοκρατίας με το κράτος δικαίου, χαρακτηρίζοντας τον μηχανισμό αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου ως ένα «εξαιρετικά σημαντικό βήμα». Συμπλήρωσε πως «ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή και ακρογωνιαίο λίθο της ΕΕ» και προειδοποίησε πως «δεν θα επιτρέψουμε όρους και προϋποθέσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)