to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:42 | 09.07.2021

Πολιτική

Αυλωνίτης για νομοσχέδιο κατά του ξεπλύματος: «Ηπιότερες ποινές κάτω από το τραπέζι»

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μιλώντας συνολικά για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου επανέλαβε πως «Δεν διαφυλάξατε το καίριο ζητούμενο για τον προσανατολισμό της Οδηγίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Αυτό που διαφύλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόρη οφθαλμού


Αναφορικά με το σχέδιο νόμου και τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση διατάξεις ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης ανέφερε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ολοκλήρωσε την πιο δύσκολη διαδικασία αξιολόγησης από τη FATF για τα θέματα ξεπλύματος χρήματος, μετά από την οποία η χώρα κατατάχθηκε σε ένα κλαμπ πολύ λίγων χωρών, το πολύ 10, που απολαμβάνουν αυτό το υψηλό καθεστώς αντιμετώπισης του ξεπλύματος».

Ο Αλ. Αυλωνίτης εξήγησε πως η υιοθέτηση της Οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία από την κυβέρνηση γίνεται ψευδεπίγραφα τοποθετώντας τον εξορθολογισμό των ποινών μπροστά, ενώ κάτω από το τραπέζι προωθεί την εκτέλεση ηπιότερων ποινών ή και το ατιμώρητο σε ορισμένες περιπτώσεις. Παράλληλα, καυτηρίασε έντονα πως μολονότι μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος κινείται και νομιμοποιείται το μαύρο χρήμα, η κυβέρνηση δεν έχει θεσμοθετήσει κανόνες για τον έλεγχο του, προχωρώντας μάλιστα στην κατάργηση της διάταξης που αφορούσε την νομιμοποίηση παράνομων χρηματικών ροών μέσω των τραπεζών. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «μας απασχολεί στη βάση της ύπαρξης σύνθετων χρηματοπιστωτικών προϊόντων ή καταθέσεων που γίνονται μέσω παρένθετων και δη μέσω offshore εταιρειών, δηλαδή πρακτικές που πραγματικά μπορούν να αποκρύψουν την παράνομη πηγή πλουτισμού».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μιλώντας συνολικά για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου επανέλαβε πως «Δεν διαφυλάξατε το καίριο ζητούμενο για τον προσανατολισμό της Οδηγίας. Αυτό που διαφύλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόρη οφθαλμού δηλαδή το επίπεδο προστασίας έναντι πράξεων ξεπλύματος χρήματος Κοιτάξατε αλλού να αυστηροποιήσετε το πνεύμα του νόμου και αλλού να το διαχειριστείτε με ηπιότητα.».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)