to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:35 | 09.07.2021

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης στην Ολομέλεια του ΕΚ: Να αλλάξουν οι κανόνες του Συμφ. Σταθερότητας για ελλείμματα και χρέος»

Τριάντα χρόνια μετά, είναι ανάγκη να αλλάξουν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συνεδρίαση με τίτλο «Επανεξέταση του μακροοικονομικού νομοθετικού πλαισίου».


Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στη συνεδρίαση με τίτλο «Επανεξέταση του μακροοικονομικού νομοθετικού πλαισίου».
 


Την Κομισιόν εκπροσώπησε στη συζήτηση, ο Eπιτροπος Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους. Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κα πρόεδρε.

Κε Επίτροπε,

τριάντα χρόνια μετά, είναι ανάγκη να αλλάξουν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για τα ελλείμματα και το χρέος. Να αλλάξουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Πρώτον για να διευκολύνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας, ενισχύοντας τις επενδύσεις.
Δεύτερον, για να μειώσουμε τις εντεινόμενες ανισότητες που απειλούν με κρίση συνοχής το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Και τρίτον, για να αποφύγουμε ένα νέο γύρο μονόπλευρης λιτότητας και κρίσης χρέους στον Ευρωπαϊκό Νότο, που δεν απειλεί όμως μόνο τον Ευρωπαϊκό Νότο, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή συνοχή.


Όσο διαρκεί λοιπόν, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, πρέπει να βρούμε νέους, πιο ρεαλιστικούς, πιο απλούς, πιο διορατικούς και ευέλικτους κανόνες για τα ελλείμματα και τα χρέη.
Και να προσθέσουμε και νέους δείκτες: κοινωνικούς και κλιματικούς.
Η Έκθεση της κας Μάρκες, παρότι αποδυναμώθηκε από τροπολογίες και πιέσεις από τα δεξιά, ανοίγει μια συζήτηση. Καιρός είναι και η Κομισιόν να την προχωρήσει και να μην την αναβάλλει μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των… γερμανικών εκλογών.

Σας ευχαριστώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)