to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:18 | 05.07.2021

Κοινωνία

«Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των εφήβων - Απομακρύνεται το τείχος ανοσίας

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 15-17 ετών - Μόλις στο 38,2% το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, ενώ η παραλλαγή «Δ» εξαπλώνεται και η κυβέρνηση «μεταβιβάζει» τις δικές τις ευθύνες.


Θετική είναι η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εθελοντικό εμβολιασμό 15-17 ετών, με γονική συναίνεση, όπως ανέφερε σήμερα (5/7/21) η πρόεδρος της ΕΕΕ, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου αιτιολόγησε την απόφαση αυτή, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο εμβολιασμός στους εφήβους «θα προσέφερε ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας» κατά της νόσου Covid-19, ειδικά σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Σημείωσε επίσης ότι οι έφηβοι συμβάλλουν στη διασπορά του κορονοϊού, τονίζοντας παράλληλα ότι με τον εμβολιασμό τους θα προσφέρουν έμμεση προστασία και σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. «Με τον εμβολιασμό των εφήβων, υπάρχει και η προστασία μεγαλύτερης ηλικίας, που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πληθυσμός που παραμένει ανεμβολίαστος, είναι άτομα κάτω των 18 ετών, είπε επίσης η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης.

Στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η συχνότητα εισαγωγής στους 12-18 είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συχνότητα εισαγωγών γρίπης. Ο εμβολιασμός τους θα έδινε σημαντικό ποσοστό προστασίας.

Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιο ευκολότερα από τα μικρότερα παιδιά. Έχουν δυνατότητα αυξημένης διασποράς, κάτι που αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο υπερ του εμβολιασμού Δίνει έμμεση προστασία στα άτομα του περιβάλλοντος.

Σε αυτούς θα χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια Μrna που είναι πιο αποτελεσματικά στα παιδιά και τους εφήβους έναντι των ενηλίκων.

Η επιτροπή διατυπώνει θετική γνώμη για εθελοντικό εμβολιασμό των ατόμων 15- 17 ετών υπογραμμίζοντας την  ανάγκη γονικής συναίνεσης μετά από ενημέρωση.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19, η ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, δηλαδή των παιδιών που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006.

Ανέφερε επίσης ότι την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Επίσης, αναρτήθηκε η πρόσκληση των ιατρών για τον εμβολιασμό κατ’ οικον. των ανθρώπων με αναπηρία.

«Το τείχος ανοσίας όλο και απομακρύνεται από κοντά μας»

Στο μεταξύ, η σαφέστατη τοποθέτηση στην οποία προέβη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, όσον αφορά στο περιβόητο χτίσιμο του τείχους ανοσίας, αποτυπώνει χαρακτηριστικά την πραγματικότητα, αποδομώντας ταυτόχρονα το success story που επιχειρεί εδώ και μήνες να στήσει η κυβέρνηση.

«Το τείχος ανοσίας όλο και απομακρύνεται από κοντά μας», δήλωσε ξεκάθαρα η κ. Θεοδωρίδου, αποδίδοντας το γεγονός στις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε βιαστεί να «τοποθετήσει» το τείχος ανοσίας στο τέλος του (περασμένου) Ιουνίου, το οποίο στη συνέχεια έσπευσε να πάρει πίσω, μεταθέτοντας το σχετικό χρονοδιάγραμμα για το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο, ούτε αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται, καθώς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται μόλις στο 38,2%, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας.

Σημειώνεται επίσης πως σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, για να καταφέρουμε να χτίσουμε το λεγόμενο «τείχος ανοσίας» χρειαζόταν να ανοσοποιηθεί πάνω από το 70% του πληθυσμού. Ωστόσο, η παραλλαγή «Δέλτα» άλλαξε τα δεδομένα και πλέον ο στόχος είναι το ποσοστό να φτάσει πάνω από το 80%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)