to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 03.07.2021

Κοινωνία

«Εντός του Ιουλίου θα εγκριθούν οι εμβολιασμοί για παιδιά μεταξύ 15-17 ετών»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως ακόμα και την Τρίτη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να ανάψει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας από 15-17 ετών


Μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανώς ακόμη και την ερχόμενη Τρίτη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να εγκρίνει τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας από 15-17 ετών κατά της Covid-19, όπως δήλωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος.

«Σίγουρα στο εγγύς μέλλον, εντός του Ιουλίου, πιθανώς και την ερχόμενη Τρίτη, θα εγκριθούν οι εμβολιασμοί για παιδιά μεταξύ 15-17 ετών και αργότερα ίσως και για μικρότερες ηλικίες», ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας ότι είναι καλό να εμβολιαστεί η εν λόγω ηλικιακή ομάδα, καθώς δε διαφέρει πολύ από τους νέους 18-20 ετών, δεδομένου ότι μετακινούνται συχνά.

Επιπλέον, ο κ. Χρούσος σημείωσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους εφήβους με υποκείμενα νοσήματα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Επιτροπή να συστήσει και τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί στις ηλικίες 12-15 ετών, είναι ασφαλή και δεν παρουσιάζουν επιπλοκές.

Τέλος, επισήμανε ότι το μόνο διαθέσιμο σκεύασμα κατά της Covid για τα παιδιά είναι εκείνο της Pfizer, καθώς είναι το μόνο που έχει δοκιμαστεί σε αυτές τις ηλικίες.

«Τα χιλιάδες παιδιά που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ είναι όλα καλά», τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια, αν και αυτό συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια. 

«Ο εμβολιασμός έχει αποτρέψει 16.500 κρούσματα και 400 θανάτους»

Σημειώνεται, παράλληλα ότι, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο εμβολιασμός έχει αποτρέψει περίπου 400 θανάτους, 250 διασωληνώσεις σε ΜΕΘ καθώς και 16.500 κρούσματα.

«Με το μοντέλο μας αναλύσαμε το υποθετικό σενάριο τι θα γινόταν αν δε θα είχαμε αυτόν τον εμβολιαστικό ρυθμό που έχουμε από το Πάσχα και μετά. Αυτό έδειξε ότι έχουμε αποφύγει περίπου 16.500 κρούσματα, 250 διασωληνωμένους και 400 θανάτους εξαιτίας του εμβολιασμού», δήλωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα, προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει σταθεροποίηση της πανδημίας.

«Οι πανδημικοί δείκτες έχουν υποτροπιάσει και πολύ φοβάμαι ότι μέσα στον Ιούλιο θα δούμε κρούσματα, τα οποία θα ξεπερνούν τα 1.000-1.600 και θα σταθεροποιηθούν στο επίπεδο που είναι τώρα η Πορτογαλία και ήμασταν εμείς στις αρχές Μαΐου (σ.σ περίπου 2.000 κρούσματα)», πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)