to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ιστορικό υψηλό θερμοκρασίας και στην Ανταρκτική

Επισήμως επικυρώθηκαν την Πέμπτη από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό οι 18,3 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν πέρυσι στον νότιο πόλο.


Η καταγραφή της θερμοκρασίας που φέρνει στο νου περισσότερο ήπιο ελληνικό φθινόπωρο παρά πιγκουΐνους και απέραντες παγωμένες εκτάσεις, έγινε στις 6 Φεβρουαρίου 2020 στον ερευνητικό σταθμό Εσπεράντζα που διατηρεί η Αργεντινή στην Ανταρκτική Χερσόνησο, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, που υπάγεται στον ΟΗΕ.

«Η επικύρωση αυτού του ιστορικού υψηλού θερμοκρασίας είναι σημαντική γιατί μας βοηθά να σχηματίσουμε μία εικόνα του καιρού και του κλίματος σε ένα από τα απώτατα σύνορα της Γης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟ Πέτερι Τάαλας. «Η Ανταρκτική είναι μεταξύ των ταχύτερα θερμαινόμενων περιοχών του πλανήτη, με πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτή η νέα θερμοκρασία ρεκόρ είναι συνεπής με την κλιματική αλλαγή που παρατηρούμε».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τρεις ημέρες μετά την καταγραφή αυτή, στις 9 Φεβρουαρίου 2020, βραζιλιάνικος αυτόματος σταθμός καταγραφής ανέφερε θερμοκρασία 20,7 βαθμών Κελσίου στο γειτονικό νησί Σέιμουρ, ωστόσο αυτή η τιμή δεν επικυρώθηκε επισήμως. Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό ήταν οι 17,5 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν και πάλι στην Εσπεράντζα στις 24 Μαρτίου 2015.

Ο Τάαλας σημείωσε παράλληλα ότι η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ πιο ανησυχητική, καθώς «ακόμη περισσότερο και από το βόρειο πόλο, η Ανταρκτική έχει πολύ φτωχή κάλυψη ως προς την διαρκή και συστηματική παρακολούθηση του καιρού και του κλίματος». Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για τους δύο πόλους της Γης, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της επίφανειακής θερμοκρασίας στον πλανήτη μας μπορεί να οδηγήσει σε λιώσιμο των πάγων σε τεράστιες εκτάσεις όπως η Γροιλανδία και την δυτική Ανταρκτική. Σε μία τέτοια περίπτωση, το νερό που θα προστίθετο στους ωκεανούς θα μπορούσε να ανεβάσει τη στάθμη των θαλασσών κατά 13 μέτρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)