to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 02.07.2021

Πολιτική

Μόνος απών ο Μητσοτάκης από το Φόρουμ των Πρεσπών: Συμμετείχαν όλοι οι αρχηγοί των Βαλκανίων και ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Σε μια διοργάνωση μεγάλης διπλωματικής σημασίας για τη Βόρεια Μακεδονία, η χώρα μας ήταν η μόνη που υποεκπροσωπήθηκε, εκπέμποντας μήνυμα αμηχανίας, αν όχι και υπονόμευσης μπροστά στη Συμφωνία, αλλά και τις σχέσεις με τους γείτονές της συνολικά.


Διεξάγεται από εχθές στην Οχρίδα και στο χωριό Οτέσεβο των Πρεσπών (στην πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας) το πρώτο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών», με θέμα «Δυτικά Βαλκάνια: το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση της Ευρώπης». Τη διάσκεψη διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της χώρας.

Η διοργάνωση αποτιμάται ως μεγάλης διπλωματικής σοβαρότητας για τη γειτονική χώρα, ενώ σε αυτή συμμετέχουν όλοι οι αρχηγοί των κρατών των Βαλκανίων, πλην ενός. Του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικό για το μήνυμα που εκπέμπει η χώρα μας ως προς τους γείτονές της, πως από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, την ώρα που σε αυτήν συμμετέχουν περίπου 300 προσκεκλημένοι, μεταξύ άλλων, οι Πρόεδροι της Σλοβενίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας, οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, της Αλβανίας και του Κοσόβου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο πρώην διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Την εικόνα αυτή για τη χώρα μας ανέλαβε να διορθώσει η ξεχωριστή, και με πολλά μηνύματα ειρήνης, αλλά και αποφασιστικότητας μπροστά στα μεγάλα ζητήματα της περιοχής,  παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μίλησε αργά χθες το απόγευμα, στέλνοντας το μήνυμα πως «η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η απάντηση στους εχθρούς της», μεταξύ άλλων.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης και το κύριο άρθρο της σημερινής ΑΥΓΗΣ, η οποία σχολιάζει πως «η ελληνική κυβέρνηση, παραιτείται από την εξωτερική πολιτική για να μην ενοχλήσει την ακροδεξιά της πτέρυγα». Βρείτε το, εδώ.

Καθυστερήσεις με πρόφαση τα «φάλτσα» του Euro, «έδειξε» ως κυβερνητική στάση ο Βαρβιτσιώτης

Κατά την παρέμβαση του αναπληρωτή υπ. Εξωτερικών σε εκπομπή του Κόντρα το βράδυ της Πέμπτης, ακούστηκε και από αρμόδια υψηλόβαθμα χείλη της ελληνικής κυβέρνησης, πως στρατηγική της κυβέρνησης είναι να παίξει καθυστερήσεις με πρόφαση τα πρόσφατα «φάλτσα» σε σήματα του Euro.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δείχνει πως η κυβέρνηση υιοθετεί τελικά την τακτική εκείνη για την οποία έχει ήδη δεχθεί πιέσεις από την αντιπολίτευση να αποφύγει. Δηλαδή να μην χρησιμοποιήσει δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα ως κάλυμμα για την ατολμία της να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)